Výkonná výbava

Základom telefónu je procesor Snapdragon 660 a kombinácia 4 GB RAM / 64 GB úložisko. V tejto konfigurácii sa bude Mi A2 na Slovensku predávať aj v oficiálnej distribúcii s cenovkou 299 eur. Pomer cena/výkon je veľmi dobrý a atraktívny aj v porovnaní s konkurenciou.

Za hlavného konkurenta považujeme model moto g6 Plus, ktorý sa predáva za rovnakú cenu. Oba telefóny majú čistý Android, v prospech Mi A2 hovorí o 38% vyšší papierový výkon podľa AnTuTu. moto g6 Plus však takisto ponúka rýchle reakcie systému a vo výbave má aj slot na microSD kartu, 3,5 mm jack, NFC s podporou mobilných platieb, rýchlejšiu 15 W nabíjačku a jasnejší displej. To sú vlastnosti, ktoré nie sú zanedbateľné. Atraktívne bude určite aj porovnanie fotoaparátov oboch telefónov, ktoré by sme chceli uskutočniť v blízkej budúcnosti.

Mi A2 funguje veľmi svižne a výborne zvláda aj prepínanie medzi aplikáciami či hranie hier. V tomto smere nemáme pripomienky, používateľský zážitok je na vysokej úrovni. Operačný systém Android 8.1. obsahoval počas testovania zabezpečenie k 5. júnu 2018, nevyhnutné aplikácie od Googlu a možnosť nahlasovať chyby výrobcovi cez samostatnú aplikáciu. Predinštalované boli tiež aplikácie Mi Drop pre prenos súborov a MiRemote na diaľkové ovládanie pomocou infračerveného portu. Extra funkcie alebo nastavenia teda nečakajte. Telefón má vo výbave 3000 mAh batériu so štandardnou výdržou na úrovni jedného dňa.

Xiaomi Mi A2 a obsah balenia

Duálny fotoaparát púta pozornosť

Xiaomi sa v rámci oficiálneho predstavenia Mi A2-ky zameralo najmä na jej duálny fotoaparát. Ten kombinuje 12 Mpx a 20 Mpx senzory s clonou f/1.75 a rôzne veľkými pixelmi. Toto riešenie umožňuje fotiť kvalitnejšie fotky v slabom osvetlení, avšak na úkor dvojnásobného optického priblíženia, ktoré ponúkla Mi A1. V prípade Mi A2 optické priblíženie chýba, efekt rozmazaného pozadia však môžete využívať.

Výrobca tiež využil viaceré technológie, ako je zlúčenie 4 okolitých pixelov do jedného pre lepšie fotky v zlom svetle či umelá inteligencia, ktorá má lepšie odlíšiť tvár od pozadia. Ako to funguje v praxi, môžete posúdiť sami. Pripravili sme pre vás galériu fotiek a niektoré scény sme pre zaujímavosť porovnali aj s fotografiami z iPhonu X či Huawei P20 Pro. Samozrejme, uvedomujeme si rozdiel v cene medzi jednotlivými telefónmi.

Denné foto: Vľavo Xiaomi Mi A2, vpravo iPhone X

Predný aj zadný fotoaparát ponúka automatické HDR, rozhranie aplikácie pripomína Fotoaparát v iOS. Takmer identicky sú usporiadané jednotlivé režimy – Krátke video, Video, Fotografia, Na výšku, čo je v podstate režim portrét, Štvorec, Panoráma a Manuálny režim. V ňom sa môžete prepínať medzi oboma zadnými fotoaparátmi a nastaviť si vyváženie bielej, ISO, zaostrenie a rýchlosť uzávierky.

K foteniu ešte jedna poznámka – pri zhotovení niektorých fotiek sme si všimli krátke oneskorenie medzi stlačením spúšte a zhotovením fotky. Neplatí to pre každú jednu fotku, ale odporúčame mať pevnú ruku a počkať po stlačení spúšte pol sekundy, dokedy s telefónom pohnete. V opačnom prípade môžu byť niektoré fotografie rozmazané, najmä tie nočné. Do galérie sme zaradili iba tie vydarené snímky. Kvalitu samotných fotiek však chválime, denné fotky sú výborné a veľmi dobre vyzerajú aj niektoré nočné snímky.

Nočné foto: Vľavo Xiaomi Mi A2, vpravo Huawei P20 Pro

Mi A2 tiež umožňuje záznam videa v rozlíšení až 4K pri 30 fps. Jeho kvalita je vzhľadom k cene veľmi dobrá, telefón v tomto smere nesklamal. Škoda, že Full HD rozlíšenie neponúka režim 60 fps. Chválime aj predný fotoaparát, selfie fotky sú detailné a v dobrej kvalite.

Fotografie, ktoré sme odfotili pomocou Xiaomi Mi A2

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Multimediálna výbava a fotoaparát
3. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit