Ešte väčší a dlhší ako pôvodný model bez prívlastku Plus. V spoločnosti Sony spravili netradičný krok a na trh uviedli smartfón s pomerom strán 21 : 9. Otázkou bude, či je toto presne to, čo chceme. A hneď na to, či je to presne to, čo bude Android, ale hlavne vývojári aplikácií podporovať.

Tento model je typický zástupca strednej triedy. Na rozdiel od lacnejšej verzie má väčší displej, lepší fotoaparát a trochu rýchlejší procesor. Aj cez netypické predĺženie tela si Xperia zachováva všetky potrebné funkcie a vlastnosti. Má audiokonektor, dvojitý fotoaparát a dokonca aj plnohodnotný slot Dual SIM. Teda aj so samostatným miestom na pamäťovú kartu. Sony si ale stále ide svoje a keď vytiahnete slot na karty (prázdny či plný), telefón sa reštartuje. Zúžený pomer strán umožní telefón dobre držať v ruke. Je však pridlhý a tak možno budete využívať ovládanie jednou rukou. Vtedy sa dá telefón dobre použiť.

V prípade fotoaparátu je výhodou to, že sa dá použiť 2-násobné optické priblíženie. Toto je funkcia, ktorá by nás presvedčila priplatiť si za väčšieho a výkonnejšieho brata Xperie 10.

Používanie smartfónu je v zásade bez nejakých komplikácií. Niektoré aplikácie nie sú kompatibilné, všetky najdôležitejšie áno a operačný systém ich roztiahne na displej správne. Výrobca hovorí o tomto smartfóne ako o zariadení na pozeranie filmov. Zároveň je tu stále podpora zvukového rozšírenia DSEE HX a kodeku LDAC, ktorý zlepšuje kvalitu zvuku pri bezdrôtovom prenose hudby. Nie je pochýb, že si kupujete multimediálny smartfón so špeciálnym zameraním.

Otázkou bude, koľko filmov budete mať teraz vo formáte 21 : 9, to aj keď máte predplatený Netflix alebo Amazon Prime. Ďalší spôsob využitia by mohol byť multitasking a dve aplikácie zobrazené vedľa seba. To už zmysel dáva.

Natívne si môžete nakrútiť video v tomto pomere strán, rovnako tak spraviť fotografie. Optické priblíženie je vhodné na krajinu a vzdialené objekty. S fotkami pod 20 cm od fotoaparátu nám nešlo zaostriť. Vo výbave je štandardná zostava efektov. Ich úžitková hodnota je slabá, nakoľko by sme viac prijali nočný či čiernobiely režim ako nejaké postavičky rozšírenej reality. Fotky sú inak veľmi dobré a ostré. Pri pohybových fotkách máte možnosť využiť špeciálny režim, ktorý spraví viac fotiek a vy si vyberiete najostrejšiu z nich.

Operačný systém používa klasickú nadstavbu od výrobcu. My sme spokojní najmä s úsporným režimom STAMINA. Výdrž na 1,5 dňa je pri tomto modeli štandardom. Páčila sa nám čítačka na bočnej hrane. Je praktická a spoľahlivá. Nabíjanie je cez USB-C avšak v balení je len 7,5 W nabíjačka. Výrobca ju dodáva v súlade s vylepšeným režimom nabíjania, ktorý predlžuje životnosť batérie. Najmä ak nabíjate v noci. Nabíjanie teda nezrýchlite, ale batéria si dlhšie udrží svoju predpísanú kapacitu.

Systém je dostatočne rýchly a Snapdragon 636 je procesor, ktorý je výkonný na všestranné použitie. Pri porovnaní s najrýchlejšími procesormi má rezervy, ale treba sa na ne sústrediť a porovnávať obe zariadenia vedľa seba. Bočný panel Side Sense je príjemné rozšírenie, podobne ako bočný panel na vlajkových lodiach od Samsungu.

My sme ho až tak nevyužívali. Prekážalo nám mierne oneskorenie, ktoré zapríčinila animácia pri spustení. Keby sa aplikácie na paneli zapli ihneď po dvojitom ťuknutí, ocenili by sme to viac ako naťahovanie tohto procesu animáciou. Páčilo sa nám ale definovanie, v ktorých aplikáciách je panel povolený a kde sa zobrazovať nebude.

Model telefónuSony Xperia 10 Plus
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 2. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 636, 8-jadrový, 1,8 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,5 / 1080 × 2520, 21:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 (f/1.75) + 8 Mpx, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx (f/2.4), Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]167 × 73 × 8 / 186
KonektorUSB-C, 7,5 W
ZapožičalSony
Cena [EUR s DPH]429
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score117440
PCMark for Android – Performance6115
3DMark Sling Shot Extreme – Total945
Graphic808
Physics2312
VRMark Amber Room – Totalnekompatibilný
A1 SD Bench – RAM [MB/s]5688
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]274 / 231
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Výdrž batérie
  • Výkon
  • 2-násobný zoom
  • Rozhranie systému
  • Gorilla Glass 5

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Príliš dlhý telefón
  • Problémy so zaostrením pri 2x zoome
  • Príliš zapustené tlačidlá hlasitosti a vypnutia

Verdikt

Sony Xperia 10 Plus je poriadne veľký a hlavne dlhý kus smartfónu. Sony ako multimediálna firma myslí, že pozeranie filmov vo formáte 21 : 9 je to, čo v smartfóne primárne potrebujeme. Snáď máte takých filmov vo vašej streamovacej službe čo najviac. Sekundárny dôvod o lepšom multitaskingu je sčasti pravdivý. Android si ale interpoluje prvky automaticky k veľkosti rozšírenia a fyzickej šírke displeja. Aj to bude dôvod, prečo sa vám na obrazovku mnohokrát nezmestí ani o riadok viac ako na kratších smartfónoch s pomerom 18 : 9.

Cena: 429 €

Zapožičal: Sony

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.