Toto zariadenie si kúpite vtedy, keď chcete rozšíriť svoju domácu sieť.

To síce môžete aj rozmerovo menším zariadením typu Access Point, no toto má podstatne viac možností. Funguje v štyroch režimoch. Prvý je AP, teda Access Point. Pripojíte ho káblom k routeru a môžete sa naň pripojiť. Vytvorí vlastnú Wi-Fi sieť. Ak máte pomalý router, zrýchlite si tým vašu lokálnu bezdrôtovú sieť.

Druhý režim je bridge, keď sa k pôvodnému routeru pripojíte bezdrôtovo a predĺžite jeho signál. Zároveň vám zostanú možnosti na vytvorenie nového segmentu siete. Toto bude pravdepodobne najvýhodnejšie riešenie. Je prirodzené, že takéto niečo zvládne aj powerline adaptér, no tie až na výnimky nemajú veľa možností.

Režim Client funguje na vytvorenie Wi-Fi prístupu pre vybrané zariadenie. Ak by ste chceli pripojiť k Wi-Fi vašu televíziu s LAN portom. Tým ho prepojíte s AP300 a následne sa AP300 pripojí k pôvodnej Wi-Fi. No a ďalej je tu Multi-SSID režim, ktorý umožňuje vytváranie viacerých SSID. Tým môžete vyčleniť rôzne bezdrôtové siete a vytvoriť segmenty oddelených sietí.

AP300 sa podobá na klasický router a jeho sprevádzkovanie zvládnete pomocou sprievodcu. Náročnejší sa môžu pustiť priamo do pokročilého rozhrania. Tu nájdete parametre blízke klasickému routeru, a teda nastavíte si vlastné rozsahy IP adries, parametre Wi-Fi sietí atď.

Ovládanie

Rozhranie zobrazuje graf vyťaženia siete v reálnom čase. Vidíte na ňom všetky Wi-Fi pásma. Identifikátor siete môže byť rovnaký, ako ten pôvodný. Ideálne vtedy, ak chcete univerzálne rozšíriť sieť. Ak chcete mať prehľad, na aké zariadenie ste pripojení, odporúčame použiť vlastný SSID. Hoci svoje vám o tom neraz povie signál. Bežne totiž v hoteli používajú tento spôsob šírenia siete a aj keď ste stále na tej istej sieti, máte slabý signál. To znamená, že sa telefón neprepol na bližší extender.

TP-Link AP300 môže fungovať vo viacerých režimoch, vyberáte si ich pri prvej inštalácii

Hodnotenie

+ 4 režimy využitia, rýchlosť prenosu v 5 GHz pásme, smerovanie signálu podľa lokality zariadení
– chýba USB port

Cena: 99 €
Zapožičal: TP-Link

Verdikt

TP-Link AP300 je Access Point, ktorý funguje vo viacerých režimoch. Veľmi často chválime prínos powerline adaptérov, no tie často strácajú na možnostiach. Fungujú síce automaticky, ale nič na nich až na výnimky (napríklad tie značky Fritz!) nenastavíte. Tu získate lepšiu možnosť detailne si prispôsobiť sieť. Práve týmto nás zaujal.

Parametre a namerané hodnoty:

Model zariadeniaTP-Link AP300
Typ zariadeniaAccess Point
Prenosový štandardIEEE 802.11 a/b/g/n/ac
Dvojpásmovýáno
Maximálna rýchlosť [Mb/s]867, 300
WAN port1 × 10/100/1000
LAN port [Mb/s]nemá
USB portnemá
Špeciálne vlastnostiMulti-SSID
Podpora cloudunie
Hodnotenie
Sila signálu – 10 m / dve steny3/5
Rýchlosť – 10 m / dve steny [MB/s]7,9
Rýchlosť – 2 m / priama viditeľnosť [MB/s]12,4
Funkčná výbava3/5
Cena [EUR s DPH]99

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.