Multimediálny reproduktor v podaní tejto značky ponúka prepracovaný systém prehrávania a ovládania.

Na tele samotného reproduktora nájdete len tlačidlá hlasitosti a pauzu prehrávania plus jednu signalizačnú LED diódu. Tým sa však nedajte pomýliť. Je to plnohodnotný reproduktor, ktorý je multi-room a my sme mali na test dva modely Play:1. To je to najlepšie, čo sme si mohli želať a je fakt, že v páre v stereo režime hrajú vynikajúco.

Ovládací softvér Sonos. Špička v tejto oblasti

Efektné spracovanie je poznať už pri rozbaľovaní. Malý valec je robustnej konštrukcie z plastu. Po obvode je ochranná mriežka reproduktora. Hoci vyvoláva dojem viacsmerového vyhotovenia, je vhodné si ho nastaviť smerom do miestnosti. Vzhľadom na to, že zo zadnej strany je vedený LAN kábel, to pochopí každý. Avšak reproduktor sa dá pripojiť aj na Wi-Fi. Prvotnú inštaláciu treba realizovať za pomoci LAN kábla a v softvéri na počítači nakonfigurovať Wi-Fi pre reproduktor. Po úspešnom nastavení dostanete informáciu, kedy môžete reproduktor odpojiť od LAN kábla.

Ovládanie reproduktora Sonos Play:1. Svietiaca LED dióda sa dá vypnúť

Na vyhotovení je vidieť dlhoročné skúsenosti výrobcu. Softvér, ktorý poskytujú pre zariadenia je prepracovaný a dá sa skutočne jednoducho používať. Niečo ako iTunes pre Sonos zariadenia.

My sme vyskúšali reproduktor v samostatnom režime. Zloženie s jedným výškovým meničom a jedným stredobasovým totiž uspokojí aj takto. Nie je nevyhnutné kupovať oba reproduktory naraz. Navyše, z reproduktorov sa dá vyskladať domáce kino. Kúpite soundbar a samostatný basový menič. V softvéri potom nastavíte reproduktory podľa seba. V páre sme si vybrali, ktorý bude ľavý a ktorý pravý. Pri použití v tzv. single režime sme zase využili výhodu môcť si ich zobrať do inej miestnosti a pustiť si do nich samostatný obsah.

Zvukovo je prejav veľmi dobrý. Ako sme uviedli, pokojne si stačí kúpiť jeden reproduktor. Má dynamicky podané basy, hutnejšie než by sme predpokladali. Celkovo sme chválili vyváženosť zvuku, najmä v oblasti výšok a basov. Stredy majú možno malú rezervu, počuteľnú len, keď veľmi dobre poznáte prehrávané skladby. Bežne také detaily nepostrehnete. Navyše, Sonos Play:1 dobre reprodukuje zvuk do okolia. Iste, umiestnenie na nejaké vyvýšené miesto pomôže, no nie je na tom tak závislý.

Zavesenie modelu Play:1 na stenu. Výbava však nie je súčasťou balenia

Hodnotenie:

+ kvalita zvuku, spracovanie a dizajn, softvérové riešenie Sonos
– žiadne podstatné

Cena: 229 EUR
Zapožičal: Ketos

Verdikt

Sonos Play:1 je vyspelý multimediálny reproduktor, ktorý bude hrať veľmi dobre aj samostatne. Výhodu vidíme najmä v prepracovanej softvérovej podpore, ovládaní a celkových možnostiach. S touto značkou si môžete postupne vybudovať kompletný zvuk do všetkých miestností v domácnosti. Potrebujete ho ale napájať, nemá vstavaný akumulátor.

Označenie reproduktora / Technické parametreSonos Play:1
Typ1.1
Aux innie
LAN / Wi-Fi / Bluetootháno / áno / nie
Ovládaniehlasitosť, hudba
Výdrž na akumulátor [hod.]nemá
Vyhotovenieplast / kov
Hodnotenie
Kvalita zvuku4/5
Výbava5/5
Pomer cena / výkon5/5
Obchodné informácie
Cena [EUR s DPH]229

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.