Absolútny zážitok z hudby. Slúchadlá, ktoré majú skutočne obrovské mušle, no sú určené na domáce počúvanie kvalitnej muziky alebo reprodukciu filmov. Toto si nekupujete, ak je vaším najvyšším kvalitatívnym zážitkom počúvanie hudby cez YouTube.

Mimochodom, vyskúšali sme ich aj cez tento hudobný (video) kanál a okamžite sme spoznali výrazne horšiu kvalitu reprodukcie. Vlastne na týchto slúchadlách sa bez preháňania počúva YouTube horšie. Teda, ak ide o hudobné videá. Bežný obsah jednoducho nie je segment, pri ktorom by ste to až tak vnímali.

Slúchadlá sú káblové a v balení majú 3 m kábel. Je odnímateľný a do každej mušle ide jeden koniec. Tým, že v sebe ukrývajú 50 mm meniče, sú aj samotné o poznanie väčšie. Poskytnú ale adekvátny zážitok. Čo to znamená?

Philips Fidelio X3

Philips Fidelio X3, Zdroj: Philips

Prvá vec je, že prekrytím uší a ich vyvážením sú vhodné na dlhodobé počúvanie. Nikde netlačia a spojovací most sa roztiahne vždy podľa toho, ako si ich dáte na hlavu. Je to pravdepodobne najlepší spôsob, ako si určiť jeho polomer. To ale vplýva na celkový dojem z rozmernosti slúchadiel. Kožený povrch spojovacieho mosta je príjemný na dotyk. Vlastne po nasadení na hlavu ho ani nepocítite. A tak to má byť.

Okolitú reprodukciu pri vyššej hlasitosti prepustia. S tým sa nedá nič robiť, je to dané konštrukciou a typom slúchadiel. Dobrá správa ale je, že to nie je typické reprodukovanie do okolia, akým trpí väčšina takto postavených slúchadiel. Práve veľké mušle zvyknú prepúšťať vašu reprodukciu do okolia. Ich nasadením však utlmíte aj okolité ruchy. Nepribližuje sa to k aktívnemu odhlučneniu, no je to príjemný pocit. Výrobca si dal záležať ešte aj na celkovej priedušnosti látky z vnútornej strane mušle. Je vyhotovená tak, aby poskytovala ochranu daného meniča, no aby v minimálnej možnej miere „blokovala“ zvukové vlny. Polstrovanie je látkové a je rovnako príjemné.

Mušle si stačí dať na uši, netreba ich nijako nastavovať. Je to aj tým, že Philips umiestnil meniče s 15° sklonom. Takto ich predurčil na čo najlepšie smerovanie zvuku do uší poslucháča. Samotná reprodukcia je objemná a aj z bežného stereo zvuku máte pocit väčšieho zvuku. Nie je tu ale falošný priestorový efekt. Reprodukujú hudbu vo frekvenčnom pásme 5 ÷ 40 000 Hz. To vám dáva vysokú rezervu na presný zvuk nech už si ho hocijako prispôsobíte. Máte voľné ruky a slúchadlá majú vysokú výkonovú rezervu. Hodia sa nielen k počítaču, ale aj domácemu audiosystému. Tak sú navrhnuté a v balení je redukcia zo 6,5 mm na 3,5 mm konektor vedúci zo slúchadiel.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Vhodné na dlhodobé nosenie
  • Precízne spracované a vybrané materiály
  • Nikde netlačia
  • Výborná reprodukcia

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Žiadne

Verdikt

Philips Fidelio X3 sú pre náročných poslucháčov. To bez debaty. Nepotrebujete na ne nový zosilňovač, no pri kvalitnom zdroji hudby sa vám odmenia detailným a vyváženým prednesom. Zvuk z týchto slúchadiel je naozaj vynikajúci a vy máte stále rezervu prispôsobiť si ho podľa seba. Môžeme tu ďalej polemizovať o zvukovom výstupe, ale nemá to zmysel. Kupujete prémiové slúchadlá a taký zvuk z nich aj dostanete.

Cena: 359 €

Zapožičal: Philips

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.