Séria EliteBook bola vždy pre najnáročnejších používateľov. Tí si môžu vychutnať podnikové funkcie a najmä bezpečnosť v pevnom tele notebooku z hliníka. Otázkou, prečo zvoliť EliteBook pred ZBookom si možno položí viacero z vás. Majú totiž identické telo, možnosť vyklopenia displeja a ostatné vizuálne a konštrukčné prvky sú tiež identické.

Rozdiely sú však inde. Toto je biznis notebook s vysokým výkonom vo forme mobilnej kancelárie. ZBook je zase nástroj pre grafikov, CAD aplikácie a tým aj certifikovanými grafikami. Máte istotu, že všetky aplikácie pobežia bez problémov.

Vyhotovenie a používanie

Hliníkové telo je pevné. To bez pochýb, zároveň však aj trochu ťažšie. Nič, čo by sa nedalo akceptovať. Popri celkovej výbave, ktorú s notebookom získate. Na pohľad totiž vyzerá ako dobrý 14“ stroj, vo vnútri má bezpečnostné funkcie, aké v mnohých notebookoch nenájdete. Klávesnica je tichá a takisto má dva stupne bieleho podsvietenia. Dobre sa na nej píše. Sme radi, že výrobca ponecháva stĺpec s tlačidlami ako Home, End atď. na pravej časti klávesnice. Pri úprave dokumentov je to výrazná pomoc. Ani tomuto modelu nechýbajú tlačidlá zamerané na video konferencie. A klávesnica je odolná voči poliatiu.

Tým, že je opierka na dlane s matnou povrchovou úpravou, podstatne lepšie rozlíšite touchpad. Je sklenený a hladký povrch je príjemný. Notebook sa dá bez nejakých ergonomických ťažkostí ovládať len cez touchpad, a tlačidlami nad ním. Sú tiché, takže nebudete nikoho rušiť. No a nechýba tradičný klobúčik trackpoint. Hurá, konečne sa nedal vybrať nechtom a pri čistení klávesnice handričkou sa nám takisto neuvoľnil.

Zaujímavosťou je ale možnosť odomykania rozpoznaním tváre. Naša konfigurácia mala v tomto prípade HD infračervenú kameru. Nechýbal ani ochranný kryt kamery. Výrobca takýto komplet volá HP Privacy Camera. Reproduktory Bang&Olufsen na hornej strane sú aj v tomto prípade viac na telefonovanie a konferencie ako na hudbu alebo filmy.

Model notebooku / ParameterHP EliteBook 840 G5 (3JX65EA)
ProcesorIntel Core i7-8550U 1,8 ÷ 4,0 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4
Pevný diskToshiba, 512 GB
Displej14″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2 × USB 3.1, 1 × USB-C, HDMI, RJ-45, Nano SIM, dokovací konektor, SmartCard, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]326 × 234 × 18
Skutočná hmotnosť [kg]1,544
ZapožičalHP Inc.
Cena (EUR s DPH)1549

Výkon a hardvérová výbava

Tento model si môžete kúpiť v konfigurácii s druhou generáciou bezpečnostného filtra HP Sure View. Zapína sa cez funkčný kláves a po jeho aktivácii sa nebude dať pozerať na vašu obrazovku zboku alebo zhora. Zúžia sa pozorovacie uhly, presne ako pri klasickom nalepovacom filtri vo forme fólie. Testovaný notebook takto vybavený nebol.

Je tu dobré chladenie. Zo spodku sa bude pri výkone zahrievať viac ale pri bežnej činnosti je riadenie spotreby optimalizované. Notebook nie je hlučný.

Notebook má chránený BIOS proti jeho hacknutiu, nechýba čítačka odtlačkov v pravej časti opierky na dlane a takisto aj HP Security Manager. Napríklad aj na to, aby sa nedali vymeniteľné zariadenia použiť bez vašej autorizácie. Zaujímavosťou je program HP Power Manager. V ňom si určíte časy špičky počas celého týždňa. Pre každý deň môžu byť iné. Vtedy sa bude notebook napájať z batérie. To aj vtedy, keď budete mať pripojený adaptér k elektrickej sieti.

Notebook má benchmarkovo nižší výkon ako jeho ekvivalent ZBook v našom teste. To je práve rozdielom grafickej karty. No k EliteBooku si môžete v konfigurácii zvoliť kartu AMD Radeon RX 540, ktorá výkon dorovná na ZBook. Ide najmä o to, ak by ste v rámci práce potrebovali zvýšiť počet shaderov na spracovanie grafických výpočtov. Tých má integrovaná grafika stále násobne menej.

Nechýba rýchle nabíjanie a možnosť nabíjať konektorom od HP ako aj cez USB-C.

Model / TestyHP EliteBook 840 G5 (3JX65EA)
Kancelársky výkon – PCMark 103523
Essentials7517
Productivity5743
Digital Content Creation2750
Herný výkon – 3DMark 111766
Graphics score1612
Physics score5456
Combined score1361
VR Mark
Orange Room573
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]860
Access time [ms]0,069
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:15
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]34,7 / 38,2
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]37,8 / 40,6
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,75
Odolnosť tela4/5
Dizajn4/5
Klávesnica4/5
HW a SW vyladenie4/5
Celkový výkon4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • pohodlná klávesnica
  • ochrana webovej kamery
  • dôraz na bezpečnosť dát

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • časté chladenie
  • výdrž

Verdikt

HP EliteBook 840 G5 je pracovný notebook s extra silným zabezpečením. Na pohľad to neuvidíte, ak ale máte pracovné dáta, ktoré treba chrániť, toto je voľba. Funkcie, aké sú tu, nemáte šancu získať v bežných „spotrebiteľských“ notebookoch. Kvalitné spracovanie a dobrý výkon je v prípade série EliteBook štandardnou záležitosťou. Avšak aj pri tomto modeli si v HP myslia, že pamäťové karty už nepotrebujete. Zbytočné pokusy, ten slot by sa do 14“ tela určite vošiel.

Cena: 1549 EUR

Zapožičal: HP Inc.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.