Zázračný“ USB kľúč obsahuje distribúciu systému Linux.

Pokiaľ sa aj vám na Facebooku v posledných dňoch zobrazuje reklama, ktorá tvrdí, že spraví z vášho starého počítača nový len za 599 kč / 23 eur, nenechajte sa nachytať. Ide o nevhodne zvolenú marketingovú kampaň, ktorá sa snaží predať produkt menom Xtra-PC.

Reklama tvrdí, že po zapojení toho USB kľúča do PC bude váš starý počítač fungovať ako nový. Neinformuje však o tom, že v podstate len nahradí Windows za Linux, ktorý je dostupný zadarmo

Xtra-PC je legitímny produkt. Ide o USB kľúč, ktorý v sebe obsahuje distribúciu operačného systému Linux. Technicky skúsenejší používatelia si takýto bootovateľný USB kľúč s Linuxom dokážu vytvoriť aj sami. Xtra-PC však cieli na ľudí s minimom skúseností a najmä v Amerike sa snaží upútať tým, že poskytuje technickú podporu. Taktiež je fajn, že dodávaná distribúcia Linuxu obsahuje odkazy na najčastejšie používané služby (Facebook atď.) a nástroje, čo má uľahčiť jej používanie.

Celý koncept premeny počítača spočíva v tom, že po pripojení USB kľúča a zapnutí počítača sa automaticky spustí Linux, ktorý je menej náročný na starý hardvér ako Windows a počítač teda môže fungovať svižnejšie. Problémom je však to, ako je Xtra-PC prezentovaný prostredníctvom reklamy, ktorá sa zobrazuje aj na Facebooku.

Nie, Xtra-PC sa naozaj nebude predávať iba na pozvánky. A k udávanej cene treba pripočítať 13 dolárov za poštovné a balné

Reklama odkazuje na portál Cool Technology, ktorý obsahuje všetky zlé aspekty zavádzajúceho reklamného webu – vymyslené komentáre, mená ľudí s náhodne priradenými fotkami z webu a plug-in, ktorý má pripomínať Facebook komentáre, avšak reálne (naschvál) nefunguje a po kliknutí na meno používateľa sa nič nestane. Web sa snaží vyvíjať aj mierny psychický nátlak na používateľa informáciou o tom, že Xtra-PC si budete môcť kúpiť od ďalšieho dňa iba na pozvánku a nemali by ste teda s objednávkou váhať. Samozrejme, to najdôležitejšie – vysvetlenie toho, na akom princípe Xtra-PC funguje, nie je na reklamnom webe obsiahnuté.

Vtipné je, že reklama odkazuje na oficiálny web a to aj v prípade, že máte záujem vykonať objednávku. Na jednej strane je to výhoda, kupujete priamo od výrobcu. Na druhej strane, menej skúsení používatelia možno ostanú zaskočení, ak doteraz nič zo zahraničia neobjednávali. Oficiálny web však našťastie obsahuje aj informácie o tom, ako celý produkt skutočne funguje.

Rozhranie Linuxovej distribúcie Xtra-PC

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit