iPhone 15 Pro má závažný problém, ktorý trápi mnohých používateľov.

Doplnené 30. septembra 2023: Apple oficiálne priznal problém s prehrievaním modelov iPhone 15 Pro a 15 Pro Max a prisľúbil aktualizáciu systému iOS 17 a ďalšie kroky, ktoré by mali tento problém vyriešiť. Zároveň vyvrátil informácie, že by použitie titánového rámika negatívne ovplyvnilo tepelnú účinnosť – Apple tvrdí presný opak. Oficiálne stanovisko Applu pre Forbes znie:

Identifikovali sme niekoľko podmienok, ktoré môžu spôsobiť, že iPhone bude teplejší, než sa očakáva. Počas prvých dní po nastavení alebo obnovení zariadenia môže byť zariadenie teplejšie z dôvodu zvýšenej aktivity na pozadí. V systéme iOS 17 sme tiež našli chybu, ktorá má vplyv na niektorých používateľov a odstráni ju aktualizácia softvéru. Ďalší problém sa týka niektorých nedávnych aktualizácií aplikácií tretích strán, ktoré spôsobujú preťaženie systému. S vývojármi týchto aplikácií pracujeme na opravách, ktoré sú postupne vydávané.

Pôvodný článok: Po predstavení série iPhone 15 sa strhla lavína pozornosti, obdivu, ale aj kritiky. Spoločnosť Apple v tejto sérii vykonala najviac zmien za posledné roky, pričom nasadenie USB-C konektora bolo skutočne vítaným krokom. Len krátko po predstavení smartfónov sa však objavili prvé problémy, ktoré prináša model iPhone 15 Pro (Max).

Chvíľku po predstavení sa vyskytli informácie o probléme s konštrukciou, keďže titánový rámik okolo smartfónu menil farbu po dotyku prstami. Telefóny z tejto série však majú aj slabšiu odolnosť voči pádom v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Všetko toto by sme smartfónom dokázali odpustiť, keby nenastala oveľa závažnejšia chyba. A tou je prehrievanie.

Je problémom procesor A17 Pro?

Na problematiku prehrievania sa dôkladnejšie pozrel portál Android Authority, ktorý porovnal modely iPhone 15 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra a Google Pixel 7 Pro vo viacerých situáciách. Sústredil sa najmä na prehrievanie, ktoré bolo v niektorých prípadoch výraznejšie ako v iných.

Pri bežnom používaní z testu vyšlo, že iPhone 15 Pro bol celkovo o niečo teplejší ako model od Samsungu alebo Googlu. Nešlo však o výraznejšie rozdiely pri streamovaní videa alebo prechádzaní internetu. Vo všetkých prípadoch telefón zostal pod 30 °C, čo je stále hodnota, ktorá nerobí problémy. Pri skúške benchmarku Geekbench 6 model iPhone 15 Pro dosiahol hodnotu 37 °C, zatiaľ čo Galaxy S23 Ultra 36 °C a Pixel 7 Pro 35,8 °C. Aj v tomto prípade šlo o zanedbateľný rozdiel.

iPhone 15 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15 (Pro)

Keď sa však model iPhone 15 Pro podrobil testu 3DMark Wild Life stress test, tak boli výsledky menej prívetivé. Po piatich minútach tohto testu už model evidoval teplotu 40 °C, pričom po 20 minútach testu mal až 47 °C. Táto hodnota je už skutočne nepríjemná na držanie smartfónu v ruke. A aj keď i ďalšie dva smartfóny v tomto teste nedopadli úplne najlepšie, tak iPhone 15 Pro bol až o 5,7 % teplejší v porovnaní s modelom Galaxy S23 Ultra.

Problémy sú aj pri nabíjaní modelu iPhone 15 Pro

Na rozdiel od Androidu, smartfóny od spoločnosti Apple neponúkajú možnosť kontroly teploty batérie. Preto sa v teste využívalo testovanie externej teploty smartfónu a možno očakávať, že teplota batérie mohla byť v skutočnosti až o 2 či 4 °C vyššia.

Pri nabíjaní originálnym 30 W adaptérom od spoločnosti Apple dosiahol model iPhone 15 Pro teplotu až 36,1 °C, pričom model iPhone 15 Pro Max evidoval teplotu až 40,2 °C. Podobnú teplotu pritom mal napríklad model Xiaomi 12 Pro (41 °C), ktorý však podporuje až 120 W nabíjanie.

iPhone 15 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15 (Pro)

Na problémy s prehrievaním pri nabíjaní upozornil aj portál bgr.com, ktorý pozbieral sťažnosti používateľov smartfónu. Niektorí uvádzajú, že telefón je skutočne horúci na dotyk počas rýchleho nabíjania. Najhoršia situácia pritom má byť medzi 25 – 60 % nabitia batérie, po 70 % sa má teplota stabilizovať a o niečo znížiť.

Apple pritom upozorňuje na neoriginálne káble, ktoré by sa pri nabíjaní nemali využívať. Aby ste predišli problémom s prehrievaním počas nabíjania, mali by ste zvoliť originálny USB-C kábel od spoločnosti Apple, nie tie, ktoré sú určené pre Androidy. Či však nejde len o marketingový ťah spoločnosti aby predala viac originálneho príslušenstva, nevieme povedať.

Titánový rámik prehrievaniu nenapomáha

Predchádzajúce generácie iPhonov využívali oceľový rámik, ktorý bol síce ťažší, no dokázal lepšie odvádzať teplo. Titánový rámik smartfónu však môže spôsobovať problémy s prehrievaním, keďže iPhone 15 Pro nemusí vedieť dobre odvádzať teplo. Apple pritom podľa portálu notebookcheck.net vsadil na ľahšiu konštrukciu na úkor lepšieho odvádzania tepla.

A aké sú naše skúsenosti s modelom iPhone 15 Pro Max?

Aj u nás v redakcii sa už pár dní nachádza model iPhone 15 Pro Max. Na problematiku prehrievania sme sa pozreli aj my a zaznamenali sme, že aj počas bežného používania je telefón o poznanie teplejší v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami. Citeľne vyššie teploty sme zaznamenali napríklad pri fotografovaní, natáčaní videa a pri práci s multimédiami a sociálnymi sieťami, pričom po dlhšej dobe bol komfort z držania telefónu v ruke horší v porovnaní so staršími iPhonmi.

V prípade nenáročného surfovania webom či používania komunikačných aplikácií sme problém so zahrievaním telefónu nemali.

iPhone 15 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15 (Pro)

Vyššie teploty sme rovnako zaregistrovali aj pri nabíjaní. iPhone 15 Pro Max je pri nabíjaní 30 W adaptérom skutočne o poznanie teplejší a nie úplne príjemný na dotyk. Ako sa situácia vyvinie a či bude prehrievanie univerzálnym problémom smartfónu, však budeme môcť povedať až po dlhšom testovaní telefónu.

Zdroj: androidauthority.com, bgr.com, notebookcheck.net, gizmochina.com, vlastný

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.