Príchod legendárnej hernej postavičky na mobilnú platformu je zlomový, ale samotná hra je „iba“ dobrá.

Apple v septembri šokoval veľkú časť ľudí, keď sa na jeho tlačovej konferencii objavila spoločnosť Nintendo. Tá sa mobilným hrám dlho vyhýbala, avšak ľady sa pohli a Nintendo oznámilo hru Super Mario Run s kultovým inštalatérom v hlavnej úlohe. Ťažko povedať, nakoľko sa pod toto oznámenie podpísal obrovský úspech hry Pokémon GO, s ktorou však Nintendo spája iba použitá licencia.

Super Mario Run sa mal na trhu objaviť do konca roka a Apple spustil reklamnú kampaň, akú doteraz App Store nezažil. V obchode sa prvýkrát objavila aplikácia, ktorú ste si nemohli stiahnuť hneď, avšak mohli ste o ňu prejaviť záujem a nechať si poslať oznámenie, keď bude reálne dostupná. Nintendo neskôr oznámilo dátum vydania, avšak 15. decembra ste si ju nemohli stiahnuť hneď s úderom polnoci, ako sme na to zvyknutí. V App Store sa objavila až večer nášho času a Apple jej aktuálne venuje všetky horné banery, ktoré obchod ponúka. Takýto hype tu ešte nebol.

Apple dal Mariovi všetky horné banery v obchode App Store. Hru nemôžete prehliadnuť

Vyžaduje pripojenie do internetu, časť hry je zadarmo

Samotná hra je dostupná na stiahnutie zadarmo. Ide však o demo verziu a pre odomknutie kompletného obsahu je potrebné jednorazovo zaplatiť 9,99 eur. Chválime, že ďalšie mikrotransakcie hra zatiaľ neponúka, ale aj 10 eur je pomerne veľa vzhľadom k dostupnému obsahu. 3 herné režimy, 6 svetov a 24 úrovní sa na papieri dobre vyníma, faktom však je, že príbehovú časť prebehnete za 2 hodiny a záleží iba na vás, či sa budete k hre vracať a zdokonaľovať svoje výsledky alebo ju zmažete.

Bez ohľadu na to, že sa na vývoji podieľal aj Shigeru Miyamoto, ktorý stál pri zrode tejto a ďalších obľúbených značiek z portfólia spoločnosti Nintendo, samotná hra neprináša revolúciu. Ide o kvalitne odvedenú robotu, avšak v App Store nájdete aj zábavnejšie a lepšie hry, ktoré spadajú do žánru tzv. runner hier. Za revolúciu však môžeme považovať samotný fakt, že Maria si zahráte na iPhone a iPade – ak ste online. Bez pripojenia do internetu hra nefunguje.

Super Mario Run ponúka rôznorodé levely, ovládanie je prispôsobené dotykovým obrazovkám

3 režimy, ovládanie jedným prstom

Super Mario Run ponúka 3 režimy. Tzv. Tour je príbehovou kampaňou, ktorá obsahuje 24 úrovní. V demo verzii si zahráte prvé 3 úrovne, následne si treba zakúpiť plnú verziu za 9,99 eur. Jednotlivé úrovne sú pomerne krátke, dokončíte ich do 2 minút. Hra je navrhnutá pre tzv. casual hráčov, takže veľkú výzvu nečakajte. Niežeby boli úrovne vyslovene ľahké, ale hra vám dá v každom leveli 3 životy a to je vzhľadom k ich krátkosti viac než dostatok.

Super Mario Run je prispôsobený jednoduchému ovládaniu, ktoré dotykové mobilné zariadenia vyžadujú. Mario automaticky beží a vy ťukaním na displej aktivujete skok, resp. regulujete jeho výšku. V praxi to funguje dobre a aj napriek jednoduchej hrateľnosti sa môžete pri hraní zapotiť – ak sa rozhodnete získať čo najviac bodov zbieraním mincí a ničením nepriateľov. Ak chcete v hraní excelovať, budete sa jednotlivé úrovne učiť takmer naspamäť, avšak väčšina hráčov pravdepodobne iba rýchlo prebehne všetky levely a tam ich hranie skončí.

Druhým režimom je Rally, ktorý ponúka rovnaký koncept hrania. Súperíte však s „duchom“ iného hráča a snažíte sa získať čo najviac mincí, ovládať Maria čo najelegantnejšie a bez zbytočných úmrtí. Víťaz získa obyvateľov do svojho kráľovstva, ktoré môže v treťom režime stavať a vylepšovať. Ak prehráte, časť z nich stratíte a musíte ich opätovne získať. Rally je v podstate klasickým príkladom nekonečnej behačky, ktorej jediným účelom je vylepšovať skóre a získavať nové predmety. Hra vás však limituje, koľko krát môžete v tomto režime hrať a neskôr budete musieť čakať na denný prídel vstupeniek.

Hra umožňuje stavať a vylepšovať svoje kráľovstvo

Vyvoláva spomienky, ale každého nenadchne 

Mario pre mobilné zariadenia si zaslúži pochvalu za audiovizuálne spracovanie, poteší milovníkov tejto série a minimálne vyvolá spomienky na falošné konzoly Nintendo so žltými kazetami, ktoré sa vo veľkom predávali na trhoch a burzách v slovenských mestách v 90-tych rokoch. Kto však čakal revolúciu, ten bude možnože sklamaný. Hier, ako je Super Mario Run, sme už na iPhonoch a Androidoch hrali množstvo a niektoré boli dizajnovo o niečo lepšie navrhnuté.

Nespornou výhodou Maria však je, že dokáže osloviť aj ľudí, ktorí sa na telefónoch bežne nehrávajú. Pre nich bude Super Mario Run prvým stretnutím s hrami, ktoré ovládate iba ťukaním jedným prstom na displej. Otázne je, či ich dokáže hra motivovať k tomu, aby zaplatili 10 eur a či ich zabaví dlhšie, ako sú cca 2 hodiny príbehového režimu. Za skúšku však Super Mario Run určite stojí.

Google Play

Hra je aktuálne dostupná iba pre iOS zariadenia, Android verzia je v príprave

Prečítajte si aj:

VIDEO: Super Mario Run mieri aj na telefóny s Androidom

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit