Slúchadlá od SteelSeries sú konceptom, funkciami a spracovaním veľmi podobné tým od Logitechu.

Približne rovnaká je aj cena a parametre. Bez ohľadu na to, tieto slúchadlá sme si z dvojice obľúbili viac. Dôvod sme čiastočne vysvetlili už v texte venovanom modelu G433.

Arctis 5 prichádzajú s úplne novým dizajnom slúchadiel SteelSeries a treba uznať, že ide o zmenu správnym smerom. Náušníky sa zmenšili, avšak ich tvar a veľkosť je perfektná – minimálne v našom prípade. Vďaka látkovému slúchadlovému mostu, ktorý dopĺňa štandardný most, sa slúchadlá nosia veľmi pohodlne a pôsobia ľahšie ako v skutočnosti sú. Chválime aj podušky na náušníkoch, ktoré sú príjemné na dotyk aj na nosenie.

Na rozdiel od G433, Arctis 5 obsahuje základné ovládacie prvky na ľavom slúchadle. Môžete pomocou nich stlmiť mikrofón a regulovať hlasitosť. Mikrofón je pevne pripojený k ľavému slúchadlu, dá sa však takmer úplne schovať. Slúchadlo tiež obsahuje špeciálny USB konektor pre pripojenie kábla a 3,5 mm jack, pomocou ktorého môžete zdieľať prehrávaný zvuk s inými slúchadlami alebo reproduktormi.

Pripojenie k počítaču alebo iným zariadeniam zabezpečuje už spomenutý USB kábel, ktorý je rozdelený do dvoch častí. Jednu polovicu pripojíte do ľavého slúchadla a druhá polovica je vymeniteľná – k dispozícii je kábel s USB konektorom na pripojenie k počítaču a druhý kábel s 3,5 mm konektorom pre pripojenie k hocakému zariadeniu s takýmto jackom. V praxi to však znamená, že si musíte dať pozor na to, aby ste nestratili ani jeden z trojice káblov.

USB kábel pre pripojenie slúchadiel k PC poteší kolieskom na ovládanie hlasitosti, ktoré sa však od bežného riešenia odlišuje tým, že zároveň prepína medzi hlasitosťou dvoch zariadení. Keď totiž pripojíte slúchadlá k počítaču pomocou USB kábla, v zozname zvukových zariadení sa vytvoria dve zariadenia – herné slúchadlá a headset na komunikáciu. Koncept riešenia spočíva v tom, že v hre si nastavíte ako aktívne zariadenie slúchadlá a v komunikačnej aplikácii bude aktívny profil headset. Počas hry následne môžete zároveň znižovať hlasitosť herného zvuku a zvyšovať hlasitosť komunikácie so spoluhráčmi. Toto považujeme za praktickú pridanú hodnotu. Ďalšou pridanou hodnotou sú svetielkujúce náušníky. Svetlá si nastavíte v rámci aplikácie s nastaveniami.

Aj Arctis 5 ponúka nastavenie ekvalizéra a priestorového zvuku DTS Headphone:X. V prípade technológie DTS je ju možné zapnúť/vypnúť a zvoliť si jeden z troch profilov – hranie, hudba, filmy. Logitech v tomto smere ponúka viac nastavení. Ekvalizér je z hľadiska ponuky nastavení štandardný a aplikácia poteší najmä nadštandardným nastavovaním mikrofónu. Ten mimochodom patrí k tomu najlepšiemu, čo je dnes na trhu.

Ako sme spomínali, Arctis 5 poteší veľmi dobrou reprodukciou zvuku pri použití 3,5 mm kábla a aj mimo hrania. Za kvalitu reprodukcie a  výborný dizajn udeľujeme slúchadlám TIP REDAKCIE. Pokiaľ vám bude vyhovovať ich ergonómia rovnako ako nám, v tejto cenovej rovine lepšie herné slúchadlá, ktoré sa však hodia aj na sledovanie filmov alebo bežné počúvanie hudby, nenájdete.

Cena: 101,90 EUR
Zapožičal: SteelSeries

Parametre testovaných slúchadiel:

SteelSeries Arctis 5
Meniče40 mm
Frekvenčný rozsah20 Hz – 22 kHz
Impedancia32 Ω
DTS Headphone:XÁno
MikrofónÁno, odnímateľný
PripojenieUSB, 3,5 mm jack, 3-metrový kábel

Hodnotenie:

+ Vynikajúca ergonómia
+ Praktická regulácia hlasitosti medzi herným zvukom a komunikáciou
+ Výborná reprodukcia zvuku
+ Kvalita mikrofónu a možnosti jeho nastavenia
– Neštandardný USB konektor na slúchadlách

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Recenzia Logitech G433: Herné slúchadlá s bohatými možnosťami nastavenia

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit