Drobček v našom teste a zároveň jeden z najmenších reproduktorov z kategórie multimediálnych. Valček, ktorý je ideálny ako osobné audio.

Na ozvučenie pri počítači, na hudbu, filmy alebo niekde vonku na lavičke postačí. Má jeden širokospektrálny reproduktor s priemerom 46 mm a pasívny rezonátor v spodnej časti. Aj vďaka tomu získate solídny basový základ a spĺňa tak predpoklady na to, aby ho výrobca právom označil Extra Bass.

Je vodoodolný a môžete ho do nej ponoriť bez toho, aby sa mu niečo stalo. Dá sa z neho telefonovať a ovládanie má identické ako ostatné reproduktory Sony XB. Dá sa pripojiť k ďalšiemu reproduktoru XB12 a získate tak stereo zvuk. Na reproduktore bude potom prostredníctvom LED diód vidieť, ktorý je pravý a ľavý.

Na nabíjanie slúži microUSB. Tu nás tento spôsob nabíjania až tak neirituje, hoci XB12 nie je až taký lacný. Súčasťou je pútko na ruku, ktoré využijete aj na zavesenie. Dostať ho kúpiť v šiestich farebných variantoch. Ovládacie prvky sú v spodnej časti po obvode. Tým, že sú vystúpené sa dajú nahmatať aj naslepo. Výdrž 16 hodín je nadštandardná záležitosť a toto je jedna z vecí, ktorou nás zaujal. Škoda, že nepodporuje párovanie viacerých zariadení naraz. Reproduktor teda nemôžete pripojiť naraz k PC na počúvanie hudby a zároveň ho mať pripojený k smartfónu.

Zvuk

Reprodukcia je čistá, možno až s príliš prenikavými stredmi. Basový efekt je výborný, ale odporúčame maximálnu hlasitosť do 50 % jeho výkonu. Potom sú basy príliš tvrdé a ploché. Zvukový prejav sa deformuje a budete vnímať stredy a výšky. Na bežné počúvanie hudby alebo na pozeranie videa, správ alebo filmov je to dobrý a najmä kompaktný doplnok. Nie je ale určený na veľkú párty.

Označenie reproduktora / Technické parametreSony SRS-XB12
Typ1.0
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 20 000
Výkon RMS [W]N/A
Aux ináno
Bluetooth4.2
NFCnie
OdolnosťIP67
Výdrž batérie [h]16
Vyhotovenieplast
Rozmery [mm]74 × 92
Hodnotenie
Kvalita zvuku3/5
Výbava3/5
Pomer cena / výkon4/5
Cena [EUR s DPH]60

TOP argument

  • Rozmery a výdrž
thumbs-up-icon

Výhody

  • Kvalita spracovania
  • Stupeň krytia IP67
  • 16-hodinová výdrž na jedno nabitie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Slabší výkon
  • Deformovanie nízkych tónov pri vysokej hlasitosti
  • Iba monofónny zvuk

Verdikt

Sony SRS-XB12 produkuje dobrý zvuk, nečakajte od neho ozvučenie obývačky. Je to kompaktný model pre vás so 16-hodinovou výdržou a odolnosťou aj pri ponorení do vody. Neprehliadnite ho.

Zapožičal: Sony

Cena: 60 €

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.