Tentokrát sme sa podrobne pozreli na smartfón z najnižšej cenovej kategórie.

Značka Umidigi nie je na slovenskom trhu žiadnym nováčikom. Zariadenia tohto čínskeho výrobcu chcú zaujať hlavne cenou. Smartfón Umidigi A3 patrí do cenovej kategórie do 100 eur a okrem naozaj vkusného dizajnu nás prekvapil aj jednou funkciou, ktorá sa častokrát nenachádza v ani omnoho drahších zariadeniach.

Smartfón prichádza v čiernej krabičke so základnou výbavou, ktorú obohatil mäkký ochranný obal s povrchovou úpravou, ktorá pripomína kožu a už aplikovaná ochranná fólia. Tá vyzerá veľmi dobre. Samotné telo zariadenia je tvorené dvoma plochami, medzi ktorými sa nachádza zaoblený kovový rám. Ten dodáva smartfónu potrebnú tuhosť.

Všetky ovládacie prvky sa nachádzajú na pravej strane. Tlačidlo napájania dopĺňajú delené tlačidlá na reguláciu hlasitosti. Aj v ochrannom obale majú všetky tlačidlá dostatočný zdvih a dobrú reakciu na stlačenie. V ľavej bočne stene sa skrýva plnohodnotný slot pre pamäťovú kartu a ďalšie dve SIM karty. Táto možnosť stále nie je pri smartfónoch samozrejmosťou a pokiaľ hľadáte telefón s možnosťou používať dve SIM karty a pamäťovú kartu súčasne, Umidigi A3 je jednou z volieb, aj keď je potrebné sa pripraviť na niekoľko kompromisov, hlavne vo výkone.

V spodnej hrane zariadenia sa nachádza 3,5 mm audio výstup na slúchadlá, primárny mikrofón, MicroUSB port a reproduktor, ktorý je skutočne hlasný a priemernou zvukovou kvalitou. Pri pohľade na prednú stranu, A3-ka zaujme 5,5-palcovým LCD displejom s HD+ rozlíšením (720 × 1440 pixelov) a pomerom strán 18:9. Panel považujeme v rámci cenovej kategórie za veľmi dobrý, s dostatočným jasom a verným podaním farieb. Displeju nechýbajú dobré pozorovacie uhly a ako pri LCD paneloch býva dobrým zvykom, biela farba je skutočne biela. Nižšie rozlíšenie panela nám pri sledovaní obsahu neprekážalo.

Na pravej strane nad displejom je umiestnená dobre viditeľná notifikačná LED dióda a na protiľahlej strane sa vyníma 5 Mpx selfie fotoaparát (f/2.0). Na zadnej strane smartfónu nájdeme mierne vystupujúci duálny fotoaparát 13 + 5 Mpx (f/2.0) s duálnym LED bleskom, ktorý dobre chráni pribalený ochranný obal. Aj napriek tomu, že fotoaparáty sú dva, tak jeden z nich (5 Mpx) sa využíva na meranie hĺbky ostrosti.

Po dizajnovej stránke sa nevieme ubrániť pocitu, že držíme v ruke LG G6. Predná stena neobsahuje žiaden výrez, pričom displej je v rohoch jemne zaoblený. Celkové rozmery zariadenia sú 147,2 × 70,2 × 8,5 mm. Hmotnosť sa zastavila na 184 gramoch (overené) a aj pri pomerne kompaktných rozmeroch budete Umidigi A3 v ruke “cítiť ”. To aj vďaka 3300 mAh batérii, ktorá sa nabíja skutočne veľmi pomaly, pričom na jedno nabitie nebude problém dosiahnuť až dvojdňovú výdrž.

Pokiaľ sa pozrieme na hardvérovú výbavu, ktorá je ukrytá v smartfóne, tak v rámci cenovej kategórie sa žiadne prekvapenie nekoná. O chod sa stará základný čipset od Mediateku MT6739, ktorý je akousi vstupnou bránou do sveta 4G konektivity. Čip spolupracuje s 2 GB pamäte RAM a 16 GB vnútornou pamäťou, ktorú je možné rozšíriť pomocou pamäťových kariet do hodnoty 256 GB. Štvorjadrový procesor a 2 GB pamäť RAM sa podpísali na celkovom výkone a Umidigi A3 rozhodne nepatrí k najrýchlejším smartfónom na trhu. Tento neduh je samozrejme čiastočne ospravedlnený cenou.

Softvér a konektivita

Celkovo je potrebné pri tomto smartfóne počítať s pomalšími reakciami, pričom o nejakom mrznutí systému nemôže byť reč. Jednoducho operácie trvajú dlhšie ako na konkurenčných zariadeniach a zariadeniach strednej alebo vyššej kategórie.

Do softvérovej výbavy sa dostal Android 8.1 v čistej podobe, bez ďalších väčších úprav výrobcu. Umidigi A3 musíme dať mínusové hodnotenie za bezpečnostnú aktualizáciu, ktorá je z 5. októbra 2018. Aj keď má smartfón pomerne pomalé reakcie, možnosť ovládania pomocou gest funguje prekvapivo dobre a počas testovania sme používali výhradne iba to.

Za dobrú alternatívu k odomykaniu pomocou odtlačkov prstov považujeme aj odomykanie pomocou tváre. To je o niečo rýchlejšie a aj napriek zníženej miere zabezpečenia fungovalo spoľahlivejšie, aj keď stále nie na 100%. Čipset od Mediateku sa častokrát poriadne “zapotil” aj pri bežných operáciách.

Po vložení SIM karty nás prekvapila aktívna funkcia VoLTE, čo znamená, že aj s týmto lacným smartfónom je možné využívať výhody 4G siete, dokonca po celom svete. Reproduktor pre hovory nie je príliš hlasný, ale na telefonovanie v bežne hlučnom prostredí je postačujúci.

Ku klasickému GPS sa do výbavy dostala ja podpora pre navigačný systém Glonass. Bluetooth je vo verzii 4.0 a keďže sa nachádzame v cenovej kategórii pod 100 eur, musíme sa pripraviť na tradične chýbajúce NFC.

Fotografovanie a médiá

Aplikácia fotoaparátu je minimalistická a neponúka takmer žiadne pridané režimy, teda až na panorámu, zmenu hĺbky ostrosti, beauty režim a úpravu farieb fotografií. Pre dosiahnutie lepších výsledkov počas fotografovania v náročnejších svetelných podmienkach poslúži HDR.

Automatické zaostrovanie je pomerne pomalé a pri fotografovaní prevažne v zhoršených svetelných podmienkach je potrebné počítať s ešte dlhším časom zaostrovania. Vtedy je takmer nemožné zachytiť pohybujúci sa objekt. Pri troche snahy sa dajú odfotografovať aj pomerne pekné detaily, ibaže sa vám to najskôr nepodarí na prvýkrát. Je potrebné mať s fotoaparátom trochu viac trpezlivosti. Párkrát sme sa pri fotografovaní aj v dobrých svetelných podmienkach stretli vo výsledných fotografiách s „duchmi a inými artefaktmi„.

Video je na tom oproti fotografiám o niečo lepšie. Je potrebné mať na pamäti, že Umidigi A3 je smartfón s cenovkou pod 100 eur a aj keď video nie je na tom „až tak“ ako fotografie, patrí do podpriemeru. Na detaily je síce pomerne bohaté, ibaže prevláda výrazný “gumený efekt” elektronickej stabilizácie, ktorý deformuje obraz pri rýchlejších zmenách smeru. Z testovania fotoaparátov prekvapivo vyšla najlepšie selfie kamera, ktorá má pevné ostrenie, takže fotografie boli v rámci možností vždy ostré.

Prvé skutočné prekvapenie prišlo až po pripojení Bluetooth slúchadiel, kedy sa smartfón s bezdrôtovými slúchadlami pripojili pomocou kodeku LDAC, čo sme si hneď overili už po prvých prekvapivo kvalitných tónoch, ktoré vychádzali zo slúchadiel. Z multimediálnej výbavy vyzdvihujeme FM rádio, ktoré podporuje RDS a aj Radio text. Za šikovnú funkciu považujeme možnosť nahrávania obľúbenej skladby priamo z aplikácie.

Fotografie zhotovené s Umidigi A3

Denné:

Nočné a nočné s bleskom:

Záver

Aj keď tento smartfón patrí do kategórie najlacnejších zariadení, svoju cieľovú skupinu používateľov si nájde. V prvom rade zaujme cenou 89 eur, za ktorú záujemca získa smartfón s pevnou konštrukciou a pekným displejom. Vyzdvihnúť musíme aj zvukové podanie, či už káblové alebo bezdrôtové. Pri fotografovaní je potrebné mať skutočne pevnú ruku a dostatok času, inak fotografie budú rozmazané.

Za hlavné prednosti Umidigi A3 považujeme dobré zvukové podanie a pokojne si vieme predstaviť, že tento smartfón budeme používať ako mp3 prehrávač. Poteší aj možnosť používania dvoch SIM kariet a pamäťovej karty súčasne. Komu by sme teda odporučili Umidigi A3? Tento smartfón je určený predovšetkým nenáročným používateľom, alebo aj tým, ktorí hľadajú druhý telefón, ktorý budú používať napríklad v pracovnom prostredí, kde hrozí poškodenie iného drahšieho smartfónu.

Nemôžeme zabúdať ani na deti, ktoré by mohli Umidigi A3 používať ako svoj prvý telefón.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Pekný displej
  • Pevná konštrukcia
  • Ochranný obal a fólia súčasťou balenia
  • Kvalitné audio
  • Plnohodnotný DualSIM smartfón s možnosťou používania pamäťových kariet

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Pomalé prostredie
  • Podpriemerný fotoaparát
  • Nízky výkon
  • Pomalé odomykanie pomocou odtlačkov a tváre

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.