Najväčšia herná výstava na svete, E3 sľubovala tento rok množstvo atraktívnych oznámení. A to najmä z hardvérového hľadiska.

Písať o predstavených herných konzolách a príslušenstve je totiž zábavnejšie a pre čitateľa hodnotnejšie (ak si chcete udržiavať prehľad o situácii na trhu) ako rekapitulácia nadchádzajúcich hier.

Totiž, posledné roky boli dôkazom toho, že množstvo oznámených hier vyzeralo vo finálnej podobe inak, horšie, ako počas veľkolepého oznámenia na E3. Komunita hráčov na internetových diskusných forách dokonca analyzuje propagačné videá, porovnáva ich s finálnou verziou a poukazuje na rozdiely v grafike, ktoré sú niekedy menšie, inokedy väčšie. Lenže nová herná konzola… tá, keď je predstavená, sa obvykle nezmení. Hardvérové špecifikácie a funkcie ostanú totožné. V tomto prípade sa dá spoľahnúť na to, že finálny produkt sa od predstavenia až tak nezmení. A pokiaľ hej, tak len k lepšiemu.

Privítajte 4K verzie Xboxu aj PlayStationu

Minuloročná výstava E3 bola výborným zážitkom najmä kvôli virtuálnej realite. Oculus Rift aj HTC Vive mali poslednú šancu, ako zaujať ešte pred príchodom na pulty obchodov a popisovať zážitky z exkluzívneho vyskúšania si VR okuliarov bolo zábavné. Bolo to niečo nové. Tento ročník mal byť špecifický najmä predstavením nových herných konzol, ale očakávania sa nenaplnili úplne.

Áno, na trh príde nový PlayStation aj Xbox. Výkonnejší. Táto informácia možno prekvapí hráčov, ktorí si užili s PS3 a Xboxom 360 krásnych 7, resp. 8 rokov hrania. Aktuálna generácia konzol sa predáva od konca roku 2013, takže v novembri budú oslavovať 3 roky existencie. Sú teda v necelej polovici životného cyklu, pokiaľ by sme očakávali rovnakú životnosť, akej sa tešili PS3 a Xbox 360.

Časy sa však menia. Snaha presadiť nové technológie – konkrétne virtuálnu realitu a rozlíšenie 4K, si vyžaduje, aby na trh prišli výkonnejšie herné konzoly. Čo najskôr. Sony vyvíja PlayStation „Neo“ a hoci nebola táto konzola predstavená na E3, spoločnosť jej existenciu pred začiatkom výstavy oficiálne potvrdila. A nezaháľa ani Microsoft. Ten na hernej výstave predstavil tenší a ľahší model Xboxu One a zároveň oznámil projekt Scorpio. Má ísť o doteraz najvýkonnejšiu hernú konzolu na svete s 8-jadrovým procesorom a grafickým výkonom na úrovni 6 teraflopov. Na porovnanie, Xbox One má grafický výkon 1,32 teraflopov, v prípade PS4 je to 1,84 teraflopov a aktuálne najvýkonnejšia grafická karta, NVIDIA GeForce GTX 1080, má výkon 8,9 teraflopov a cenovku od 800 eur vyššie. Scorpio zvládne hry v 4K rozlíšení pri 60 fps.

Porovnanie grafického výkonu dnešných a ohlásených herných konzol a grafických kariet. Samozrejme, cena kompletného počítača s grafickou kartou je vyššia

Porovnanie grafického výkonu dnešných a ohlásených herných konzol a grafických kariet. Samozrejme, cena kompletného počítača s grafickou kartou je vyššia

Jediná chybička krásy je, že Scorpio príde na trh až koncom budúceho roka a vtedy môže byť situácia na trhu úplne iná. Najmä z hľadiska PC hráčov, ktorým už dnes AMD ponúka novú grafickú kartu Radeon RX 480. Stojí 200 dolárov (škoda vyššej ceny u nás, v obchodoch sa pohybuje na úrovni 299 eur), zvládne hry pre virtuálnu realitu a má výkon viac ako 5 teraflopov. Čo bude o rok a pol? „VR ready“ grafické karty s podobným výkonom za 100 eur? Otázkou taktiež ostáva cena Scorpia, predpokladáme, že sa bude pohybovať na úrovni 400 ÷ 500 eur. Čaro zariadenia teda bude spočívať najmä v dobrom pomere cena/výkon, tak, ako to bolo v dobe uvedenia PS4 a Xbox One na trh.

Súčasné konzoly zatiaľ nevyhadzujte

O PlayStation Neo ani o Project Scorpio sa zatiaľ toho veľa nevie. Čakali sme, že E3 zodpovie viacero našich otázok, ale aktuálne potvrdené informácie sú len tie, ktoré predstavujú koncept nových konzol. Neo aj Scorpio umožnia hrať hry v 4K rozlíšení a v lepšej grafike ako súčasné konzoly. Takisto ponúknu lepší zážitok z virtuálnej reality. V októbri sa síce začne predávať PlayStation VR, ktorá funguje aj na PS4, avšak vývojári sa musia prispôsobiť slabšiemu výkonu konzoly. Riešením problému má byť práve Neo a v prípade Xboxu to bude takisto. Základný Xbox One totiž priamu podporu virtuálnej reality neponúka a ani neponúkne.

Microsoft predstavil na E3 dve nové herné konzoly

Microsoft predstavil na E3 dve nové herné konzoly

Project Scorpio má takisto predstavovať úplne nový koncept herných konzol. Microsoft plánuje vydávať nový a lepší hardvér častejšie, ako sme boli doteraz na trhu s konzolami zvyknutí, avšak pri zachovaní spätnej kompatibility hier. Inak povedané, hry pre Xbox One budú fungovať na novej konzole a aj na 2 roky starom modeli. Budú však bežať s odlišnými grafickými nastaveniami. Výsledok bude podobný počítačom – k dispozícii budete mať bohatú knižnicu hier a keď sa rozhodnete, že vám už súčasný hardvér nevyhovuje, vymeníte ho za novšiu, výkonnejšiu konzolu. Hry vám ostanú a budú fungovať aj na novom hardvéri. Nepôjde o generačné skoky, ako sme boli zvyknutí v minulosti, ale o niekoľko medzigeneračných prechodov. Tie však budú voliteľné. Niekto vydrží s pôvodným modelom 6 rokov, niekto konzolu vymení za výkonnejší model po 3 rokoch. Hry však budú kompatibilné. Nebudeme teda riešiť problémy typu PS3 hry nefungujú na PS4 / spätná kompatibilita Xbox One s hrami pre Xbox 360 prišla po 2 rokoch, pričom ju podporujú iba niektoré hry.

Podobne to bude fungovať aj v prípade PlayStation Neo. Sony zatiaľ svoju víziu nepredstavilo, hovorí sa však o tom, že všetky PS4 hry budú kompatibilné s oboma konzolami. Budú optimalizované pre základný model PlayStation 4 v rozlíšení Full HD a pre PS Neo v rozlíšení 4K. Uvidíme, aký koncept zvolí Sony z hľadiska budúceho vylepšovania konzoly. Či takisto zvolí častejšie vydávanie výkonnejších modelov alebo sa bude snažiť držať v starých koľajach.

Aby sme to zhrnuli, pretože sme v posledných riadkoch kombinovali oficiálne a ešte neoverené informácie – Microsoft oznámil Project Scorpio, čo je najvýkonnejšia herná konzola. Dostane sa na trh budúci rok na Vianoce a okrem „VR/4K pri 60 fps“ výkonu má predstavovať začiatok novej éry herných konzol, ktoré budú vychádzať častejšie, s výkonnejším hardvérom, avšak pri zachovaní kompatibility s už vydanými hrami. Tak, ako to funguje dnes vo svete PC hrania. Sony oznámil PlayStation Neo, čo je výkonnejší model PS4ky, taktiež so zameraním na VR a 4K hranie. V tomto prípade však nie sú známe oficiálne podrobnosti. Vieme len to, že konzola existuje a je vo vývoji.

Xbox One S so 4K videom

Project Scorpio a PlayStation Neo je vízia vzdialenejšej budúcnosti. Microsoft však predstavil aj konzolu Xbox One S, ktorá sa dostane na trh už v auguste. Ide o štandardnú iteráciu existujúceho Xboxu One, je tenšia a ľahšia. Na takto redizajnové modely sme boli zvyknutí už v prípade predchádzajúcich generácií herných konzol, takže nejde o nič nové.

Xbox One S sa začne predávať v auguste. Ide o tenšiu a menšiu verziu Xboxu One. Napájací adaptér je konečne zabudovaný priamo v tele

Xbox One S sa začne predávať v auguste. Ide o tenšiu a menšiu verziu Xboxu One. Napájací adaptér je konečne zabudovaný priamo v tele

Xbox One S je o 40 % menší v porovnaní s originálom a Microsoft konečne zabudoval napájací adaptér priamo do konzoly. Toto bol pomerne veľký (dizajnový) nedostatok pôvodného modelu. Konzolu si taktiež môžete položiť horizontálne alebo vertikálne, to je ďalšia výhody novinky. V neposlednom rade, redizajnovaný model ponúka aj nové funkcie – podporuje sledovanie videa v rozlíšení 4K a to aj s technológiou HDR. Microsoft odstránil dedikovaný konektor pre Kinect (je potrebné použiť USB redukciu), čím v podstate potvrdil, že toto príslušenstvo nie je nevyhnutnou súčasťou konzoly, ako to bolo pri uvedení Xboxu One prezentované. Popravde, hru pre Kinect sme nevideli, ani nepamätáme.

Xbox One S bude v predaji vo verziách s 500 GB / 1TB / 2 TB úložiskom. Cena začína na úrovni 299 eur. 2 TB verzia stojí o 100 eur viac.

Kúpte si hru raz, hrajte ju na PC aj Xboxe

Microsoft do tretice. Spoločnosť takisto oznámila novú iniciatívu s názvom Xbox Play Anywhere. Tá má výraznejšie prepojiť hranie na počítačoch a na konzole Xbox. Pravdepodobne viete, že hry z Xbox One si môžete streamovať po lokálnej sieti do vášho počítača a hrať ich cez aplikáciu Xbox v systéme Windows 10.

Xbox Play Anywhere však umožní, aby ste po zakúpení hry získali verziu pre PC aj konzolu. Doteraz to tak nefungovalo, napr. Rise of the Tomb Raider alebo Gears of War: Ultimate Edition ste si museli v prípade záujmu kúpiť dvakrát – raz vo verzii pre Xbox a druhýkrát z Windows Obchodu pre PC. Toto sa zmení, výhodou bude aj synchronizácia postupu v hre. Inak povedané, začnete hrať doma na Xboxe a môžete pokračovať na hernom notebooku počas cesty. Pokračovať budete tam, kde ste doma skončili.

 Kúpte si hru raz, hrajte ju na PC aj Xboxe. Nová iniciatíva Microsoftu chce zblížiť dva herné svety

Kúpte si hru raz, hrajte ju na PC aj Xboxe. Nová iniciatíva Microsoftu chce zblížiť dva herné svety

Xbox Play Anywhere sa týka väčšiny hier, ktoré vyvíja alebo distribuuje Microsoft. Medzi prvé tituly, ktoré budú podporovať túto iniciatívu, patrí Recore, Halo Wars 2 a Forza Horizon 4. Znamená to teda, že tieto hry budú dostupné aj vo verzii pre Windows 10.

Vo virtuálnej realite sa pozrieme aj do vesmíru v hrách z obľúbených svetov Star Wars a Star Trek

Známe svety vo virtuálnej realite

V úvode sme spomínali, že minuloročná E3 bola poslednou šancou pre HTC Vive a Oculus Rift, aby sa prezentovali pred príchodom na trh. Tento ročník bol pre tieto technológie nemenej dôležitý, pretože museli ukázať, akým smerom bude virtuálna realita smerovať. Názory zahraničných médií sa líšia, ale objavujú sa aj negatívne názory. Hrám pre VR chýba lepšia hrateľnosť, zážitok nenapĺňa vysoké očakávania alebo nie je daná hra vhodne prispôsobená tejto platforme. Mnohé tituly tak pôsobia skôr ako technologické demá, ktoré majú prezentovať schopnosti virtuálnej reality.

Batmanom vo virtuálnej realite. Bude to splnený sen fanúšikov tohto komiksového hrdinu?

Batmanom vo virtuálnej realite. Bude to splnený sen fanúšikov tohto komiksového hrdinu?

Bez ohľadu na to, na E3 sa objavilo viacero hier, vďaka ktorým budeme môcť vo virtuálnej realite navštíviť množstvo dobre známych svetov. Už od marca vieme, že sa vo VR pozrieme na svet Hviezdnych vojen v hre Star Wars Battlefront pre PlayStation VR. Táto platforma takisto ponúkne exkluzívnu návštevu mesta Arkham v obleku Batmana. Tešíme sa aj na Resident Evil a Final Fantasy pre PS VR a Fallout, DOOM, Serious Sam a Star Trek pre HTC Vive. Posledný menovaný titul bude aj pre Oculus Rift a PlayStation VR. Snáď splnia očakávania.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit