Potrebujeme hotovosť. Taká bola ešte donedávna jedna z najdôležitejších myšlienok, ak sme išli na festival. Na tohtoročnej Pohode to už neplatilo, stačilo mať mobil, kartu či hodinky. Keďže ľudia sa nebránia technologickým inováciám, prvýkrát v histórii festivalu zaplatili viac, ako si vybrali z bankomatov. Zmena v správaní je pritom obrovská. Kým vlani zaplatili Pohoďáci na termináloch obchodníkov 295 tisíc eur, tento rok to bolo až 815 tisíc. Aj vďaka tomu má Pohoda ďalší rekord – viac ako milión minutých eur (celkovo 1,16 milióna).

Ešte pred dvomi rokmi sa na najväčšom slovenskom festivale platilo najmä hotovosťou, kartou minuli návštevníci len 82 tisíc eur. Aj preto sa Slovenská sporiteľňa ako slovenská banková jednotka rozhodla spraviť platenie na Pohode rýchle, bezpečné a pohodlné. Takmer desaťnásobný nárast za dva roky je obrovským úspechom. „Tešíme sa, že Pohoda bola naozaj BEZ starostí s kešom. Pre nás, ako pre digitálneho lídra, je dôležité prinášať moderné platenie a vidíme, že ho Slováci chcú a radi využívajú. Platby mobilom prinášajú nový zážitok platenia – sú rýchlejšie, bezpečnejšie a prispievajú aj k transparentnej ekonomike. Vďaka rýchlym bezkontaktným platbám v takmer všetkých gastro prevádzkach, a tiež výmene náramkov v našich pobočkách, bola tohtoročná Pohoda nielen BEZ kešu, ale aj BEZ čakania v rade Oceňujeme, že Pohoda sa vybrala na túto cestu spolu s nami,“ vraví Dáša Juríková, riaditeľka stratégie a rozvoja značky Slovenskej sporiteľne.

Už vlaňajšok s leitmotívom „Doba kešu skončila“ priniesol výrazný nárast bezhotovostných platieb, bankomaty sporiteľne však boli vyhľadávané a objem výberov stále rástol, aj keď pomalšie. V tomto roku Pohoďáci už na hotovosť toľko nemysleli a vybrali o 40 percent menej ako vlani. Platenie na Pohode sa tak totálne otočilo. Kým vlani bol pomer výberov z bankomatov a bezhotovostných platieb 66 % vs. 34 %, tento rok to bolo 30 % vs. 70 %. Okrem väčšieho počtu bezkontaktných terminálov (3-násobný nárast za dva roky) tomu výrazne pomohli aj čoraz obľúbenejšie mobilné platby s Google Pay a Apple Pay.

Pohoda BEZ starostí pritom začala o niekoľko dní skôr v pobočkách Slovenskej sporiteľne. Pohoďáci mali prvýkrát možnosť vymeniť si v predstihu lístok za festivalový náramok a nemuseli tak čakať pri vstupe. Využilo to bezmála 9 tisíc ľudí, teda takmer tretina z predaných 30 tisíc lístkov.    

O finančnú pohodu sa už desiatykrát postarala Slovenská sporiteľňa, pomocou troch bankomatov a takmer 200 bezkontaktných platobných terminálov, ktoré zabezpečila v spolupráci s Global Payments. Slovenská sporiteľňa zároveň ako jediná z veľkých bánk podporuje platenie cez aplikácie Google Pay a Apple Pay.

Najfotogenickejšou časťou Pohody bola socha 7-metrovej levitujúcej BEZtiažovej ženy v Sporka Chill zóne od výtvarníka Martina Poruboviča.