AMIGA, ATARI, COMMODORE. Éra osobných počítačov má pre mnohých ľudí veľké čaro. Nesmie chýbať NINTENDO, SEGA a rané počítače APPLE a IBM. Čo si tak peknú spomienku na túto éru postaviť v izbe na poličku?

Ak ste zažili svoje detstvo ešte v minulom storočí, je dosť dobre možné, že ho aj vy máte spojené s časopisom ABC a jeho papierovými vystrihovacími modelmi. Obvykle šlo o autíčka, alebo rôzne domy a iné stavby a možno na túto dobu dnes nostalgicky spomínate.

Poďte si teda trošku porelaxovať a do tejto doby sa na chvíľku vrátiť. No a rozhodne nie s hocičím. Čo tak si postaviť niektorý z nádherných počítačov zo začiatku ich domácej éry?

Čo budete potrebovať:

  • Nožnice (alebo orezávací žiletkový nôž)
  • Lepidlo
  • Tlačiareň
  • Tvrdý papier (alebo kancelársky papier)
  • Nejaký Retro PC soundtrack pre vytvorenie autentickej atmosféry (8-bit hits)

Ak ste s nejakým raným počítačom sami začínali, alebo vás len táto éra fascinuje, určite vás nejaký chytí za srdce. Behom 70. a 80. rokov minulého storočia počítače vyzerali model od modelu značne odlišne a každý mal nejaký špecifický prvok a tvar (než prebral oprate IBM PC formát).

Vyberte si teda kus histórie a pustite sa do stavby. Autorom týchto nádherných a veľmi detailných modelov je grafický dizajnér Rocky Bergen, ktorý ich zdarma poskytol na stiahnutie pre všetkých nadšencov a fanúšikov počítačov a modelárstva.

COMMODORE 64K – AJ S IHLIČKOVOU TLAČIARŇOU

Osembitový počítač Commodore 64, uvedený na trh v roku 1982, bol suverénne najpredávanejším počítačom svojej doby. Predalo sa 17 miliónov kusov, čo bolo v tom čase niečo celkom nevídané.

Založený na procesore MOS 6510 a 64 kilobajtoch operačnej pamäte, Commodore 64 zviedol boj so ZX Spectrum, Apple počítačmi a aj s prvými PC od IBM, pričom si oprávnene vyslúžil punc vtedajšieho „počítača pre masy“.

Predával sa za 595 dolárov, čo je zhruba 1400 eur na dnešné peniaze, pri zohľadnení inflácie, pričom sa preň vytvorilo viac ako 10 000 programov a hier.

Behom rokov 1983 až 1986 dominoval trhu a výrazne prekonával predaje konkurencie. Jedným zo základov jeho úspechu bolo aj to, že sa predával v obyčajných obchodoch a nielen v špecializovaných počítačových predajniach.

Súčasťou tohto krásneho papierového modelu je nielen samotný desktopový počítač, ktorý je typicky pre danú dobu umiestnený v „klávesnici“, ale aj doplnkový farebný 13-palcový monitor Commodore 1701.

Bonusom je vtedy populárny doplnkový modem Commodore 1600 „VICMODEM“ a takisto samostatná disketová mechanika Commodore 1541, určená pre 5,25“ diskety s kapacitou 170 KB.

Skutočnou chuťovkou celej zostavy je ihličková tlačiareň Commodore MPS 801, vrátane čerstvo vytlačeného testovacieho hárku, vďaka čomu môžete priviesť k životu ikonickú reklamnú fotografiu, ktorá sa v danej dobe objavovala v novinách a časopisoch.

PDF MODELU NA STIAHNUTIE / STRÁNKA AUTORA

IBM PC 5150 – PRVÝ PC, KTORÝ ZADEFINOVAL ÉRU

Písal sa 12. august 1982 a na trhu sa objavil stroj, ktorý zmenil svet. Vstup na trh osobných počítačov v podaní vtedajšieho IT velikána, ktorý prakticky vládol trhu, bol veľmi očakávaný.

IBM Personal Computer, teda osobný počítač IBM, na oko nevyzeral zas až tak špeciálne. Jeho otvorená hardvérová architektúra však spôsobila, že klony tohto systému doslova zaplavili trh a definovali, ako má stolný počítač vlastne vyzerať.

IBM PC 5150 mal typický tvar ležatej skrinky, s dvoma 5,25″ disketovými mechanikami. Diskety mali kapacity 160 KB, alebo 320 KB pri obojstrannom variante. Pevný disk sa z dôvodu vysokej ceny osádzal len na požiadanie a počítalo sa s tým, že operačný systém Microsoft DOS budete spúšťať z diskety.

Srdcom počítača bol procesor Intel 8088 s frekvenciou 4,77 MHz, ktorý mohol byť vyrobený aj firmou AMD, pretože kontrakt od IBM požadoval minimálne dvoch separátnych výrobcov CPU. Operačná pamäť mala v základe kapacitu 16 alebo 64 kB, ale neskôr sa dala rozšíriť až na neuveriteľných 256 kB.

Tento nádherný papierový model obsahuje počítač spolu IBM PC XT klávesnicou, 5,25-palcovou disketou so systémom DOS a monochromatický monitor s niekoľkými variantmi obrazoviek s typickým zeleným textom.

Tento „matrix“ text bol vskutku charakteristický. Počítač obsahoval MDA „grafiku“, ktorá poskytovala vysoké rozlíšenie, ale dokázala zobraziť len jednofarebný text. Alternatívou bola CGA „grafika“, ktorá dokázala generovať farebnú grafiku a text, ale v o dosť nižšom rozlíšení. O rok neskôr sa pre počítač objavili samostatné grafické karty, ako napríklad od firmy Hercules, ktorá priniesla obe žiadané funkcie a vysoké farebné rozlíšenie (720 × 348 bodov).

Súčasťou modelu sú aj šanony na manuály, konkrétne pre operačný systém DOS, dva zakladače pre texty na servis softvéru aj hardvéru, jeden na návod na obsluhu a takisto na manuál pre programovací jazyk Basic. Internet bol totiž stále pomerne obskúrnou vecou a ak ste niečo ohľadom počítača nevedeli, museli ste to skrátka vyhľadať v papierových manuáloch a knihách, ktoré ste si nechali v blízkosti po ruke.

PDF MODELU NA STIAHNUTIE / STRÁNKA AUTORA

AMIGA 500 – S FAREBNÝM CRT MONITOROM A MYŠOU

Populárny „lacný“ domáci počítač Amiga 500, z roku 1987, vyrábala firma Commodore. V dobe uvedenia na trh stál 500 libier, čo bolo cca 1700 eur na dnešné peniaze, pri zohľadnení inflácie.

V jeho útrobách tikal 7 MHz procesor Motorola 68000 a obvykle pol alebo dokonca celý 1 MB operačnej pamäte. Počítač ako taký je v „klávesnici“, respektíve jeho skrinka je riešená rovnako, ako notebooky. Z boku je vidieť 3,5“ disketovú mechaniku.

K počítaču sa pripájal monochromatický, alebo farebný CRT monitor, pričom tento pekný papierový model obsahuje kvalitný typ z druhej kategórie, konkrétne model Commodore 1084S, s uhlopriečkou 14“ a rozlíšením 600 riadkov. Na obrazovke je vidieť operačný systém AmigaOS, pričom je možné vytlačiť aj alternatívy s rôznymi dobovými hrami.

Prítomná je aj dvojtlačidlová guľôčková myš, ktorá sa k počítaču dodávala v cene, spolu s podložkou s farebným logom Amiga.

PDF MODELU NA STIAHNUTIE / STRÁNKA AUTORA

APPLE LISA – V CENE AUTOMOBILU

Líza, pomenovaná po dcére Steva Jobsa, je aj vďaka svojmu špecifickému zjavu veľmi dobre rozpoznateľný počítač, ktorý sa zapísal do dejín ako technicky zaujímavý, ale komerčne neúspešný stroj. Apple ho uviedol na trh v roku 1983 a predal len niečo okolo 10 000 kusov.

Nešlo totiž o lacný špás. Počítač sa aj s príslušenstvom predával za 9 995 dolárov, čo je zhruba 22 500 eur na dnešné peniaze, po započítaní inflácie. Takže buď ste si kúpili počítač alebo auto. Jeho nasledovník, v podobe onedlho uvedeného Macintoshu, bol výrazne lacnejší aj výkonnejší.

Lisa bol jeden z prvých osobných počítačov, ktorý sa predával s grafickým operačným systémom. Bol nazvaný Lisa OS, pričom jeho koncept bol odkukaný a odkopírovaný z počítačov legendárneho laboratória Xerox Parc (viac v našom historickom článku).

Tento prekrásny papierový model obsahuje kompletnú výbavu. Všimnite si špecifický tvar skrinky na nožičkách, ktorá okrem samotného hardvéru počítača s 5 MHz procesorom Motorola 68000 a 512 kB RAM, obsahovala aj monitor.

Súčasťou boli takisto dve disketové mechaniky, umiestnené nad sebou, pričom nešlo o tie štandardné typy. Už vtedy Apple silou mocou pretláčal vlastné riešenia, aj napriek rozšírenejším a často lepším alternatívam, ktoré používali všetci ostatní. V tomto prípade šlo o jeho diskety FileWare, prezývané Twiggy, ktoré boli pomalé a nespoľahlivé. V neskorších Apple počítačoch boli nahradené klasickými 3,5“ disketovými mechanikami, ktoré používali ostatní výrobcovia

Počítač sa distribuoval s HDD s kapacitou 5 MB, pričom ten sa už do útrob stroja nezmestil a existoval externe, v tvare tej škatule čo vidíte stáť na počítači ako takom.

Veľmi pekným detailom modelu je jednotlačidlová myš a „pomocnícka“ klávesnica, na ktorej spodku je obrázkový návod na ovládanie vtedy neznámeho grafického operačného systému, zloženého z okien a vysúvacích menu. Model obsahuje 9 rôznych podôb obrazovky a môžete si osadiť tú, ktorá sa vám najviac páči.

PDF MODELU NA STIAHNUTIE / STRÁNKA AUTORA

AMSTRAD CPC 464

Pokiaľ chcete začať nejakým jednoduchým modelom, môžete sa zoznámiť s britským počítačom Amstrad CPC 464, z roku 1984. Ten sa vo svojej dobe stal jedným z najpredávanejších počítačov v Európe, pričom sa ho predalo viac ako dva milióny kusov.

Bol založený na 4 MHz procesore Zilog Z80 a 64 kB operačnej pamäte. Súčasťou predávaného balenia bol monochromatický, alebo v drahšom prevedení farebný CRT monitor Amstrad, ktorý obsahoval elektrický zdroj pre seba aj počítač zároveň, takže do zásuvky šla len jedna zástrčka.

Model sa skladá zo skrinky počítača, ktorá okrem hardvéru obsahovala aj klávesnicu, umiestnenú na svojom strope a takisto mechaniky na dátové magnetofónové pásky, kde ste mohli zasúvať veľký zástup rôznych hier a mohli sa nerušene zabávať.

Počítač je pripojený k farebnému monitoru Amstrad CTM 644. Model obsahuje na výber celkom 10 rôznych herných obrazoviek, medzi ktorými nechýba ani legendárny Prince of Persia.

PDF MODELU NA STIAHNUTIE / STRÁNKA AUTORA

ATARI 520 ST – NECH ŽIJE FARBA

Prvý osobný počítač s farebným grafickým operačným systémom sa pod menom Atari 520 ST dostal na trh v roku 1985. Šlo o dobrého reprezentanta vtedajšej ostrej rivality medzi firmami Atari a Commodore, ktoré bojovali o trh osobných počítačov, než ho celkom prehltli PC mašiny s x86 architektúrou CPU.

Sprvu mal počítač obsahovať prvé verzie systému Windows 1.0 (vtedy ešte grafická nadstavba DOSu), avšak jeho port na procesor Motorola 68000 by trval pridlho a oneskoril by vydanie počítača o jeden či dva roky.

Firma sa tak obrátila na firmu Digital Research, ktorá pracovala na svojom grafickom rozhraní vtedy známom pod kódovým označením Crystal. Na Atari 520 ST sa tento systém objavil už s novým menom GEM (šperk), pričom takisto fungoval ako nadstavba DOSu. Aj keď bol GEM neskôr dostupný aj pre x86 procesory a klony IBM PC, ako napríklad tie od firmy Amstrad, nikdy sa proti Windows nepresadil a zostal zabudnutý v histórii.

Papierový model pekne reprezentuje dobový klinový dizajn, ktorý vytvoril Ira Velinsky, šéf dizajnér Atari. Počítač má typické ostré tvary a mriežkovanie pre prúdenie vzduchu v zadnej časti, s klávesnicou na vrchu. Vo svojej dobe sa počítač predával za 1000 dolárov, čo je zhruba 2200 eur na dnešné peniaze.

Model obsahuje aj farebný monitor Atari SC1224, s ôsmimi hernými obrazovkami a jednej zobrazujúcej pracovnú plochu operačného systému GEM.

Dopĺňa ho externá disketová mechanika ATARI SF354 aj s jednou 3,5“ disketou a guľôčková myš s podložkou, na ktorej je dobre rozpoznateľné Atari logo.

PDF MODELU NA STIAHNUTIE / STRÁNKA AUTORA

NINTENDO AVS – AJ S INFRA OVLÁDAČOM A PIŠTOĽOU NA KAČKY

Herné konzoly zažívali v 80. rokoch minulého storočia ťažké časy. Krach video herného priemyslu na severoamerickom trhu v roku 1983 spôsobil, že mnoho výrobcovia na túto oblasť prakticky rezignovalo.

Osobné počítače si razili cestu na scénu a propagovali sa ako univerzálne stroje, ktoré okrem hier mohli ľudia využiť aj na zvýšenie svojej produktivity, prejavenie kreativity, na vzdelávanie, prácu a podobne. Nintendo, stále ešte svetovo nie príliš známy výrobca z Japonska, sa to v roku 1985 rozhodol zmeniť a preraziť s novou konzolou – Nintendo Advanced Video System, skrátene AVS.

„A čo im nikto nepovedal, že video herný priemysel je po smrti?“ Robila si posmešky americká tlač. Hiroši Yamauči, prezident Nintenda, však mal jasno. Konzoly od Atari a iných firiem skolabovali podľa neho preto, že dali príliš veľkú slobodu vývojárom a tí zaplavili herný trh odpadom. Nintendo preto do AVS zabudovalo kontrolný systém, ktorý povolil prevádzku len licencovanému softvéru, pričom kvalitu hier pred udelením licencie kontroloval.

Hlavným ťahákom konzoly bola úžasná grafika, ktorá sa javila trojrozmerná, vďaka použitiu perspektívy a tieňovaniu. Nintendo označilo predošlé herné pokusy za „praveké maľby na stene jaskyne“ a ukazovalo hry ako tenis či baseball zobrazené izometricky, natiahnuté opticky do tretieho rozmeru.

Nintendo sa takisto pustilo do boja s priehrštím káblov a šlo o vôbec prvú hernú konzolu s bezdrôtovými perifériami. Nielen joystick, ale aj svetelná pištoľ, klávesnica a hudobné klávesy boli ku konzole pripájané pomocou infračerveného senzoru.

Papierový model obsahuje úplne kompletnú výbavu. Okrem samotnej konzoly, do ktorej môžete zasúvať cartridge s hrami, obsahuje aj kazetový prehrávač s kazetou, farebný televízor, klávesnicu, hudobné klávesy, herný ovládač a aj revolučnú svetelnú pištoľ. Šlo o prvý prípad, kedy hráči mohli s TV interagovať strieľaním priamo na obrazovku. Tak ako originál, aj jej papierový model je skladací, pričom v zloženej polohe pištoľka slúžila ako softvérové ukazovadlo.

Konzola a jej periférie sú typické svojimi farbami. Sú dielom produktového dizajnéra Lanca Barra, pričom kombinácia šedej, čiernej a červenej bola v spojení s ostrými tvarmi považovaná v 80. rokoch minulého storočia za veľmi futuristickú. Konzola tak mala vyvolať dojem, že nejde len o hračku, ale o seriózny stroj, ktorý môže slúžiť aj na skladanie hudby či programovanie.

PDF MODELU NA STIAHNUTIE / STRÁNKA AUTORA

SEGA MASTER SYSTEM – VRÁTANE ORIGINÁLNEHO OBALU 

Tak ako Nintendo, aj jeho konkurent SEGA v druhej polovici 80. rokov vyrazil do boja s cieľom prebrať herné konzoly späť k životu. Jeho Master System sa dostal na trh v roku 1986 v USA a v roku 1987 v Európe a potvrdzoval, že japonské firmy začali v tejto sfére hrať prvé husle.

Konzola používala 8-bitový procesor Zilog Z80A, s frekvenciou 4 MHz, doplnený o 8 kB operačnej pamäte. Zvládala zobrazovať video rozlíšenie 256 × 192 pixelov a 64 rôznych farieb (ale len 32 súčasne).

Model obsahuje okrem samotnej konzoly aj dva herné ovládače a „svetelný fejzer“, po vzore Nintenda, do ktorého sa odrážal svetelný signál z cieľov na TV obrazovke, v prípade, že ste ho namierili správne.

Perličkou modelu je replika krabice, v ktorej sa konzola distribuovala. Môžete si teda dopriať jej vybalenie a cítiť sa ako dieťa z minulého storočia na Vianoce (aj baliaci papier je súčasťou modelu).

PDF MODELU NA STIAHNUTIE / STRÁNKA AUTORA

COMMODORE PET 2001 – SVÄTÁ TROJICA 70. ROKOV (A)

PET je jeden z kľúčových počítačov 70. rokov minulého storočia, ktorý zadefinoval a otvorili ich skutočne osobnú éru. Spoločne s počítačmi TRS-80 a Apple II bol v roku 1977 označený časopisom Byte za počítačovú svätú trojicu.

Commodore PET bol celistvý počítač, ktorý mal monitor osadený priamo na skrinke s hardvérom a klávesnicou. Mohli ste ho tak prenášať ako celok (čím bola špecifická celá svätá trojica). Klávesnica bola na dnešnú dobu už trochu zvláštne vyosená doprava, pretože vľavo bol osadený kazetový prehrávač dátových magnetických pások.

Počítač bol vybavený 1 MHz procesorom Mostek 6502, ku ktorému sa osádzalo obvykle 4 až 8 kB operačnej pamäte.

Papierový model pekne prezentuje klávesnicu a aj zabudovaný 9“ monochromatický monitor, ktorý svojim osadením na počítači pripomínal hríbik.

Vystrihovačka obsahuje celkom štyri varianty počítača, s rôznymi klávesnicami a prehrávačmi kaziet a dve farebné podoby monitoru. Vytlačte si teda tie, ktorý sa vám páčia najviac.

Nechýbajú ani periférie. Veľká debna v strede, Commodore CMB 4040, je duálna disketová mechanika na 5,25“ diskety s kapaciotu 170 KB.

Duálne mechaniky boli vo svojej dobe typické, pretože vzhľadom na to, že v počítačoch ešte neboli žiadne HDD, jedna mechanika slúžila na zasunutie diskety s operačným systémom alebo iným programom a druhá na vaše dáta.

Prítomná je takisto ihličková tlačiareň Commodore CMB 2023, masívny telefónny modem Commodore 8010 a externá kazetová mechanika, ktorá sa hodí v prípade, že sa rozhodnete postaviť variant počítača bez nej.

No a ak chcete mať počítač pre ozajstných „pracháčov“, vybavte ho aj prítomných externým pevným diskom Commodore CBM D9090 (vpravo), s kapacitou 7,5 MB. Na prelome 70. a 80. rokov sa predával za 1995 libier, čo je buhudušu 8000 eur na dnešné peniaze, pri zohľadnení inflácie.

PDF MODELU NA STIAHNUTIE / STRÁNKA AUTORA

APPLE II – SVÄTÁ TROJICA 70. ROKOV (B)

Počítač Apple II, navrhnutý Stevom Wozniakom, bol druhý reprezentant „svätej počítačovej trojice“ počítačov, ktoré dominovali na konci 70. rokov (spolu s Commodore PET a TRS-80).

Jedným z kľúčových noviniek počítača bola podpora farby, čomu sa prispôsobilo aj firemné logo jablka, ktoré dostalo pestrofarebnú a dnes už zabudnutú podobu.

Založený na procesore Mostek 6502 s frekvenciou 1 MHz a 4 KB operačnej pamäte, Apple II ste si mohli kúpiť za 1298 dolárov, čo je 4800 eur na dnešné peniaze. Operačnú pamäť bolo možné na požiadanie rozšíriť až na 48 kB, ale vzhľadom na to, že tranzistorová RAM bola v tej dobe prakticky najdrahší typ čipu, znamenalo to, že celý počítač zdvojnásobil svoju cenu.

Tento pekný papierový model je veľmi jednoduchý na poskladanie a zvládne ho postavať naozaj každý. Je zložený len z dvoch hranatých prvkov, reprezentujúcich počítač (dole) a 9“ monitor (hore). V tomto prípade je zvolený cenovo dostupný monochromatický typ A2M2010P, s typickou zelenou matrix farbou (zelený fosfor).

Na výber je niekoľko rôznych obrazoviek, ktoré môžete použiť. Buď s operačným systémom Apple DOS 3.3 System Master, alebo s dobovými hrami. Stačí si na boku obrazovky monitoru vyrezať nožom otvory a jednotlivé snímky môžete vymieňať podľa nálady.

PDF MODELU NA STIAHNUTIE / STRÁNKA AUTORA

TRS-80 MODEL III – SVÄTÁ TROJICA 70. ROKOV (C)

Tretím zo svätej počítačovej trojice z konca 70. rokov bol počítač TRS-80, vyrábaný firmou Tandy. Tá vlastnila v Amerike veľmi ikonické obchody s elektrosúčiastkami, Radio Shack, v ktorých počítač začala predávať s veľkým úspechom.

TRS-80 používal procesor Zilog Z80, s frekvenciou 1,7 MHz a obvykle 4 kB operačnej pamäte. V tejto konfigurácii začínal už na cene 600 dolárov, čo je 2250 eur na dnešné peniaze.

Podobne ako zvyšné dva počítače zo svätej trojice, aj v jeho prípade šlo o počiatok éry, kedy ste si kúpený osobný počítač mohli priniesť domov, vybaliť z krabice a po relatívne rýchlej konfigurácii ho hneď začať používať na nejakú reálnu činnosť, bez toho aby ste sami museli niečo montovať alebo programovať. Osobná éra počítačov pre každého sa tak naozaj začala.

Papierový model reprezentuje tzv. Model III tohto počítača, ktorý patril k najúspešnejším. Na rozdiel od dvoch predošlých bol v celistvej podobe, v ktorej počítač, klávesnica aj monitor boli súčasťou jedného tela a stroj ste tak mohli „ľahko“ prenášať.

Tento krásny modelársky kúsok obsahuje dve zabudované 5.25″ disketové mechaniky a monochromatický monitor s niekoľkými obrazovkami. Bonusom je šanon na manuál k operačnému systému TRSDOS, vrátane úvodných stránok.

PDF MODELU NA STIAHNUTIE / STRÁNKA AUTORA

SINCLAIR ZX SPECTRUM – AJ S OBEDOM

Aj na Slovensku veľmi známy 8-bitový počítač ZX Spectrum, vyvinutý britskou firmou Sinclair Research, sa začal predávať v apríli 1982. Vo svojej dobe patril v Británii a aj v zvyšku Európy k tým najpopulárnejším, za čo mohla aj jeho cena.

S procesorom Zilog Z80, s frekvenciou 3,5 MHz a so 16 KB operačnej pamäte sa predával len za 125 libier, čo je 531 eur na dnešné peniaze, pri zohľadnení inflácie.

Hardware počítača navrhol Richard Altwasser a jeho typický oblý čierno-dúhový dizajn má na svedomí Rick Dickinson.

Model obsahuje príslušenstvo, ktoré bolo odporúčané vtedajšími katalógmi elektroniky. Ide o prenosný farebný televízor Contec KTN-3732 a kazetový prehrávač a nahrávač Dixons TR12. Ak by ste boli hladný, tak Rocky Bergen k modelu pridal aj otvorenú konzervu dobových fazúľ.

PDF MODELU NA STIAHNUTIE / STRÁNKA AUTORA

APPLE MACINTOSH 128K – S INŠTALAČNÝMI DISKETAMI A ŠKATUĽOU

Prvý Apple Macintosh, pôvodne označený len týmto menom a až neskôr spätne identifikovaný pamäťovým prívlastkom 128K, sa dostal na trh v roku 1984. Uviedla ho dnes už ikonická reklama Ridleyho Scotta, z prostredia dystopického románu „1984“, v ktorom postava rozbíja kladivom obrazovku s „Veľkým bratom“, defacto reprezentujúceho molocha IBM.

Počítač, bojujúci s novo presadzujúcim sa formátom IBM PC a x86 architektúrou Intelu, bol založený na procesore Motorola 68000, s frekvenciou 7,8 MHz a 128 kB RAM, ktorú nebolo možné rozširovať (resp. Apple na rozdiel od svojich predošlých počítačov a konkurencie upgrady neponúkal).

V tomto prípade bol hardvér osadzovaný už do „tela“ monitoru a klávesnica, so samostatným numerickým blokom, bola už len obyčajnou perifériou, tak ako sa v tej dobe začalo presadzovať.

Papierový model je skutočne bohatý a okrem počítača a klávesnice obsahuje aj vo svojej dobe stále neokukanú guľôčkovú myš, vtedy ešte len s jedným tlačidlom, disketovú mechaniku aj s disketami a hlavne poriadny zástup rôznych podôb obrazoviek. A to nielen s hrami, ale aj s jednotlivými programami, ktoré Mac ponúkal, ako napríklad grafický editor MacPaint a textový procesor MacWrite.

Obrovským bonusom celého modelu je replika pôvodnej škatule s príslušenstvom, ktorá obsahovala inštalačné diskety so softvérom a takisto obrázkový návod na grafický operačný systém „System 1“ (čiernobiely).

Súčasťou pôvodného balenia boli aj nálepky s firemným logom a takisto ponuka na kreditnú kartu od Apple. Tak trochu prvý pokus o vlastný finančný ekosystém, pričom karta mala dostatočne veľký kredit (2500 dolárov), aby si prípadný zákazník pomocou nej ihneď mohol kúpiť nový Macintosh, aj keď naň nemal peniaze.

PDF MODELU NA STIAHNUTIE / STRÁNKA AUTORA

COMMODORE VIC-20 – AJ S TYČKOU NA POTEŠENIE

Prvý počítač, ktorého sa vo svete predalo viac ako milión kusov. Commodore VIC-20, ktorý sa dostal na trh v roku 1980, bol veľkým koncepčným skokom vpred oproti svojmu PET predchodcovi zo 70. rokov.

Počítač, tentoraz osadený už „v klávesnici“, sa predával za skvelú cenu 299 dolárov (zhruba 730 eur na dnešné peniaze). Aj keď síce používal rovnaký procesor MOS 6502 (1 MHz) a len o jeden KB väčšiu pamäť (5 kB), veľkou zmenou bol video čip MOS Technology 6560 VIC (6561 pre PAL obrazovky), podporujúci farbu a rozlíšenie 176×184 bodov.

Papierový model okrem samotného „klávesnicového“ počítača (tri varianty) obsahuje aj externú disketovú mechaniku VIC-1540, dva cartridge s hrami Radar Rat Race a Gorf a rozširujúci cartridge s doplnkovými 16 kB operačnej pamäte.

Prítomný je takisto parádny joystick, s regulárnou 3D tyčkou a kazetový prehrávač pre hry a softvér, ktoré ste nemali na disketách ani cartidgoch. Máte teda na výber z troch rozličných druhov čítania dátových médií.

Poslednou parádou je farebný TV s dreveným telom, z času kedy ešte televízor býval kusom nábytku. 

PDF MODELU NA STIAHNUTIE / STRÁNKA AUTORA

ODPORÚČANIA K VEĽKOSTI TLAČE

Je celkom vaše rozhodnutie, ako veľký počítač sa rozhodnete postaviť. Ide o vektorovú grafiku a rozlíšenie samotných prvkov v PDF súboroch je prakticky neobmedzené.

Počítače si teda môžete vytlačiť svojpomocne na A5 či A4 hárok na domácej tlačiarni, alebo pokojne aj na A3, A2 či dokonca A0 plachty niekde v profesionálnej tlačiarni. To ak by ste sa rozhodli postavať počítače v životnej veľkosti, alebo ešte väčšej.

Čím väčší si model vytlačíte, tým jednoduchšie sa vám bude stavať. V prípade že zvolíte väčšie rozmery (jedna stránka modelu na A4 papier), tlačte na tvrdý papier. Model tak bude pevný a budete s ním môcť pohodlne manipulovať a nepoškodiť ho.

Ak zatúžite po modeli, ktorý sa vám zmestí do dlane a budete tlačiť napríklad 4 strany modelu alebo viac na jednu A4, odporúčame vám tlačiť na obyčajný kancelársky papier.

Pri takýchto rozmeroch je totiž pevnosť bežného papieru už dostatočná a nebudete mať problém malé časti ohýbať v prstoch alebo s pomocou pinzety. Obzvlášť ak budete stavať model, ktorý má mnoho oblých hrán namiesto ostrých, čo je náročnejšie na skladanie.

Prajeme vám dobrú zábavu a relax.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.