Spraviť vlajkovú loď dnes môže pôsobiť jednoducho, je to predsa kokteil tých najlepších súčiastok. Xiaomi 14 však ukazuje, že spraviť dobrú vlajkovú loď si vyžaduje talent.

Predstavenie série Xiaomi 14 na globálnom trhu bolo o pár mesiacov neskôr ako v Číne. Dva modely z tejto série sú však už aj na Slovensku, pričom ide o základný a kompaktný Xiaomi 14, ktorý dopĺňa aj väčší fotomobil Xiaomi 14 Ultra. S modelom Ultra sa však spája aj výrazne vyššia cena, preto považujeme za výhodnú voľbu práve základný telefón série. Model Xiaomi 14 sme sa tak rozhodli aj otestovať a zistiť, či ide o skutočne tak dobre spracovaný telefón, ako Xiaomi uviedlo pri jeho predstavení.

S telefónmi od Xiaomi mám dlhoročné skúsenosti a v prípade Xiaomi 14 je to už tretia generácia vlajkovej lode po sebe, s ktorou mám skúsenosti a môžem ju tak porovnať aj s predchádzajúcimi modelmi. Ako však tento model dopadol v rámci môjho testovania, a ktoré jeho vlastnosti by som vyzdvihla? To vám prezradím v tejto recenzii.

Xiaomi 14 zaujme v prvom rade veľkosťou

Malých telefónov na trhu určite nie je veľa a zvyčajne sa vyskytujú len v segmente vlajkových lodí. Stále sú však na trhu fanúšikovia práve menších telefónov a ja patrím medzi nich. Síce mi 6,67″ a väčšie telefóny neprekážajú, no ak si môžem vybrať telefón, ktorý skvele padne do ruky, prečo by som to nespravila? Práve model Xiaomi 14 zaujme na prvý pohľad menšou konštrukciou, čo musím oceniť. Jeho rozmery sú 152,8 x 71,5 x 8,2 mm a hmotnosť má len 188 gramov. Toto je niečo, čo chcem pochváliť, pretože jeho spracovanie do ľahkého telefónu s menšou veľkosťou sa na trhu už tak ľahko nevidí.

Zadná strana telefónu je vyrobená zo skla, pričom na Slovensku sa telefón predáva v čiernej, bielej a zelenej farbe. Čierna farba je pritom matná a nechytá teda odtlačky prstov. Ja som si však na test vybrala zelenú verziu, ktorá krásne nadväzuje na môj zelený Xiaomi 13. V zelenej farbe mu to jednoducho svedčí, tu však už ide o lesklú zadnú stranu, na ktorej sa odtlačky prstov jednoducho zachytia.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Rámik telefónu Xiaomi 14 je hliníkový a tento rok prešiel výraznou zmenou. Všetky narušenia z hornej strany, vrátane mikrofónu či IR blastera, sa presunuli na iné miesta, čím model získava akýsi prémiový dojem. Horná strana rámika je teda úplne bez narušení a tieto presuny odôvodňujú aj dierku, ktorú nájdete v module fotoaparátu. Ide o mikrofón, ktorý sa tam presunul z hornej hrany.

Modul fotoaparátu na zadnej strane je opäť štvorcový, ako to bolo aj v sérii Xiaomi 13. Fotoaparát je však predsa spracovaný trochu inak a ozdoba v podobe loga Leicy je na inom mieste. Na prvý pohľad si teda bežný človek zmenu všimnúť nemusí, no Xiaomi sa tu sústredilo aj na detaily. Za spomenutie tiež stojí, že telefón disponuje krytím na úrovni IP68, modelu Xiaomi 14 teda neuškodí ani nejaké to stretnutie s vodou.

Displej s výbornou kvalitou

Displej je prvá vec, s ktorou zvyčajne prídete pri smartfóne do kontaktu a zostanete s ňou v kontakte po celý čas jeho používania. Uvedomuje si to aj Xiaomi, ktoré displej v prípade modelu Xiaomi 14 vyšperkovalo tak, aby si na svoje prišiel bežný používateľ, aj milovník kvalitného obrazu pri sledovaní videí či filmov a v neposlednom rade aj hráč mobilných hier.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Veľkosť uhlopriečky displeja je 6,36″ a ide o LTPO AMOLED panel, ktorý ochraňuje Corning Gorilla Glass Victus. Tu Xiaomi spravilo výrazné vylepšenie v porovnaní s minulým rokom, nakoľko LTPO displeje boli predstavené už v sérii Xiaomi 12, konkrétne v modeli Pro. Až doteraz však Xiaomi držalo tieto displeje len v línii Pro verzií, tento rok je to však inak. Xiaomi 14 teda dokáže meniť obnovovaciu frekvenciu dynamicky medz 1 Hz až 120 Hz, čím sa nielen šetrí batéria, no zabezpečuje sa aj lepší zážitok z používania displeja.

Maximálny jas je až 3000 nitov a samozrejmosťou je aj podpora Dolby Vision. Displej modelu Xiaomi 14 disponuje aj viacerými certifikáciami pre ochranu zraku. Ak by som mala zhodnotiť displej z vlastných skúseností, tak sa s ním pracovalo príjemne, tak pri bežnom dennom používaní, ako aj pri hraní hier. Telefón síce zvyčajne nepoužívam na sledovanie filmov či videí, no tu mi to vôbec neprekážalo, najmä na cestách.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Na displeji nájdete aj ochrannú fóliu, ktorú Xiaomi dodáva s každým telefónom. Je to zvyk, ktorý oceňujem, pretože po kúpe telefónu nemusím hneď zháňať aj ochranné tvrdené sklo. Fólia mi displej ochráni a Xiaomi 14 je tak okamžite pripravený na bežné používanie. V displeji sa nachádza aj spoľahlivá optická čítačka odtlačkov prstov, s ktorou som nemala problém ani pri mokrom displeji či prstoch.

O výkon sa stará Snapdragon 8 Gen 3

Najnovší čipset od Qualcommu, určený pre tie najvýkonnejšie vlajkové lode, využíva aj model Xiaomi 14. Ide o čipset, pri ktorom môžeme rátať s nadpriemerným výkonom telefónu, čo v prípade tohto modelu dopĺňa aj LPDDR5X RAM a rýchle UFS 4.0 úložisko. Hranie hier teda išlo na telefóne ako po masle a užila som si aj možnosti multitaskingu, teda práce s viacerými aplikáciami naraz.

Xiaomi 14 skvele obstál aj v benchmarkoch. Telefón som testovala v rámci platforiem ako Geekbench 6, AnTuTu, 3DMark a PCMark, pričom na výsledky sa môžete pozrieť nižšie. Rada by som však spomenula aj chladenie telefónu, keďže tu Xiaomi využíva nový IceLoop System, ktorý si skvelo poradil s chladením zariadenia aj pri náročnejších výzvach.

Xiaomi HyperOS je v telefóne už predinštalovaný

Systém Xiaomi HyperOS je teraz akýmsi cieľom každého používateľa telefónu z dielne Xiaomi, Redmi či POCO. Ide o nový systém, ktorý po dlhých rokoch nahradil nadstavbu MIUI a telefón je podľa mňa vďaka nemu svižnejší. Navyše zaberá menej priestoru na úložisku, za čo má u mňa výrazné plus. Xiaomi HyperOS je tu akýmsi nástupcom MIUI, ktorý prichádza s vynoveným používateľským prostredím a má za cieľ vytvoriť ekosystém produktov, pričom spojí zariadenia nositeľnej elektroniky, tablety a smartfóny, no aj elektromobil, na ktorom Xiaomi starostlivo pracuje.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Čo sa týka reklám v systéme, nenarazila som na žiadny rušivý element. Xiaomi telefóny majú reputáciu spojenú práve s touto nepríjemnou súčasťou, v prípade drahších telefónov to však nie je vôbec výrazné. Ani Xiaomi 14 neobsahuje väčšiu mieru reklám a narazíte na ne maximálne v aplikácii Hudba či Zabezpečenie, teda v aplikáciách, ktoré otvoríte len zriedkavo.

Predinštalovaných aplikácií taktiež nenájdete v telefóne veľa. Ide o štandardný balík v podobe aplikácií Facebook, TikTok, LinkedIn, Spotify, Booking, Fitbit a Netflix. Väčšinu z týchto aplikácií by ste však po spustení telefónu aj tak nainštalovali, takto ich máte už pripravené na používanie. A ak by ste ich náhodou v telefóne mať nechceli, môžete ich jednoducho odinštalovať.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Softvérová podpora v prípade modelu Xiaomi 14 je na úrovni 4 veľkých aktualizácií Androidu a 5 rokov podpory bezpečnostných aktualizácií. Dnešný trend siedmych rokov aktualizácií je síce pekný, no za ten čas sa vedia technológie výraznejšie posunúť dopredu. Preto neočakávam, že by som telefón využívala skutočne dlhšie ako spomínaných 5 rokov a takáto podpora je na moje pomery priam štedrá.

Batéria, nabíjanie a audio

Kapacita batérie modelu Xiaomi 14 je 4610 mAh, čo je skutočne slušné číslo. Najmä v kombinácii so skvelou systémovou optimalizáciou s telefónom dokážete vydržať pokojne jeden deň či viac. Záleží však na vašej náročnosti na telefón, keďže pri celodennom fotografovaní a natáčaní videí som zaznamenala, že vo večerných hodinách bol telefón takmer úplne vybitý. Pri bežnom používaní v podobe počúvania hudby, četovania a prechádzania sociálnych sietí som nemala problém s telefónom vydržať aj dlhšie ako jeden deň.

Káblové nabíjanie prebieha pri výkone maximálne 90 W. 90 W adaptér nabíjania nájdete aj v balení telefónu, kde si Xiaomi taktiež drží štandard. Takéto nabíjanie vám umožní telefón nabiť už za približne pol hodiny pri plnej kapacite batérie. Výhodou však je to, že aj pri potrebe rýchleho nabitia časti batérie, máte možnosť toto nabíjanie využiť a už za pár minút si nabijete telefón tak, že s ním môžete vyjsť aj na hodiny do ulíc.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Bezdrôtové nabíjanie tu Xiaomi nasadilo pri 50 W, oceňujem však aj možnosť reverzného bezdrôtového nabíjania. To môžete využiť pri výkone 10 W, čo je postačujúce. Ja osobne využívam túto funkciu rada najmä na cestách, keď potrebujem nabiť svoje slúchadlá, ktoré bezdrôtové nabíjanie podporujú. Xiaomi 14 som tak vedela využiť aj ako akúsi prenosnú powerbanku.

Xiaomi 14 disponuje aj stereo reproduktormi naozaj dobrej kvality. Ja osobne nepreferujem počúvanie hudby z reproduktorov telefónu a radšej ho bežne pripojím k reproduktoru. V Barcelone, kde Xiaomi tieto telefóny predstavovalo, som však nemala možnosť využívať svoj reproduktor, keďže som ho so sebou nemala a spoľahla som sa tak na reproduktory telefónu. Neoľutovala som to však, zvuk reproduktorov je kvalitný a ocení ho aj náročnejší človek s hudobným sluchom.

V telefóne nájdete aj 4 mikrofóny a Xiaomi 14 nechýba ani podpora Dolby Atmos. 3,5 mm jack však vo výbave zariadenia nenájdete, čo je ale pri vlajkových lodiach už bežnou praktikou.

Konektivita, pamäťová konfigurácia a ďalšie súčasti

Xiaomi 14 je telefón, ktorý vám ponúkne možnosť využitia dvoch kariet SIM a eSIM. Karty SIM však musia byť vo veľkosti nanoSIM a model neponúka možnosť využitia SD karty. Toto mi však pri používaní telefónu až tak neprekáža, keďže SD kartu v telefóne nepoužívam už dlhšiu dobu a navyše s kapacitou interného úložiska by mohla byť skôr do počtu.

Smartfón ponúka pripojenie Wi-Fi 7, čo dnes v mnohých prípadoch nevyužijete. Ak si však kúpite model Xiaomi 14, tak ho pravdepodobne budete využívať dlhšiu dobu ako len jeden či dva roky. Wi-Fi 7 sa pritom môže postupne začať rozširovať a je pekné, že Xiaomi myslí aj na takýto detail. V zariadení ďalej nájdete aj NFC pre bezkontaktné platby mobilom či Bluetooth vo verzii 5.4.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Pamäťové konfigurácie, ktoré sa na Slovensku predávajú, sú dve. Jednou z nich je 12 + 256 GB a druhou 12 + 512 GB. Úroveň RAM je teda fixná, priplatiť si však môžete za vyššiu kapacitu úložiska. Zaujímavou funkciou, ktorú som si v prípade Xiaomi 14 však všimla, je aj možnosť rozšírenia interného úložiska, nielen RAM. Xiaomi tu ponúka technológiu rozširovania UFS úložiska, čím som v mojej verzii s 512 GB získala ešte 16 GB úložiska navyše.

Pozornosť by som upriamila aj na haptickú odozvu, ktorá je tento rok pohotovejšia a príjemnejšia ako pri Xiaomi 13. Haptika je takmer okamžitá a rýchlejšia, pričom pôsobí oveľa prirodzenejšie a príjemnejšie. V konečnom dôsledku to tak ocení bežný používateľ, aj hráč hier, ktorý sa spolieha práve na haptickú odozvu telefónu.

Xiaomi 14 a Leica fotoaparáty

Konečne sa však dostávame k azda najpodstatnejšej časti telefónu, teda jeho fotoaparátu. Xiaomi tento rok opäť vytvorilo telefón, ktorý sa nebojím nazvať fotomobilom. Xiaomi 14 disponuje troma 50 Mpx snímačmi fotoaparátu, pričom sa na nich podieľala aj spoločnosť Leica. Ide tak už o tretiu generáciu telefónov, ktorá nesie logo Xiaomi aj Leicy a druhú dostupnú generáciu aj na Slovensku. Hlavný senzor je Light Fusion 900, ktorý je vytvorený práve pre Xiaomi. Má veľkosť 1/1,31″ a vytvára skutočne skvelé snímky. Rovnako disponuje aj OIS a možnosťou nahrávať 8K video pri 24 fps.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Druhý snímač má úlohu ultraširokouhlého objektívu a v prípade tretieho ide o teleobjektív s možnosťou vytvárať makrosnímky. Všetkým trom objektívom sa dobre darilo ako na dennom svetle, tak aj pri horších svetelných podmienkach, čo si však môžete skontrolovať v galérii fotiek nižšie. Rovnako by som ale poukázala aj na dva fotografické režimy, Leica Vibrant a Leica Authentic. Tie sú už bežnou súčasťou modelov Xiaomi s Leica fotoaparátmi, pričom oba režimy vytvárajú mierne odlišné snímky. Posúdenie, ktorý režim je lepší, je však už na vás. Každému totiž môže vyhovovať iný režim na vytváranie snímok.

Do pozornosti dávam aj ukážky videa v 4K kvalite pri 60 fps, ktoré nájdete vo videorecenzii na začiatku tohto článku, či na našom YouTube kanáli.

Nižšie nájdete výber snímok, ktoré som nafotila pomocou modelu Xiaomi 14 a na účely webu sú komprimované. Ak by vás ale snímky zaujímali v plnom rozlíšení, pozrieť sa na ne môžete na úložisku OneDrive.

Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14
Vyfotené modelom Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14

Cena a uvádzacia promoakcia

Xiaomi 14 je podľa mňa vlajkovou loďou, ktorá zaujme výbavou aj dizajnom. Atraktívna je však aj cena, ktorá v porovnaní s modelom Xiaomi 13 klesla. Minuloročný Xiaomi 13 sa totiž v konfigurácii 8 + 256 GB predával za 999 eur. Tento rok však Xiaomi prichádza s lepšou ponukou a Xiaomi 14 s pamäťovou konfifuráciou 12 + 256 GB si môžete kúpiť už za 899 eur. Za vyššiu kapacitu úložiska zaplatíte o 100 eur viac, teda 999 eur.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Upozorním však aj na promoakciu, ktorá platí do 18. marca. V tomto čase beží akcia vyššej konfigurácie za nižšiu cenu, verziu 12 + 512 GB si teda môžete kúpiť už za 899 eur. Navyše, ak napíšete recenziu na model na stránke mi-store.sk, prípadne Heureka.sk, môžete získať aj darček v podobe slúchadiel Redmi Buds 5 Pro či fitness náramku Xiaomi Smart Band 8 Pro.

Xiaomi 14 – áno alebo nie?

Xiaomi 14 je výbornou zmesou toho najlepšieho, čo na trhu nájdeme. V segmente kompaktných telefónov sa nebojím konštatovať, že ide o najlepší telefón, aký môžete momentálne zvoliť aj s ohľadom na jeho cenu. Ak by som mala vyzdvihnúť niektoré prvky jeho výbavy, bol by to skvelý fotoaparát a výborná haptická odozva. Jeho prednosťou je taktiež displej , ktorý si užijete pri bežnom používaní, aj pri hraní hier. Cena 899 eur v základnej konfigurácii podľa mňa nemá chybu. Ak však máte možnosť využiť úvodnú promoakciu, smelo do toho.

V segmente vlajkových lodí je skutočne ťažké predrať sa pred konkurenciu. Xiaomi 14 však túto úlohu splnil na jednotku a aktuálne je pre mňa adeptom na môj ďalší telefón.

Cena: 899/999 eur

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Páči sa nám

  • Prémiová konštrukcia bez narušení
  • Jasný a spoľahlivý displej
  • Leica fotoaparáty
  • 90 W nabíjanie s adaptérom v balení
  • Príjemná haptická odozva
  • Menší telefón, ktorý skvele padne do ruky

Nepáči sa nám

  • Zadná strana zelenej farby ľahko chytá odtlačky prstov

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.