Nové procesory prinášajú výrazné zvýšenie výkonu najmä v multi-vláknovom spracovaní.

Intel uviedol 14. generáciu desktopových procesorov Intel Core. Počíta s nimi v podobe modelov Core i5, i7 a i9. Používateľov, ktorí chcú prejsť na novší procesor, poteší spätná kompatibilita s čipovými sústavami Intel 600 a 700. Znamená to, že ich môžete použiť v základných doskách určených pre Intel Core 12. generácie a vyššie. Aktuálne je procesorových noviniek 6 a nová architektúra je označená ako Raptor Lake Refresh.

Inovácie na poli jadier

Nepôjde o jediné vylepšenie, no jedným z hlavných znakov procesorov od Intelu bude navýšenie až na 24 jadier. Ide o najvyšší model označený ako Intel Core i9-14900K (tiež variant KF). Ten má až 32 vlákien, 36 MB Intel Smart Cache a maximálnu frekvenciu 6 GHz. TDP procesora je 125 W. Aj cez rozumné TDP odporúčame použiť vodné chladenie alebo inú efektívnu formu. Na základe toho budete môcť navyšovať výkon pre konkrétne jadrá. Ochranné mechanizmy neumožnia najlepšie pretaktovanie pri nedostatočnom chladení procesora.

Prehľad nových modelov:

intel 14 gen dataZdroj: Intel

Zmeny nastali aj vo frekvenciách, ktoré sa medzigeneračne zvýšili. To však nemá byť hlavná charakteristika nových modelov. Nové čipy sa uchádzajú o priazeň používateľov najmä svojím výkonom, ktorý si stráži aj umelá inteligencia, a to najmä v oblasti pretaktovania. Na výber máte verzie s označením K určenými na pretaktovanie a F, ktoré nemajú integrovaný grafický čip.

Procesory sú vhodné pre hráčov hľadajúcich nekompromisný výkon. Odporúčať ich možno aj používateľom hľadajúcich procesor pre svoju výkonnú stanicu na tvorbu 3D alebo práce s videom. Vzhľadom na efektívne jadrá a výborné riadenie spotreby sa netreba obávať vysokej spotreby pri kancelárskej činnosti. To je logická obava, no vzhľadom na inovovanú hybridnú architektúru, ktorú Intel presadzuje, sa toho netreba obávať.

intel 14 gen dataZdroj: Intel
Hlavné vlastnosti desktopových CPU 14. gen

Funkcia Thread Director je hardvérovo riadená vlastnosť určujúca zaťaženie jednotlivých jadier. Nepracuje na úrovni operačného systému. Ten sa spolieha na údaje, ktoré dostane z procesora. Na základe nich určí zaťaženie konkrétnych jadier. Ruka v ruke s umelou inteligenciou získavate výkon vždy, keď ho potrebujete. Zároveň ale máte aj nízku spotrebu v čase, keď sa s počítačom napríklad nehráte alebo nevyužívate procesor na náročné matematické operácie.

V rámci výrobného procesu sú niektoré z P jadier vhodnejšie na pretaktovanie. O to, aké to sú, má na starosti technológia Turbo Boost Max. Tá následne upravuje frekvenciu pre konkrétne jadrá v prípade požiadavky na vysoký výpočtový výkon.

DDR4 a DDR5

Používatelia hľadajúci nekompromisný výkon ocenia priamu podporu pamäti DDR5, no zároveň oceňujeme spätnú kompatibilitu s podporou DDR4. Používatelia tak naozaj nie sú ničím limitovaní a 14. generácia desktopových procesorov od Intelu poskytne vskutku solídny základ na vybudovanie výkonného počítača. K tomu neodmysliteľne patrí podpora štandardu Wi-Fi 7 z 5 GHz podporou. Počíta sa aj s neskoršou podporou štandardu Bluetooth 5.4 a Thunderbold 5.

intel 14 gen dataZdroj: Intel
Intel Core 14. gen navrhnutý pre hráčov

Intel Extreme Tuning

To že je platforma Intel určená naozaj pre každého a procesory 14. generácie sú vhodné do najširšieho spektra použitia dokazuje aj funkcia Intel Extreme Tuning. Tá za pomoci umelej inteligencie umožní pretaktovať jednotlivé jadrá procesora tak, aby to bolo stále bezpečné a používateľ získal výkon navyše.

To je zatiaľ dostupné len v najvyššom modeli Intel Core 14th Gen i9-14900K. V ostatných je to možné robiť ručne a je tu možnosť nastaviť si pretaktovanie plne podľa seba. Na tento účel sa dá použiť BIOS v podporovanej základnej doske alebo cez utilitu v operačnom systéme Windows.

Procesory Intel Core si môžete kúpiť na Datacomp.sk

Článok vznikol v spolupráci s firmou Intel.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.