Spoločnosť TCL je druhým najväčším výrobcom televízorov na svete. Na našom trhu nebola doteraz výrazne aktívnejšia, to sa však mení.

A mení sa aj stratégia tohto výrobcu z hľadiska výroby smartfónov. TCL totiž dlhodobo produkuje telefóny značiek Alcatel a BlackBerry, smartfón pod vlastnou značkou však doteraz v portfóliu nemalo. To sa od výstavy IFA zmenilo.

TCL Plex je zariadenie strednej triedy. Za 319 eur ponúka atraktívny pomer cena/výbava. Telefón sa hlási o pozornosť hneď na prvý pohľad kvalitným spracovaním – predný displej má 6,53-palcovú uhlopriečku, rozlíšenie Full HD+, živé zobrazenie farieb a vysoký maximálny jas. Obrazovka vás tak upúta takmer okamžite. Chválime aj zadnú stranu, ktorá je sklená. Pôsobí to elegantne, treba však počítať so šmykľavosťou zariadenia. Súčasťou balenia je silikónový ochranný obal, ktorý tento neduh čiastočne rieši. Na zadnej strane sa nachádza trojitý zadný fotoaparát a snímač odtlačkov prstov.

TCL sa ako výrobca televízorov snaží integrovať viaceré zobrazovacie technológie aj do svojho smartfónu. V praxi sa to prejavuje funkciou NXTVISION, ktorá umožňuje aktivovať vylepšenie obrazu v multimédiách a hrách a tiež zapnúť prepočet SDR obrazu do vyššej HDR kvality. Natívny HDR obsah si môžete pozrieť v aplikácii YouTube. Škoda len, že TCL Plex nepodporuje prehrávanie niektorých ostatných videoslužieb, ako je napríklad Netflix, v HD kvalite. Telefón využíva ochranu Widevine CDM iba na základnej úrovni L3 a nie na úrovni L1, ktorá je nutná pre HD kvalitu a vyššiu. Takýto displej by si to aj zaslúžil. Jeho potenciál tak využijete naplno iba v službe YouTube a pri prehrávaní lokálnych videí.

TCL Plex poháňa procesor Snapdragon 675. Obsahuje 6 GB RAM a 128 GB úložisko s možnosťou rozšírenia pomocou microSD karty. V tomto smere nemáme pripomienky, reakcie telefónu sú svižné a poradí si aj s hrami. Kapacita 3820 mAh ponúka nadštandardnú výdrž batérie – bez problémov vydrží viac ako deň, za určitých podmienok je reálna aj dvojdňová výdrž. Chválime 18 W rýchle nabíjanie, ktoré je súčasťou základného balenia. V tejto cene to nie je samozrejmosť a rýchlu nabíjačku v niektorých situáciách určite oceníte.

Trojitý zadný fotoaparát telefónu kombinuje 48 Mpx hlavný fotoaparát s 2× bezstratovým priblížením, 16 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát a 2 Mpx senzor. TCL prezentovalo tento fotoaparát ako vhodný do všetkých svetelných podmienok, avšak v praxi to nie je až také ružové. V dobrom svetle nemáme k fotkám pripomienky – ponúkajú dobré podanie farieb, dynamický rozsah aj detaily. V horšom svetle a v noci je však kvalita slabšia, resp. nekonzistentná. Niektoré fotografie sa podaria, ďalšie sú rozmazané alebo obsahujú veľa šumu. Situáciu vždy nezachráni ani špeciálny nočný režim, hoci treba uznať, že niekedy dokáže pomôcť pri tvorbe vizuálne krajšej fotky. V prípade ultraširokouhlého fotoaparátu je však dostatok svetla podmienkou kvalitného výstupu.

Model telefónuTCL Plex
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 5. 11. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 675, 8-jadrový, až 2,0 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,53 / 1080 × 2340, 19,5 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video48 (f/1.8) + 16 (f/2.4) + 2 (f/1.8) Mpx, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video24 (f/2.0) Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3820 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]162 × 77 × 8 / 192
KonektorUSB-C, 18 W
ZapožičalTCL
Cena [EUR s DPH]319
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score206640
PCMark for Android – Performance7724
3DMark Sling Shot Extreme – Total931
Graphic824
Physics1707
VRMark Amber Room – Total1275
A1 SD Bench – RAM [MB/s]19 216
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]501 / 195
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Kvalitný displej
  • Elegantný dizajn
  • Všestranná výbava telefónu
  • Veľkosť úložiska, RAM a rýchle nabíjanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nekonzistentné nočné fotografie
  • Netflix a niektoré ďalšie služby si pozriete iba v SD rozlíšení

Verdikt

TCL Plex je telefón s dobrým pomerom cena/výbava. Za 300 eur dostanete pekný a moderný dizajn, tri zadné fotoaparáty a bohatú nádielku úložiska aj pamäte RAM. Poteší rýchle nabíjanie, škoda však slabších, resp. nekonzistentných nočných fotiek a absencie niektorých videoslužieb v HD kvalite.

Cena: 319 €

Zapožičal: TCL

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit