Nový rekord oznámila značka SanDisk s prvou 8 TB SD kartou na svete.

Značku už niekoľko rokov vlastní firma Western Digital, ktorá popri 8 TB SD karte oznámila aj prvenstvo v kapacite 4 TB vo formáte microSD. Spočiatku by tento údaj nemusel znamenať veľkú revolúciu, no treba si predstaviť, že nejde o SSD alebo klasický otáčkový disk. Ide o skutočne miniatúrne riešenie, a to aj za predpokladu, že myslíme veľkú SD kartu.

Model SanDisk 8TB SDUC UHS-I dokážete využiť vo fotoaparátoch a kamerách a vďaka tejto kapacite nasnímať 165 000 súborov s rozlíšením 24 Mpx. Karty podobného typu budú čoraz viac naberať na význame aj s obnovením vreckových herných konzol, do ktorých si budete môcť uložiť stovky hier.

Ak by ste najnovšiu microSD kartu od SanDisku použili v hernej konzole Nintendo Switch, získate priestor pre viac ako 660 hier s kapacitou 12 GB na hru. Predstavené karty využívajú štandard Secure Digital Ultra Capacity (SDUC), ktorý vo svojej špecifikácii podporuje až 128 TB veľkosti.

Aktuálne je dostupná kapacita 4 TB

Kapacita takýchto kariet nie je samoúčelná, najmä ak zoberieme do úvahy spôsob použitia. Naproti využitiu v hernej konzole tu máme napríklad kameramanov, ktorí by nemuseli pri 8K zázname meniť karty. Uplatnenie nájdu aj v dronoch, pričom bude možné nakrúcať záznam vo vysokom rozlíšení bez nutnosti vracať dron k majiteľovi za účelom výmeny voľnej karty.

Zatiaľ ide o prvenstvo v objeme dát, ktoré sa na kartu zmestí. Zrejme ste si všimli, že ide o typ UHS-I. Tieto karty sú pomalšie ako UHS-II, takže zatiaľ sa cieli viac na dátové úložisko ako na samotnú rýchlosť. Ceny týchto kariet zatiaľ nie sú známe, no pre lepšiu predstavu uvádzame ako príklad kartu SanDisk SDXC 1TB Extreme PRO za cenu 199 eur.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.