Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nikto nemá rád rozchody. Ani majitelia japonských automobilov. Americký servis  ISeeCars.com skúmal, s ktorými  modelmi sa ich majitelia neradi lúčia.  Najlepšie výsledky dosiahli autá z krajiny vychádzajúceho slnka, medzi nimi hviezdila Toyota.

Do amerického prieskumu zahrnuli viac ako 750-tisíc automobilov, ktoré kúpili prví majitelia v rokoch 1981 – 2003 a predali v roku 2018. Vďaka tomu bolo možné zozbierať spoľahlivé údaje o modeloch, ktoré ostávali u jedného majiteľa najmenej 15 rokov.

Láska po japonsky

Medzi pätnástimi modelmi, ktoré prví majitelia užívali dlhé roky, získala až 10 miest Toyota – dosiahla tak celkový výsledok 12,3 %. Na druhom mieste sa umiestnila Honda s výsledkom 10,3 % (pripadli jej tri miesta). V najlepšej pätici značiek, ktoré si majitelia ponechávajú najdlhšie, sa umiestnili aj značky Subaru (10 %), Hyundai (8,9 %) a Nissan (7,6 %).  Keďže prieskum zrealizovali na americkom trhu, vo výsledkoch sú viaceré modely, ktoré v Európe nie sú dostupné – napríklad  víťazná  Toyota Highlander, tretia Toyota Sienna alebo Honda Pilot, ktorá sa umiestnila na piatom mieste.

Majitelia milujú Prius

Ak vezmeme do úvahy iba autá ponúkané na európskom trhu, najvyššie hodnoteným modelom je  Toyota Prius., V celkovom rebríčku sa umiestnila na druhom mieste – až 16,2 % majiteľov v radosťou využívalo Prius najmenej 15 rokov.  Ďalšie miesta patria Honde CR-V (12,4 %), Subaru Forester (12,1 %) a Toyote RAV4 (12,1 %), Camry (11,5 %).

Lexus je tiež vysoko

Ani na prvých priečkach rebríčka vozidiel prémiovej triedy nechýba silné japonské zastúpenie. Prvé miesto pripadlo Acure MDX a medzi modelmi dostupnými aj na európskom trhu získal najvyššie miesto Lexus GS 300 s výsledkom 8,7 %. Tretie miesto pripadlo tiež Lexusu – modelu IS 300 s podielom 7,2 %.

Značky: