Ako mať doma vždy príjemnú teplotu bez ohľadu na to či je vonku treskúca zima, alebo príšerné teplo?

Riešením je rekuperácia, ktorá okrem udržania príjemnej teploty váš byt neustále vetrá a zároveň pomáha šetriť energie. Systém je vymyslený tak, že zachová teplotu tam, kde má byť. To znamená, že nepustí v zime teplo von a v lete zase horúci vzduch dnu.

Reálna úspora závisí od viacerých aspektov, ako sú energetické straty budovy, ako často vetráte, akú máte vlhkosť. Ušetriť však môžete až stovky eur a ešte budete mať aj dobre vyvetrané priestory.

Výhodou celého systému je aj odvlhčenie priestorov. Rekuperácia dokáže znížiť vlhkosť z až 80 % relatívnej vlhkosti na príjemných 50 % čo znamená, že doma nebudete mať zarosené okná či plesnivé steny.

Ako Na rekuperáciu sme sa boli pozrieť v Českej republike vo firme Recuair. Dôvodom je to, že tu nimi používaný systém aj vyvinuli (v spolupráci s ČVUT) a neustále ho vylepšujú. Zároveň ho aj montujú a sú pripravení montáž zrealizovať aj na Slovensku pomocou partnera v našej krajine.

RecuairZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Srdce celého systému – protiprúdový výmenník

Spôsob činnosti

Výmenník tepla je nainštalovaný priamo v stene. Je pripojený na zdroj elektrickej energie (so spotrebou max. 20 W) a nepretržite odvádza vzduch zvnútra von a zároveň privádza čerstvý vzduch cez filtračný systém do interiéru. Filtračný systém môže byť proti prachu alebo proti peľu, mení sa raz za pol roka. Inými slovami vydýchaných vzduch sa dostane von a čerstvý dnu a navzájom si odovzdajú teplo.

Podstatné však je to, že inteligentná jednotka zaistí, že sa vám pritom nezmení teplota. V zime sa teda vzduch vo vnútri vetraním neochladzuje a v lete sa priestor vo vnútri nezohrieva. Účinnosť tohto systému podľa meraní na CVUT UCEEB dosahuje až 94 %. Vetranie je tak veľmi účinné, bez tepelných a energetických strát. Ako sme už spomínali vyššie, okrem toho sa takto dokáže podstatne znížiť kondenzačná vlhkosť a tým udržiavať optimálna vlhkosť (40 až 60 %).

Inštalácia systému

Jednotku treba nainštalovať a to znamená návštevu špecialistov. Tí vykonajú tzv. jadrové vŕtanie do steny, čo znamená, že sa vykoná vyvŕtanie otvoru s pomerne veľkým priemerom 280 mm pre samotnú jednotku. Sú na to vybavení špeciálnymi nástrojmi a celá montáž vrátane upratovania zaberie od 2 do 4 hodín. Ale je to naozaj závislé od konkrétnych podmienok.

Jadrové vŕtanieZdroj: Recuair
Takto vyzerá jadrové vŕtanie, keď sa v stene vytvorí otvor s priemerom 280 mm

Podmienkou je, že máte na byte či dome vonkajšiu stenu a na nej zhruba pol metra voľného priestoru. Systém DC40 je vyvinutý tak, aby sa dal inštalovať pri renovácii bytov a domov. Nie sú potrebné žiadne potrubia a ani stavebné povolenia.

RecuairZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Pri jadrovom vŕtaní sa zo steny vyberie takýto valec

Všetko vŕtanie a aj následná montáž sa realizuje čisto zvnútra. To je výhodné pre panelové byty, lebo nie je potrebné stavať lešenie. Po osadení celej jednotky vidíte len jej plastovú časť, ktorá má otvor pre filtračnú vložku a tiež je dostupné ambientné podsvietenie.

Ako sme už spomenuli, k jednotke je treba aj elektrické napájanie. Takže ďalšou podmienkou je tenký elektrický kábel. Ideálne je, aby bol vedený v lište alebo pod omietkou. Odber je skutočne malý, je to max. 20 W.

RecuairZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Otvory vo vnútornej vyfukujú čerstvý vzduch

Výsledkom inštalácie je funkčná rekuperácia s prívodom čistého vzduchu do vášho domova s kyslíkom, a odvod vydýchaného s vysokým obsahom CO2. Nie je to čistička, ktorá by preháňala už vydýchaný vzduch cez filter, ani klimatizácia, ktorá by ochladzovala vydýchaný vzduch. Je to vetranie s rekuperáciou tepla, ktorá funguje bez hluku z ulice, bez prievanu, prachu a plesní.

Prevádzka

Na nainštalovaný systém sa poskytuje záruka 5 rokov, odhadovaná životnosť je 20 rokov. Počas práce systému sa nemusíte v podstate o nič starať, funguje autonómne. K zariadeniu dostanete aj diaľkové ovládanie.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Diaľkové ovládanie

K systému je k dispozícii mobilná aplikácia pre iOS a Android, ktorá vám pomôže jednotku na WiFi nájsť a pripojiť sa k nej. Získate tým informácie o stave filtra, môžete s ňou nastaviť ambientné podsvietenie, prípadne režim práce (Auto, Dovolenka, Bypass) aj informácie o nameraných hodnotách. Označenie aplikácie je Recuair Ventilation remote WiFi control. Hluk samotnej jednotky pri prevádzke je max. 25 dB, teda ho sotva budete počuť.

Recuair Aplikacia
Nastavenie režimu prevádzky
Aktuálne hodnoty jednotky v lete, kde je vonkajšia teplota 29 a vnútorná príjemných 23 a ešte aj vyvetrané

Ďalšie možnosti nastavenia a sledovania dát umožní Cloudové rozhranie, tomu sa môžeme venovať nabudúce. Jednotka DC40 POLAR, ktorú sme si pozreli priamo vo výrobnom podniku funguje až do teploty -15 °C bez toho, aby sa počas vetrania viditeľne zmenila teplota v miestnosti.

RecuairZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Ovládanie aj cez mobilnú aplikáciu

Koľko to stojí?

Na presný odhad ceny treba vedieť viac o tom, kde sa bude systém inštalovať a aký typ jednotky si vyberiete. Je to dané hrúbkou steny a tiež tým, z akého materiálu je postavená. Z hľadiska výberu jednotky sa môžete rozhodnúť pre systém určený špeciálne na odvlhčovanie, s funkciou aj do extra nízkych teplôt a pod. Rovnako si môžete priať, aby jednotka pracovala automaticky podľa koncentrácie CO2 a teda bude mať modul na meranie koncentrácie CO2. Orientačne je cena jednotky vrátane bežnej inštalácie od 1200 do 2000 eur. Súprava na výmenu filtra stojí asi 16 eur. Spolu so zariadením dostávate jednu sadu navyše, teda prvýkrát ju kupujete po roku.

RecuairZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Pri pohľade zvnútra vidíte len kryt jednotky s ambientným podsvietením

Zdroje: vlastné, Recuair

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.