Predstavujeme najnovšie zariadenie určené na príjem satelitného signálu, a to aj v rozlíšení 4K, resp. UHD. Prijímač VU+ Duo 4K sa dá prispôsobiť z hľadiska toho, aké budete chcieť mať vo výbave tunery a je tu Wi-Fi, ale netradične aj Bluetooth pripojenie.

Tento prístroj cenovo aj výbavou stojí medzi súčasnou vlajkovou loďou VU+ Ultimo a zariadeniami Solo4K/Solo4KSE.

Predný panel obsahuje aj farebný LCD displej

Rýchlosť je jeho druhé meno

Ide o mimoriadne rýchly prijímač, jeho srdcom je zatiaľ najvýkonnejší štvorjadrový ARM procesor Broadcom, aký bol v prípade satelitného prijímača vôbec použitý. Jeho taktovacia frekvencia je až 2,1 GHz a k tomu pripočítajte aj veľkú Flash pamäť eMMC s kapacitou 4 GB a pamäť RAM 2 GB. Operačný systém je Enigma 2.

4K ale aj Full HD, HD a SD

Z hľadiska príjmu môžete VU+ Duo 4K použiť v normách DVB-S, DVB-S2 a DVB-S2X. Prirodzene, okrem rozlíšenia UHD (2160p) si poradí aj s SD a HD, teda môžete sledovať všetko súčasné vysielanie. Kvalita na pripojenom Full HD televízore bola počas našich testov excelentná. Podporovaná kompresia je MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265. Doba prepnutia kanálu bola okolo 1 až 2 sekúnd a dá sa ešte zrýchliť pomocou položky FastChannelChange v menu.

Výbava a dodávka

Na zadnom paneli sú dva sloty pre tunery. V štandardnej dodávke je jeden dvojitý FBC satelitný tuner DVB-S2X s 8 demodulátormi. Použiť tak môžete aj ďalší tuner, napr. pre terestriálne DVB-T/T2 alebo káblové vysielanie v norme DVB-C a C V2. Ak chcete maximum kanálov, potom vybavíte prístroj dvoma FBC satelitnými tunermi a máte až 16 demodulátorov.

Súčasťou dodávky je štandardné diaľkové ovládanie, HDMI kábel s podporou 4K, rámček na disk, 4 skrutky a externý napájací zdroj so sieťovým káblom

Televízne vysielanie môžete prirodzene nahrávať, stačí zabudovať do zariadenia pevný disk. Na to nie je treba zariadenie otvárať, rámček sa dá vložiť len zasunutím do príslušnej šachty na zadnej strane. Celkovo je možné naraz nahrávať až 21 kanálov.

Zadný panel s dostatkom prepojovacích portov

Na zadnom paneli ešte nájdete dva USB 3.0 konektory a jeden USB 2.0 konektor. Tiež je tu optický výstup zvuku SPDIF a servisný konektor. Špecialitou je okrem HDMI výstupu aj HDMI vstup. Okrem toho je tu aj pripojenie gigabitového Ethernetu a konektor na externý napájací zdroj 12 V/5 A. Wi-Fi adaptér je 300 Mb/s a Bluetooth sa dá použiť na pripojenie externého reproduktora, slúchadiel, ale aj špeciálneho diaľkového ovládania (zhruba 50 eur).

Dodávané diaľkové ovládanie

Možnosť dekódovania a ďalšia výbava

Prístroj má v prednej časti farebný 3,5-palcový LCD displej, podsvietené dotykové tlačidlá na nastavenie hlasitosti a prepínanie medzi kanálmi. Pod krytkou je čítačka dekódovacej karty a dva CI sloty pre dekódovacie moduly. Tiež je tu ľahko prístupný USB 2.0 port. Na displeji je možné zobraziť prijímaný obraz alebo slúži na ľahkú orientáciu v názvoch sledovaných kanálov.

V menu prístroja ešte nájdete podporu pre HbbTV, Youtube prehrávač, webový prehliadač a multimediálne rozhranie KODI. Veľmi zaujímavou funkciou je Quad PIP, keď sa vám na obrazovke zobrazia až 4 televízne kanály. Zvuk je reprodukovaný z toho kanála, ktorý má červené orámovanie.

Quad PIP so štyrmi televíznymi kanálmi na jednej obrazovke

VU+ Duo 4K je v celkovom hodnotení špičkový satelitný prijímač s možnosťou príjmu Ultra HD programov a tiež v novej norme DVB-S2X. Za jeho výhodu považujeme hlavne vysoký pomer výkon/cena a vhodnú funkčnú výbavu.

Cena: 359 EUR

Zapožičal: AB-COM, www.abcom.sk

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.