Vystrihovačky z papiera sú tradičnou zábavou pre deti, no niektoré svojou náročnosťou potrápia aj dospelých.

Možno ste aj vy patrili alebo stále patríte medzi fanúšikov časopisu ABC a vystrihovačiek v ňom uverejnených. Na internete nájdete rôzne návody a hotové predlohy na vystrihovanie. Nie všetko sa dá použiť alebo spĺňa naše subjektívne požiadavky na kvalitu. Urobili sme prieskum toho, čo existuje a čo môžeme s kľudným svedomím odporúčať pre vaše deti alebo starších.

papercraftZdroj: TOUCHIT

Čo k tomu treba?

Vychádzali sme z toho, aby nová aktivita alebo záľuba nepredstavovala výrazné náklady. Papiernožnice budete potrebovať určite, tiež aj lepidlo. Nakoniec v neposlednom rade aj tlačiareň, na ktorej si vytlačíte predlohy. Dajú sa tlačiť na formát A4, no kto má možnosť použiť formát A3, nebude to predstavovať problém. Návrhy sa dajú zväčšiť aj so zachovaním kvality. Ide o to, že sa zväčšuje celá predloha, preto je možné si takto vopred určiť výsledný rozmer.

Naše odporúčania

Či už to bude farebná atramentová alebo laserová tlačiareň, na tom nezáleží. Dôležité je, aby bola farebná, keďže predlohy budete chcieť pravdepodobne tlačiť vo farbe. Tiež odporúčame použiť tvrdší papier. Bežný kancelársky papier je mäkký a hoci by skladačky udržal pokope, boli by náchylné na zohnutie už len bežným prenášaním.

Tvrdý „výkres“ vám ale nemusí každá tlačiareň zobrať. Ide o jeho gramáž. Existuje aj mierne tvrdší papier, ktorý sa na vystrihovačky dobre hodí. Hľadajte papier s gramážou 120 g/m2. Tento bude zaručene kompatibilný so všetkými kancelárskymi tlačiarňami. Štandardné balení s 250 listami stojí do 14 eur.

papercraftZdroj: TOUCHIT

Naše tipy na webové stránky

www.pixelpapercraft.com – Pre fanúšikov Minecraftu. Vytvorte si vlastný svet aj mimo počítača.

www.paperizedcrafts.com – Herné postavičky na podstavcoch. Pekné na vytvorenie fanúšikovskej zbierky. Nechýbajú ani 3D modely a mnoho kategórií, odporúčame poriadne prehľadať.

www.supercoloring.com – Okrem vystrihovačiek tu nájdete aj vyfarbovačky alebo napríklad predlohu na vlastné papierové šachy.

papercraft-maker.com – Pre najnáročnejších. Špičkové vystrihovačky pre pokročilých používateľov, ide o platené modely, no aj predlohy zadarmo.

creativepark.canon – Canon má pre majiteľov svojich tlačiarní túto službu zadarmo. Veľmi pekné predlohy nie len na vystrihovanie a lepenie 3D modelov ale aj námety na vytlačenie a následné domaľovanie.

papercraftZdroj: TOUCHIT

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.