Ak ste niekedy skúšali, prípadne ste boli nútení preinštalovať macOS a z nejakého neznámeho dôvodu sa vám proces dookola predčasne ukončoval, tak pozorne čítajte ďalej.

Život s technológiami prináša rôzne príbehy, najmä ak niečo nefunguje, to poznáte, však? 🙂 Takže ešte raz, ak ste skúšali dostať akýkoľvek Apple počítač s macOS do výrobných nastavení a nešťastnou náhodou sa vám to nepodarilo a skončili ste bez operačného systému (reálne úkazy zo života používateľov macOS, lebo návodov je veľa, ale nie všetky sú správne), prípadne ste menili HDD/SSD a pod., tak ste sa mohli počas obnovy macOS stretnúť s tým, že síce išiel celý proces plynulo a bez problémov, no v určitom momente sa tento proces ukončil s hláškou: „Počas prípravy inštalácie sa vyskytla chyba. Skúste to spustiť znova“. Často to končí zúfalstvom, lebo ani opakované úkony nepomáhajú a vždy to končí rovnako.

macOS Terminal

macOS Terminal (zdroj: Theverge.com)

Problém môže byť v zle nastavenom dátume, ktorý sa z neznámeho dôvodu môže posunúť o niekoľko rokov dozadu, na základe čoho sa nevie správne ukončiť re/inštalácia systému macOS. Tento problém sa môže vyskytnúť ak bolo dané Apple zariadenie dlhšiu dobu nefunkčné, no rovnako sa to môže z neznámeho dôvodu stať aj na používaných a relatívne nových zariadeniach. Samozrejme, toto je iba jeden z možných problémov počas reinštalácie macOS, no objavuje sa pomerne často. Ak vás zaujímajú aj ďalšie problémy, resp. ich riešenia, tak nám o tom dajte vedieť dole v komentároch.

Ako zmeniť dátum/čas cez utilitu „terminál“?   

Ak v jablčnom počítači nie je žiadny macOS, tak vás po zapnutí a stlačení príslušnej kombinácie kláves (kombinácie sú závislé od toho, aký proces idete vykonávať) uvíta, tzv. Apple Bios, v ktorom môžete v ponuke hornej lišty nájsť položku „terminál“ (niečo ako príkazový riadok), v rámci ktorého je možné skontrolovať a v prípade potreby zmeniť dátum a čas. Takže ho smelo otvorte/spustite.

macOS Terminal

macOS Terminal: Po zadaní príkazu: date (viď. prvý riadok) sa vám zobrazí aktuálne nastavený dátum/čas (viď. stredný riadok)

V prvom rade je potrebné skontrolovať aktuálne nastavený dátum. Ako na to? V termináli zadajte/napíšte príkaz: date a stlačte Enter. Výsledkom tohto príkazu bude dátum, na ktorý je systém aktuálne nastavený. Z nejakého dôvodu sa mohol resetovať na rok 2001 a pod. V takomto prípade ho musíte nastaviť na správny, teda aktuálny dátum. Za týmto účelom zadáte nový príkaz, ktorý bude mať nasledovnú formu: date -u {mesiac} {deň} {hodina} {minúta} {rok}

Každá zátvorka by mala byť nahradená dvojciferným číslom (založeným na UTC čase). Teraz vám ukážeme, ako by mal vyzerať príkaz na zmenu dátumu a času, ak by sme ho menili napr. na dátum/čas zverejnenia tohto článku, teda 10. máj 2021 09:04. Príkaz: date -u 0510090421 

macOS Terminal

macOS Terminal: Po zadaní príkazu so zmenou dátumu/času (viď. spodný riadok: date -u 0510090421 ) a potvrdení sa toto nastavenie uloží do systému.

Do terminálu zadajte presne túto formu príkazu, akurát s požadovaný dátumom/časom a stlačte Enter, čím sa daný príkaz zapíše do systému. Odporúčame urobiť kontrolný test, teda znovu zadajte príkaz: date, pričom by sa vám mal zobraziť už vami prestavený čas a dátum.

Ak bol dátum nesprávny, tak je dosť pravdepodobné, že chybu v inštalácii spôsobilo práve toto. Po ukončení terminálu by mala následná inštalácia macOS prebehnúť bez problémov.

Prečítajte si aj:

Zadávanie textu v iOS: Toto je jedna z najlepších funkcií, o ktorej mnohí používatelia vôbec netušia

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE