Hudba je super. Dnes si ju môžete užívať kdekoľvek a to vo vysokej kvalite. Základom prieniku hudby do všeobecnej konzumácie vo vysokej kvalite je dostupnosť smartfónov, slúchadiel a zdrojov streamovanej hudby. Ale môžete to posunúť ešte na vyššiu úroveň, povedzme na profesionálnu kvalitu. Potrebujete vymeniť bežný hudobný zosilňovať za niečo z oblasti vysoko-oktánového paliva. Za niečo od výrobcu, ktorý naozaj vie, čo robí. Hovoríme o britskej značke ifi a jej produkte hip-dac.

Dizajn zariadenia ifi hip-dac a jeho balenie

Dizajn zariadenia ifi hip-dac a jeho balenie

hip-dac je dokonalým spoločníkom pre milovníkov hudby na cestách. Používa špičkové komponenty, aby vaša hudbe dobre znela aj vtedy, keď produkt nosíte vo vrecku na košeli. hip-dac má tvar ploskačky na whisky ale v elegantnej modrej farbe šmrncnutej vrúbkovanou zátkou vo farbe medi. Dizajn je tak dobre urobený, že ho budete chcieť ukazovať svojmu okoliu. V zásade je to maličký DAC zosilňovač s výstupom na slúchadlá, ktorý sa nerodil na to, aby bol pripojený k smartfónu a poskytoval vám báječný zvuk. Len samotný hip-dac vám na to stačiť nebude, potrebujete celý reťazec. Tým myslíme slúchadlá a zdroj hudby. Len počkajte, hneď to vysvetlíme.

Zaujímavý dizajn ifi hip-dac

Zaujímavý dizajn ifi hip-dac

Pre milovníkov hudby

Tento miniatúrny zosilňovač DAC v podstate nahrádza veľký krabicový zosilňovač, ktorý si kupujú milovníci hudby do zostavy s gramofónom, CD prehrávačom a veľkými reproduktormi. Na hip-dac môžete pripojiť bežné slúchadlá buď s 3,5 mm jack konektorom alebo balancované slúchadlá s konektorom 4,4 mm. Inak, to je naozaj špecialita obyčajne v cene nad 500 eur. Najčastejšie sú symetrické slúchadlá zakončené portom XLR, bude teda treba adaptér medzi XLR a 4,4 mm jackom – prajeme veľa šťastia pri jeho zháňaní.

Zo strany vstupu sa dá pripojiť smartfón ideálne s USB-C portom alebo počítač či notebook PC/Mac. Pri najbežnejšom scenári pripojíte hip-dac k smartfónu, nasadíte slúchadlá a idete von. Aj s vašou obľúbenou hudbou.

Obsah dodávky igi hip-dac

Obsah dodávky ifi hip-dac

Nevýhody sú zrejmé: k hip-dac nepripojíte žiadne bezdrôtové slúchadlá a bez veľmi špeciálnej redukcie ani slúchadlá s USB-C koncom (ich počet parádne narastá). Ak chcete pripojiť iPhone alebo niečo, čo má ešte microUSB port, potom potrebujete redukciu, ktoré je však oveľa dostupnejšia ako tá pre použitie USB-C slúchadiel s ifi hip-dac.

Zadný panel ifi hip-dac. Veľký USB port je na výstup hudby, USB-C port tu slúži výhradne na nabíjanie zariadenia

Zadný panel ifi hip-dac. Veľký USB port je na výstup hudby, USB-C port tu slúži výhradne na nabíjanie zariadenia

O nabíjanie sa postačí USB port, externý adaptér v dodávke nie je, ale určite vám bude stačiť to, čo ste dostali k smartfónu.  Hmotnosť hip-dac je len 125 gramov a rozmery 102 × 70 × 14 mm.

ifi hip-dac pri spojení s mobilom a službou Tidal

ifi hip-dac pri spojení s mobilom a službou Tidal

Malý, ale výkonný

ifi hip-dac je robený tak, aby vás tento zosilňovač sprostredkoval hudbu takú, ako by mala byť. Bez skreslení v originálnom stave. Dostane jednoducho to, čo pre vás pripravil daný umelec a nie premrštené basy z čínskeho rádia. ifi používa čipy Burr Brown, podporuje PCM s vysokým rozlíšením až do 384 kHz, ako aj DSD256 a tieť formát MQA (Master Quality Authenticated). Aby ste tieto parametre naozaj využili, potrebujete kvalitný zdroj hudby. Konkrétne MQA podporuje stremovacia služba Tidal v najvyššom stupni predplatného, teda ak máte možnosť použiť úroveň Master. Prirodzene, môžete použiť vašu obľúbenú uť predplatenú službu ako je Spotify, Deezer, Apple Music či Google Music. hip-dac dobre rozprúdi aj tieto služby.

Typické prepojenie ifi hip-dac

Typické prepojenie ifi hip-dac

S centrálnym otáčacím prvkom nastavujete hlasitosť, máte aj dva prepínače. Jeden na posilnenie basovej zložky xBass a druhý pre Power Match. Minimálne tlačidlo xBass má evidentný prejav pri prehrávaní hudby. xBass v podstate rieši nedostatok basov, ktorý sa často prejavuje u slúchadiel do uší (in-ear). My sme mali toto tlačidlo zapnuté trvalo.

Pripojenie ifi hip-dac k notebooku

Pripojenie ifi hip-dac k notebooku

Na batériu vydrží hip-dac na celý deň, my sme skúšali 11 hodín prehrávania. Len pozor na to, aby ste po skončení prehrávania nezabudli otočným prvkom vypnúť. Inak totiž batériu vybijete. Nabitie úplne vybitej batérie trvá 3 hodiny.

ifi hip-dac spolu s mobilom tvorí kompaktným dojmom

ifi hip-dac spolu s mobilom tvorí kompaktným dojmom

ifi hip-dac dokáže rozlíšiť aký typ vstupu práve spracováva. Signalizuje to farbou okolo hlavného ovládacieho prvku. Napr. na to, že naozaj máte vstup MQA signalizuje žltou farbou. Väčšinu je to ale zelená farba, čo znamená všeobecný vstup  vo frekvenčnom rozsahu 44/48/88/96 kHz.

Celkovo je ifi hip-dac prináša viditeľne lepší prejav hudby, ktorý oceníte hlavne na cestách. Dokáže vylepšiť jej podanie aj pri lacných alebo naopak veľmi kvalitných slúchadlách so symetrickým  aj nesymetrickým vstupom. Škoda chýbajúceho bluetooth pripojeniam bolo by to ideálne.

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Výborná kvalita zvuku
  • Efektný dizajn
  • Nízka hmotnosť a kompaktný tvar
  • Výdrž na batériu
  • Podpora pokročilých formátov zvuku
  • Odolné vyhotovenie

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Chýba podpora pre bezdrôtové slúchadlá
  • Chýba priame napojenie na telefóny iPhone
  • Bude náročné zohrať slúchadlá so 4,4 mm portom

Cena: 165 eur

Zapožičal: www.eXaudio.cz

Doplnkové fotky

Viac o zvuku ifi

ifi ZEN Blue: Ešte lepší zvuk pre Bluetooth prenosy

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.