Séria Xiaomi 14T môže spôsobiť revolúciu v smartfónoch tejto značky.

Modelový rad Xiaomi 14T bol predstavený v Berlíne ako hlavný produkt tejto udalosti. Po jeho boku sa však ukázali aj ďalšie produkty ako je Xiaomi MIX Flip či nové slúchadlá pre globálny trh. Nám do redakcie prišiel model Xiaomi 14T Pro na test ako lepší z dvojice telefónov, ktoré sa čoraz viac približujú k skutočným vlajkovým lodiam. Aj keď je totiž séria Xiaomi 14T akousi medzigeneráciou medzi vlajkovými loďami, ponúka prémiovú výbavu, ktorá zaujme nejedného nadšenca do technológií.

Xiaomi 14T Pro je telefón, ktorý štartuje v predaji za 799 eur. Táto cena je nutná spomenúť predtým, než vám model predstavím. Ide totiž o telefón aktuálne o niečo drahší než februárový Xiaomi 14, ktorý je aktuálne v predaji za 729 eur. Rozdielov je tu ale viacero a preto je na vás, ktorý model vás osloví viac.

Balenie a konštrukcia

Xiaomi 14T séria je prvá séria smartfónov výrobcu, ktorá prichádza na trh s o niečo ľahším balením. Nenájdete v ňom totiž nabíjací adaptér, ktorý postupne odchádza z balení všetkých smartfónov. Dôvodom je však ale nariadenie, nie vôľa spoločnosti. Aj v tomto prípade ale verím, že je škoda, že sa 120 W adaptér nabíjania v balení nenachádza a ak by ste ho chceli, museli by ste si ho dokúpiť dodatočne. V balení teda nájdete len smartfón, nabíjací kábel z USB-A na USB-C, spinku na vytiahnutie karty SIM, čierny kryt na telefón a pár návodov.

Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14T Pro

Xiaomi 14T Pro patrí medzi väčšie smartfóny pre jeho 6,67″ displej. Rozmery smartfónu sú 160,4 x 75,1 x 8,39 mm a váži 209 gramov. Telefón má kovový rámik aj ostrovček s fotoaparátom. Model Xiaomi 14T Pro je zároveň odolný voči vode a prachu vďaka krytiu IP68, nebude mu teda prekážať ani dážď či obliatie vodou. Treba však rátať s tým, že bazény či slanú vodu toto krytie nezahŕňa, vzťahuje sa len na sladkú čistú vodu.

14T Pro je dostupný v troch farebných prevedeniach, ktoré sa nazývajú Titan Gray, Titan Blue a Titan Black. Ja som na test mala verziu Titan Gray, teda striebornú farbu, ktorá pôsobí elegantne, no zároveň si ju príliš neužijete. Ak teda budete ako ja, okamžite ho vložíte do čierneho obalu, v ktorom bude model vyzerať možno mierne nudne. Výrazný tak bude len ostrovček s fotoaparátom, ktorý je tu štvorcový so zaoblenými hranami. Snímače fotoaparátu sú tu tri, do štvorca prispieva aj LED blesk.

Displej je jasný, ponúka pekné farby

Vyzdvihla by som, že Xiaomi 14T Pro má jeden z najlepších displejov v rámci smartfónov značky, aký som testovala. Maximálny jas je na úrovni 4000 nitov a ide o 6,67″ CrystalRes AMOLED displej. Ten je pekne jasný aj v exteriéri pri väčšom slnku a aj v prípade displeja vplýva umelá inteligencia na zobrazovanie obsahu. Maximálna obnovovacia frekvencia displeja je 144 Hz, čo postrehnú najmä hráči hier v smartfónoch. Bežným okom je však rozdiel medzi 120 Hz a 144 Hz skutočne menej výrazný, Xiaomi sa tu ale rozhodlo siahnuť. po vyššej hodnote. Mimochodom, z hľadiska displeja a vyššej obnovovacej frekvencie je práve séria Xiaomi T zástupcom telefónov s viacerými Hz. Platí to už od generácia Mi 10T, ktorá mala aj v Lite verzii možnosť 120 Hz.

Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14T Pro

Ide o displej s 1,5K rozlíšením a nechýba ani Dolby Vision a HDR10+. Tak ako v prípade mnohých smartfónov od Xiaomi, aj 14T Pro disponuje viacerými certifikáciami na ochranu zraku, telefón je teda možné využívať aj dlhší čas bez toho, aby vás začali napríklad bolieť oči. Na certifikácie sa ale netreba spoliehať a každý by mal uvážiť sám, koľko času so smartfónom strávi.

Displej je skutočne prémiovou súčasťou telefónu a aj keď je väčší a ja som skôr milovníkom menších modelov, dobre sa s ním pracuje. Vďaka dobre nadizajnovanej konštrukcii sa telefón dobre drží v ruke a väčší displej tak nerobí problém. V displeji sa mimochodom nachádza aj spoľahlivá čítačka odtlačkov prstov. Pri tejto optickej čítačke som sa nestretla so situáciou, kedy by mi zariadenie neodomkla. Tak, ako je už pri Xiaomi zvykom, nachádza sa v trochu nižšej časti displeja.

Výkon v podaní Dimensity 9300+

Výkon je kľúčová oblasť série Xiaomi 14T o čom som sa presvedčila aj na vlastnej koži. Pro model tak poháňa MediaTek Dimensity 9300+, to ale nie je žiadnym prekvapením. Xiaomi s čipsetmi výrobcu MediaTek prichádza v sérii T dlhodobo, pričom Dimensity 9300+ bol logickým riešením. Kombinuje totiž vysoký výkon s dobrou teplotnou optimalizáciou. Vďaka tomu sa pri používaní neprehrieva, dokonca si drží nižšie teploty než modely s vlajkovými Snapdragonmi. Overila som si to pri hraní hry, multitaskingu, benchmarkoch, ale aj dlhom fototeste či videohovore. Jednoducho teploty si Xiaomi 14T Pro vie ustrážiť, čo je za mňa veľké plus.

Vďaka výberu čipsetu môže telefón ponúkať aj funkcie umelej inteligencie, ktorá je jednou z hlavných súčastí zariadenia. Celkovo ale v čase môjho testovania neboli tieto funkcie prístupné, keďže som mala model v predstihu. Niektoré funkcie AI tak do série Xiaomi 14T prichádzajú dnes, teda 26. septembra v čase predstavenia, funkcia Circle to Search bude k dispozícii aŽ 6. októbra. S modelmi s AI od Xiaomi sa ale určite ešte stretnem a to, ako v týchto zariadeniach umelá inteligencia beží, si overím.

Xiaomi 14T Pro prichádza vo výbave s LPDDR5X RAM a úložiskom UFS 4.0. Výrobca pritom uvádza až tri pamäťové konfigurácie a ja som mala možnosť otestovať tú najlepšiu z nich. Model teda bude dostupný vo verzii s 12 GB RAM a 256 GB úložiskom, ďalej vo verzii 12 + 512 GB a tiež 12 GB RAM a 1 TB úložiskom. Ako môžete vidieť, je to čisto o veľkosti úložiska, RAM v prípade konfigurácií je rovnaká. Model je zároveň svižný, dobre sa s ním pracuje a nezasekáva sa.

Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14T Pro

V oblasti operačného systému sa opäť stretávame so Xiaomi HyperOS, ktorý netreba už azda nikomu predstavovať. Ide za náhradu nadstavby MIUI, ktorá debutovala už koncom minulého roka na globálnom trhu. V základe Xiaomi HyperOS je ale Android 14 s bezpečnostnou záplatou za jún 2024. Verím ale, že aktualizácia s novou záplatou už bude v telefónoch v čase ich predaja.

Výdrž batérie je skvelá, konečne aj bezdrôtové nabíjanie

Pri telefónoch predstavených v posledných mesiacoch sa čoraz viac stretávam s tým, že zariadenia na jedno nabitie vydržia aj dlhšie než jeden deň. Je to aj prípad modelu Xiaomi 14T Pro s 5000 mAh batériou. Tá má podľa výrobcu až 1600 nabíjacích cyklov, čo som si ale pochopiteľne nevedela overiť. 14T Pro som pri bežnom telefonovaní, písaní správ, návšteve sociálnych sietí a prezeraní internetu dokázala využívať pokojne aj jeden a pol dňa. Ak som ale využívala mobilný hotspot, hrala hry či viedla videohovor, výdrž bola jednodňová. Zároveň by som ale rada spomenula môj dlhší výlet po Berlíne, kde som bola fotiť telefónom. Ani počas troch intenzívnych hodín fotenia sa nevybil tak, aby som ho musela okamžite nabíjať, čo skutočne oceňujem.

Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14T Pro

Nabíjanie, ako som už spomenula, má v tomto prípade podporu až 120 W. Rýchlosť nabíjania som si žiaľ z dôvodu absencie adaptéra v balení nemala ako overiť. V prípade 5000 mAh batérií v kombinácii so 120 W nabíjaním ale podľa mojej skúsenosti z 0 na 100 % trvá nabitie približne 25 – 30 minút. Xiaomi ale konečne do Pro verzie zakomponovalo aj bezdrôtové nabíjanie s výkonom 50 W. V sérii Xiaomi T tak ide o prvý model s podporou bezdrôtového nabíjania a dúfam, že si tento trend Xiaomi do budúcna udrží.

Xiaomi 14T Pro + Leica = Výnimočná nočná fotografia

Aj keď umelá inteligencia je jedným z hlavných prvkov výbavy série Xiaomi 14T, oba modely sa vyznačujú aj prémiovým fotoaparátom. Fotografická zostava spočíva z troch snímačov na zadnej strane a 32 Mpx selfie fotoaparátu. Ten je mimochodom skvelý, dokáže krásne zachytiť štruktúru tváre, všimnúť si aj jemné detaily a páči sa mi aj vyobrazenie farieb. Xiaomi je u mňa majstrom selfie a portrétovej fotografie, pri ktorej som si taktiež užila jej nastavenia a finálne prevedenia fotografií.

Hlavný snímač fotoaparátu je 50 Mpx Light Fusion 900, ktorý poznáte aj zo základného Xiaomi 14 predstaveného vo februári. Dopĺňa ho 12 Mpx ultraširokouhlý snímač a 50 Mpx teleobjektív. O optiku sa postarala spoločnosť Leica a výsledky sú skvelé. Denné snímky pekne reprodukujú scénu aj farebné rozloženie, aj keď občas mám pocit, že sú farby snímok o niečo prikrášlené. Opäť sa ale stretávame s fotografickými režimami Leica Vibrant a Leica Authentic a nechýba ani niekoľko Leica filtrov na úpravu snímok. V prípade fotoaparátu mám výhradu len k 2,6x optickému priblíženiu, pri ktorom sa mi zdalo, že detaily snímok nie sú dostatočne ostré a radšej som využívala 2x priblíženie hlavným snímačom.

Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14T Pro

Telefón dokáže pekne pracovať aj so svetlom na fotografii a vyzdvihla by som najmä nočné fotografie. Snímky nočnej oblohy sú excelentné a sústreďujú sa na detail oblohy. Xiaomi 14T Pro dokáže z nočných snímok dostať skutočne jasné scény, občas sa mi zdalo, že to je až nereálne. Zároveň ale musím pochváliť aj to, že keď som v noci fotila snímku a objekt bol v pohybe, model dokázal vytvoriť takmer úplne ostrú scénu. Nočná fotografia je pritom častokrát kameňom úrazu práve pri pohyblivých objektoch.

Nižšie nájdete výber snímok, ktoré som nafotila pomocou modelu Xiaomi 14T Pro a na účely webu sú komprimované. Ak by vás ale snímky zaujímali v plnom rozlíšení, pozrieť sa na ne môžete na úložisku Google Disk.

Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro
Vyfotené modelom Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14T Pro

5G smartfón s podporou eSIM

Xiaomi 14T Pro je smartfón s podporou 5G ako už naznačuje aj použitý Dimensity 9300+. Model je dualSIM, je teda možné využiť dve nanoSIM súčasne. SD kartu ale do slotu pre SIM nevložíte, veľkosť úložiska s minimálnou hodnotou 256 GB vám teda bude musieť stačiť. 14T Pro však podporuje aj eSIM rovnako, ako tohtoročný Xiaomi 14. Len pre porovnanie, verzia Ultra tento rok eSIM nepodporovala.

Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14T Pro

V rámci konektivity Xiaomi myslelo aj dopredu a prináša podporu Wi-Fi 7. Túto technológiu pravdepodobne teraz ešte neoceníte, keďže pomaly sa prechádza len na Wi-Fi 6. S dlhšou softvérovou podporou na úrovni 4 + 5 rokov je ale isté, že Wi-Fi 7 je taká investícia do budúcnosti. Nechýba ani podpora nového štandardu Bluetooth 5.4. Za spomenutie stoja aj reproduktory, ktoré sú v prípade modelu Xiaomi 14T Pro stereo. Hrajú jasne a čisto, žiadny šum si pri počúvaní nevšimnete. Telefón je s nimi hlasný a dobre sa využívajú.

Xiaomi 14T Pro – áno či nie?

Keď som prvý raz dostala do ruky Xiaomi 14T Pro, mojím prvým prekvapením bola absencia adaptéru nabíjania v balení. Toto ma mierne sklamalo avšak chápem, že ani Xiaomi nemohlo s týmto pokračovať ďalej. Telefón má ale príjemnú konštrukciu a v sivej je elegantný. Aj keď pritom fotoaparáty mierne vystupujú z konštrukcie, všetko rieši pribalený obal na telefón. Model je príjemne nadizajnovaný, dobre drží v ruke a to je podstatné.

Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14T Pro

Potešila ma príjemná regulácia teploty, telefón sa neprehrieva, má jasný displej a skvelú nočnú fotografiu. Oceňujem aj prítomnosť 50 W bezdrôtového nabíjania, ktorá v tejto sérii ešte nebola. Otázkou ale zostáva, či bude tento telefón dostatočne atraktívny na to, aby sme zaň zaplatili 799 eur v najnižšej konfigurácii, teda 12 + 256 GB. Cena je teda podľa mňa sebavedomá rovnako ako aj smartfón. Porovnala by som ho ale s modelom Xiaomi 14, ktorý je kompaktnejší, teda niekomu možno sadne do ruky viac so 6,36″ displejom a stojí len 729 eur priamo na mi-store.sk. Vlajková loď z februára je už teraz teda lacnejšia, čo možno vyvolá pozornosť.

Osobne si myslím, že Xiaomi 14T Pro vyvolá rozruch v rámci promo ponuky, ktorá beží od 26. septembra do 13. októbra. V rámci tejto ponuky je možné získať zľavu na telefón vo výške 200 eur a k tomu 120 W adaptér zadarmo. A v takomto prípade sa telefón už teda vyplatí. Ja osobne stále zostávam fanúšikom skôr menšieho Xiaomi 14 ale verím, že aj väčší 14T Pro má svoju fanúšikovskú základňu a bude ju len rozširovať.

Cena: od 799 eur

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.