V obchodoch IKEA si môžete najnovšie kúpiť aj reproduktory. A hoci chápeme možné obavy – veď prečo by ste kupovali v obchode s nábytkom spotrebnú elektroniku, v tomto prípade nie sú pochybnosti na mieste. IKEA ich totiž vyrobila spolu s firmou SONOS, ktorá patrí vo svojom odbore medzi uznávané značky.

IKEA sa už dlhšiu dobu snaží naskočiť na trend inteligentnej domácnosti a v rámci produktov IKEA Home smart ponúka inteligentné osvetlenie, Bluetooth reproduktory ENEBY a automatizované rolety KADRILJ a FYRTUR. Srdcom jej inteligentnej domácnosti je brána TRÅDFRI a aplikácia IKEA Home smart.

Najnovším prírastkom do rodiny inteligentných zariadení sú reproduktory IKEA SYMFONISK. Kúpite ich aj na Slovensku a v porovnaní s tradičnými reproduktormi SONOS zaujmú najmä svojím dizajnom. Vyzerajú totiž ako kus nábytku, takže okrem prehrávania hudby šikovne doplnia vašu domácnosť – buď dizajnom alebo v prípade stolnej lampy aj funkcionalitou.

Policový reproduktor a stolná lampa

Policový reproduktor SYMFONISK je multifunkčný reproduktor za 99,90 eura, ktorý môžete pripevniť na stenu alebo ho umiestniť na policu či stôl, zvislo aj ležmo. Využijete ho ako zarážku na knihy alebo iba samostatne. Vďaka svojmu dizajnu sa hodí do knižnice alebo do stolíka pod televízor. K dispozícii je v čierno-zlatom a bielo-šedom prevedení, jeho rozmery sú 310 × 100 × 150 mm. Kábel má dĺžku 1,5 metra.

Stolná lampa s Wi-Fi reproduktorom SYMFONISK sa predáva za 179 eur a kombinuje svetlo a zvuk v jednom výrobku. Aj tento model je dostupný v čierno-zlatom a bielo-šedom prevedení a jeho rozmery sú 401 × 216 × 216 mm. Kábel má dĺžku 1,5 metra. Lampa podporuje žiarovky typu LED E14 s maximálnym výkonom 7 W, pričom žiarovka nie je súčasťou základného balenia. A hoci dizajn lampy pôsobí, že zvuk je reprodukovaný v 360°, nie je tomu tak.

Policový reproduktor je možné pripevniť na stenu alebo položiť na stôl či poličku – zvislo aj ležmo

Policový reproduktor je možné pripevniť na stenu alebo položiť na stôl či poličku – zvislo aj ležmo, Zdroj: IKEA

Ovládanie cez aplikáciu Sonos

IKEA reproduktory je potrebné pripojiť do internetu. Môžete využiť Wi-Fi pripojenie alebo káblové pripojenie. Ethernetový port je jediný port vo výbave oboch reproduktorov. My sme využili bezdrôtové pripojenie, všetko fungovalo korektne. Po úvodnom nastavení, ktoré je možné vykonať cez oficiálnu aplikáciu Sonos, sme si oba reproduktory zaktualizovali a následne sme k nášmu kontu pripojili kompatibilné služby.

Sonos podporuje prepojenie so službami Spotify, Deezer, Google Play Music, SoundClound, Apple Music, YouTube Music, Audible, Audiobooks.com, Calm, Tidal a ďalšími, pričom nechýba ani podpora internetového rádia a prehrávania pesničiek, ktoré máte lokálne uložené v zariadení. V tomto smere nemáme pripomienky.

Ovládanie cez aplikáciu je pohodlné a ak máte viacero reproduktorov toho istého typu, môžete ich spárovať a vytvoriť stereo zvuk. Pokiaľ máte viacero reproduktorov, avšak z každého typu jeden kus, môžete ich spojiť do jednej skupiny a aj v takomto prípade je možné dosiahnuť súbežné prehrávanie toho istého obsahu.

Stolná lampa so zabudovaným reproduktorom vyzerá vizuálne atraktívne a plní dve funkcie. Kvalita reprodukcie zvuku je naozaj dobrá

Stolná lampa so zabudovaným reproduktorom vyzerá vizuálne atraktívne a plní dve funkcie. Kvalita reprodukcie zvuku je naozaj dobrá, Zdroj: IKEA

Kvalita zvuku poteší

Reproduktory SYMFONISK nás potešili kvalitou reprodukcie zvuku. Tá je vyvážená, nechýbajú ani mierne basy, ktoré sú v prípade stolnej lampy s Wi-Fi reproduktorom SYMFONISK o niečo výraznejšie ako v prípade policového reproduktora. Stolná lampa tiež ponúka o niečo dynamickejší a bohatší zvuk, je to dané aj vyššou cenou.

SYMFONISK vám však v oboch prípadoch dobre ozvučí miestnosť a ponúka kvalitnú reprodukciu zvuku vzhľadom na cenu. V tomto smere IKEA reproduktory odporúčame, už spomenutou pridanou hodnotou je praktický a atraktívny dizajn.

Cena: Policový reproduktor SYMFONISK – 99,90 €

Stolná lampa s Wi-Fi reproduktorom SYMFONISK – 179 €

Zapožičal: IKEA

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit