Zariadenie nie je veľké, takže sa dá prenášať, no je nastavené najmä na kancelárske prostredie.

Je potrebné ho napájať. Ak ale máte powerbanku, pokojne si zariadenie zoberte kamkoľvek zo sebou. Na tele je totiž štandardný microUSB konektor.

Router je pekne navrhnutý a horná plocha je určená na rýchle vypnutie alebo zapnutie Wi-Fi. Netreba sa prihlasovať do nastavení, aby ste ju v prípade potreby deaktivovali. Dlhým stlačením sa spustí prihlasovanie do Wi-Fi cez WPS. Použiť sa dá aj ako bridge a vytvoriť dva segmenty siete. Na zadnej strane je gigabitový konektor RJ-45. Ak nechcete aktivovať Wi-Fi, pripojíte zariadenia aj káblom.

Router podporuje Wi-Fi A/B/G/N/AC. Je teda dvojpásmový a každé pásmo sa nastavuje samostatne. V prípade Wi-Fi umožňuje pripojenie až 32 zariadení. SIM karta sa zasúva zospodu a potrebujete microSIM formát. Je to tá prostredná veľkosť aktuálne dodávaných veľkostí kariet.

Konfiguračné rozhranie podporuje správu SIM karty ako aj prijímanie a posielanie SMS. Podstatné sú však možnosti nastavenia. Je tu všetko potrebné na to, aby ste týmto zariadením spravili aj v domácej sieti nový segment. Dá sa použiť aj ako záložný spoj. V prípade potreby nastavenia internetu na cestách pre pracovníkov máte možnosť vytvoriť povolené zoznamy zariadení a rovnako aj zoznam blokovaných stránok.

Na hlavnej stránke sa dá sledovať aktuálna rýchlosť vyťaženia, vidíte ale kompletný dátový tok. Sprievodca pripojením k internetu nevyžaduje väčšie znalosti ako príprava SIM karty v telefóne. Tu treba zadať meno bodu APN, prípadne meno a heslo. Keďže všade zadávame len meno, stačí napísať internet a pripojiť sa. Sprievodný režim zároveň obsahuje softvérové nastavenie tlačidla navrchu routera. Wi-Fi môže byť dostupné až po stlačení alebo až po manuálnom zapnutí v nastaveniach. Router sa dá ovládať aj cez mobilné rozhranie, takže jeho správa nevyžaduje počítač. Hneď v úvode sa dá nastaviť aj limit dát a upozornenie, keď miniete percentuálnu hodnotu z vášho limitu.

Hodnotenie

+ ovládanie Wi-Fi, jednoduchá konfigurácia, silná Wi-Fi sieť, napájanie cez microUSB
– žiadne podstatné

Cena: 179 EUR
Zapožičal: ZyXEL

Verdikt

ZyXEL LTE4506 je router s maximálnym podporovaným Wi-Fi AC štandardnom a maximálnou teoretickou rýchlosťou až 1200 Mb/s. Využijete najmä možnosť pripojiť až 32 zariadení a široké možnosti konfigurácie.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia Netgear AirCard 810S: LTE modem s možnosťou pripojenia až 15 zariadení

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.