SMOVE je projekt, ktorý vznikol na portáli Indiegogo. Firma pôvodne zbierala financie na výrobu 2-osového stabilizátora so zabudovanou powerbankou, časom predstavila aj verziu Pro, ktorá stabilizuje smartfóny v troch osiach. Gimbal SMOVE si zatiaľ nekúpite v obchodoch, môžete si ho však objednať cez Indiegogo.

Treba však počítať s dlhšou dodacou dobou, ktorá môže trvať aj niekoľko mesiacov, pretože výrobca nestíha vyrábať produkt tak, aby pokryl všetkých záujemcov. Tiež treba rátať s tým, že v prípade problémov je reklamačný proces časovo náročnejší.

V našom prípade sme sa gimbalu SMOVE Pro dočkali pomerne skoro a funguje korektne. Jeho motorčeky sú v porovnaní s konkurenciou o niečo hlučnejšie, ale na iné problémy sme nenatrafili. Chválime kvalitnú konštrukciu z kovu a o niečo lepší pocit z držia rukoväti, a to aj napriek tomu, že dizajn vyhotovenia je veľmi podobný modelu od firmy Rollei. Dôvodom môže byť aj pogumovaná rukoväť.

Kalibrácia SMOVE Pro prebieha vhodným umiestnením telefónu v držiaku. Na rozdiel od konkurenčných riešení nie je držiak pohyblivý, takže môžete posúvať iba samotný telefón.

V prípade potreby je k dispozícii závažie, ak by ste chceli použiť napr. iPhone 8 Plus v obale. Pohodlnejšie sa však telefóny vkladajú do držiaka bez obalu, hlavne tie široké. Gimbal má 3200 mAh batériu, nabíjanie je cez micro USB port. Výdrž by mala dosahovať 6-7 hodín. Špecialitou je, že stabilizátor obsahuje v balení adaptér, vďaka ktorému ho môžete používať buď s telefónom, alebo s akčnou kamerou, napr. od výrobcu GoPro. Je to pomerne unikátna funkcia.

SMOVE Pro 
Uhlový rozsah okolo osi x/y/z320°/360°/320°
Kapacita batérie/udávaná výdrž3200 mAh / 6-7 hodín
Nabíjací konektormicro USB

Používanie stabilizátora je jednoduché. Nechýba ovládací joystick, k dispozícii je tlačidlo na spustenie nahrávania/fotenia, zmenu režimu uzamknutia osí a na prepnutie medzi používaním telefónu na šírku alebo na výšku. Toto tlačidlo tiež dokáže vytvoriť efekt panorámy, ale oficiálna aplikácia ho nepodporuje.

Panorámu je teda potrebné zhotoviť v kombinácii s inou aplikáciou a máloktoré služby podporujú fotenie panorámy na šírku.

Oficiálna SMOVE aplikácia neohúri a aktuálne je asi najslabším článkom gimbalu. Dokáže síce sledovať zvolený objekt, avšak treba si dávať pozor, aby ste nevyšli z jeho záberu. Gimbal je potom z toho zmätený. Privítali by sme viac extra funkcií, chýbajú aj štandardné nastavenia, ako je vyváženie bielej, expozícia atď.

Za celkovú kvalitu zhotovenia a veľmi dobrú stabilizáciu si však SMOVE Pro zaslúži pochvalu a to s prihliadnutím na aktuálnu cenu cez Indiegogo. Z určitého hľadiska však môže byť praktickejšia kúpa iného gimbalu priamo z obchodu. Dnes je ponuka oveľa bohatšia, ceny sú nižšie a bude to pravdepodobne rýchlejšie – aj napriek tomu, že stabilizácia nemusí byť taká dobrá.

Hodnotenie:
+ Veľmi dobrá stabilizácia
+ Kvalita konštrukcie
+ Funguje aj s akčnými kamerami
– Podpriemerná aplikácia
– Hlučnejšie motory
– Čakacia doba a potenciálne horší servis pri objednávke cez Indiegogo

Cena: 180 EUR
Zapožičal: zakúpila redakcia

Verdikt

SMOVE Pro vyniká hlavne kvalitnou konštrukciou a veľmi dobrou stabilizáciou telefónu. Poteší podpora smartfónov aj akčných kamier. Nedostatkom je aktuálne slabšia aplikácia a dlhšia čakacia doba, ak sa rozhodnete stabilizátor objednať cez portál Indiegogo. Cena v dočasnej zľave je však pomerne atraktívna.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017 ako súčasť testu stabilizátorov pre smartfóny, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit