Cenovo Panasonic zaradil tieto slúchadla medzi lacnejšie modely, no prekvapili nás svojím zvukom.

Konštrukcia je plastová, bočné chrániče mušlí sú z hliníka. Ide však len o dizajnový kúsok, na zosilnenie konštrukcie to nemá žiadny vplyv. Slúchadlá sú vhodné na cestovanie, keďže aj so 40 mm meničmi sú kompaktné. Mušle sú typu supra-aural, takže vám pritlačia uši a neobopnú ich celé. Takisto aj v tomto prípade sa dajú mušle zložiť.

S týmto typom slúchadiel súvisí typicky väčší prítlak. Ten je však akurát a nebudú vás tlačiť na ušiach. Kábel je plochý, typu Y a vedie z každej mušle. Na pravej časti je mikrofón a tlačidlo na prijatie hovorov. Slúchadlá sa dajú použiť aj na telefonovanie. Zahnutý konektor tvaru L je vynikajúca vec, ak ich pripojíte k notebooku. Pri telefóne to až také ideálne nie je. Polstrovanie mušlí je jemné, možno keby bolo výplne mierne viac, neuškodilo by to. Jemná výplň chránená koženkou je aj na spojovacom oblúku. Nijako netlačí a dobre sa poddá.

Poďme k zvukovej stránke. Výrobca udáva reprodukciu od 9 Hz. To je na nízkych tónoch cítiť. Sú podané veľmi dobre a zároveň im nechýba dynamika. Tam, kde si bežne pridávame na intenzite ekvalizérom, sme pri tomto modeli museli ubrať. Výborne, presne takto si to predstavujeme.

Tvrdenia výrobcu sa ale neprejavili v hornom spektre zvuku. Panasonic udáva schopnosť meničov až na 26 kHz. Výšky sa nám javili jemne zastreté, ale stredy boli špičkové. Celkovo vnímame tieto slúchadlá ako vydareného zástupcu značky. Pokojne by sme akceptovali aj vyššiu cenu.

Hodnotenie

+ kvalitný zvuk, úsporná konštrukcia, netlačia na ušiach, vynikajúco podané nízke tóny
– jemne zastreté výšky

Zapožičal: Panasonic
Cena: 49 EUR

Parametre a hodnotenie testovaných slúchadiel:

Názov modelu / Technické parametrePanasonic RP-HF500M
Typdrôtové, jack
Veľkosť meniča [mm]40
Odhlučnenie od okoliakonštrukciou
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]9 ÷ 26 000
Typ konektoraL konektor
Skutočná hmotnosť [g]122
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie4/5
Odhlučnenie od okolia4/5
Kvalita reprodukcie4/5
Pomer cena / výkon4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia Lamax Beat Blaze B-1: Univerzálne slúchadlá s dynamickým zvukom

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.