Notebook s dlhou výdržou, ktorý má v zásade všetko potrebné. Séria Swift 3 je určená pre používateľov, ktorí hľadajú nielen výdrž batérie, ale aj primeraný kancelársky výkon.

Chýbala nám snáď len obligátna čítačka pamäťových kariet. Vieme si s tým ľahko poradiť a prijali sme tento notebook tak, ako ho výrobca navrhol.

Vyhotovenie a používanie

V zhruba 13,3-palcovom tele máte 14-palcový displej vďaka tenkým rámikom. Nie sú kriticky tenké, a tak sa do horného rámu zmestila aj webová kamera. Spodný okraj je dostatočne hrubý, takže si nebudete toľko ničiť krk a displej nebude začínať svoju zobrazovaciu plochu príliš nízko. Uhol vyklopenia je 180° a oceňujeme takýto kĺb aj keď displej nie je dotykový. Vlastne oceňujeme aj to, že displej nie je dotykový. Ľahšie sa utiera a keď máte po ruke myš a klávesnicu, len v málo prípadoch by ste to potrebovali.

Klávesnica má dva stupne podsvietenia a dobre sa na nej píše .Treba si dať pozor na tlačidlo vypnutia, ktoré je úplne na kraji vpravo hore namiesto klávesu Del. Ten je druhý sprava. Jeho funkciu môžete v systéme vypnúť, no má oneskorenie. Aj keď ho omylom krátko stlačíte, nevykoná sa jeho definovaná funkcia. Treba dlhšie podržanie. Miernym nezvykom boli pre nás aj šípky. Všetky sú menšie a do priestoru šípok sa zmestili aj klávesy Page Up a Page Down. Čítačka odtlačkov pod šípkami funguje veľmi dobre, k nej výhrady nemáme.

Swift 3 má horčíkovo hliníkové telo, a to mu dáva vyššiu odolnosť a zároveň nie je zbytočne ťažký ako rýdzo hliníkové notebooky.

Výkon a výbava

Tu výrobca použil procesor s 10 nm technológiou. Označený je ako Intel Core i7-1065G7 1,3 ÷ 3,9 GHz. Teda aj keď je z desiatej generácie, nemá už v označení päť číslic po sebe. Je dostatočne výkonný na kancelársku a multimediálnu činnosť a zároveň umožňuje lepšiu výdrž notebooku na batérie. Nebudeme tvrdiť, že je to „klasická“ Core i7-čka, avšak rozdiel sme pri bežnej práci na pohľad nepoznali. V tomto procesore je integrovaná novšia verzia grafickej karty s názvom Intel Iris.

Viac nás ale potešilo pridanie samostatnej grafickej karty, a to NVIDIA GeForce MX250. S ňou sa dá lepšie pracovať s fotografiami a počas našich testov sme získali merateľne 1,5-násobné zrýchlenie, ako keby fotografie spracovával procesor. Zahráte sa aj niekoľko rokov staršie hry. Tento notebook si nekupujete na hry, ale ak máte chuť, nebude to taký problém ako na integrovanej grafike.

Chválime aj rozmiestnenie portov. Je tu síce USB 2.0 a USB 3.1 a prijali by sme oba USB 3.1, ale sú aspoň na opačných bokoch notebooku. Nechýba USB-C s možnosťou nabíjania. Výhradu máme opäť k adaptéru od Aceru, ktorý je zalomený do písmena L. Ak vám niekto zakopne o kábel alebo sa podarí nejako o tento kábel zavadiť vám, je tu riziko vytrhnutia celého konektora. Radšej by sme videli rovný konektor v akejkoľvek podobe ako u iných výrobcov.

Notebook sa takmer vôbec neprehrieva a je veľmi tichý. Počuť len jemné šušťanie ventilátora. Kvalita reproduktorov umiestnených zospodu je vhodná na filmy, na hudbu priveľmi nie. V BIOS-e sa dá prepnúť funkcia F/Media Keys. Ocenili by sme, keby sa to dalo spraviť cez nejaký nástroj priamo v systéme. Podobne ako pri notebookoch Lenovo, hoci už aj tu to prestáva platiť. Aj „lenováci“ musia ísť do BIOS-u. Tiež by sme chceli dlhšie podsvietenie klávesnice, prípadne si určiť, aby sa nevypínalo. Po stlačení nejakého klávesu sa klávesnica zase na nejaký čas rozsvieti.

Model notebooku / ParameterAcer Swift 3 (SF314-57G)
ProcesorIntel Core i7-1065G7 1,3 ÷ 3,9 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskKingston, 512 GB SSD
Displej14″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce MX250, 2 GB VRAM
Porty1 × USB 3.1, 1 × USB 2.0, 1 × USB-C + TB + DP, HDMI, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]320 × 217 × 16
Skutočná hmotnosť [kg]1,193
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)1169
PCMark 10 – Kancelársky výkon3004
Essentials6449
Productivity4845
Digital Content Creation2355
3DMark 11 – Herný výkon3735
Graphics score3556
Physics score4947
Combined score3783
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room1503
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]517,6
Access time [ms]0,122
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]7:29
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]255
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]35,9 / 38,3
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]38,9 / 44,2
Celkové hodnotenie
Faktor mobility6,27
Odolnosť tela4/5
Dizajn3/5
Klávesnica4/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Ľahký a pevný
  • Výdrž na batériu
  • Samostatná grafická karta

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Na zrezané šípky si treba chvíľu zvykať
  • Krátky čas podsvietenia klávesov pri neaktivite klávesnice

Verdikt

Acer Swift 3 je vynikajúci prenosný notebook s extra dlhou výdržou na batériu. Kupujete si rýchly kancelársky stroj s Wi-Fi 6 (AX) a tichým chodom bez prehrievania. Veľmi dobre sa používa a prenáša.

Cena: 1169 €

Zapožičal: Acer

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.