Vďaka nástroju ReBarUEFI by ste mohli zvýšiť grafický výkon na starších zostavách.

Potrebujete na to nástroj nazvaný ReBarUEFI a trochu šťastia. To či bude vaša grafická karta a procesor s touto funkciou efektívne spolupracovať, zistíte až keď si aplikáciu vyskúšate. Ide o úpravu funkcie s názvom Resizable BAR (Base Address Register), čím by sa dal zrýchliť prístup CPU k hlavným častiam pamäte grafického čipu. Podobnú technológiu má aj AMD nazvanú ako SAM (Smart Access Memory). Procesory Intel Core 10. gen a AMD Zen 3 majú podporu tejto funkcie implementovanú natívne. Na softvér upozornil magazín TechSpot.

Hlavná úloha

Nástroj ReBarUEFI má na starosti povolenie funkcie aj v systémoch, ktorá ju štandardne nepodporuje. Nástroj vkladá s svoju časť kódu do firmvéru UEFI a spustí sa pri každom štarte systému. Takto vložený modul skontroluje, či daný hardvér môže využívať Resizable Bar. Ak áno, funkcia bude povolená a nastaví sa aj veľkosť vyrovnávacej pamäte NVRAM.

ReBarStateZdroj: TOUCHIT

Vývojár aplikácie hovorí, že úspešne vykonal testy na starom procesore Intel Core i5-3470 z roku 2012 a grafike Sapphire Nitro+ RX 580 8 GB z roku 2017. Podľa jeho údajov bolo zvýšenie herného výkonu až o 12 % a veľkosť BAR bola 2 GB. Webová stránka Tom’s Hardware hovorí, že takáto úprava by sa dala aplikovať aj na staršie procesory s jadrom Sandy Bridge. Tie boli na trh uvedené v roku 2011.

Aj pre intelovské karty

Na serveri GitHub má vývojár svoju stránku, kde nájdete aj zoznam kompatibilných základných dosiek a prosí používateľov, aby dali vedieť otestovanie utility na svojej konfigurácii. Vývojár ďalej uvádza, že nástroj je vhodný aj pre správne fungovanie grafických čipov Intel Arc.

Nástroj by mohol fungovať na väčšine firmvérov UEFI, ktorý akceptuje aj nepodpísané moduly a to aj pri zapnutej funkcii SecureBoot. Nejde o zaručený recept ako zo staršieho systému vyžmýkať maximum. Autor ale uvádza, že niektoré grafické karty AMD Radeon môžu získať až o 24 % vyšší výkon. Nezabudol však dodať aj odvrátenú stránku a tou je, že pri niektorých konfiguráciách môže byť naopak znížená snímková frekvencia.

rebar uefi okna cpu a gpuzZdroj: xCuri0 / GitHub

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.