Podľa NSA by sme mali reštartovať telefón aspoň jedenkrát za týždeň.

Je to jeden z postupov, ktorý by mohol pomôcť pred odpočúvaním smartfónov cez niektoré typy škodlivých kódov. Paradoxne na to upozorňuje špehovacia agentúra. Dokument NSA, na ktorý upozornil magazín Forbes, hovorí o tom, že proces by mal byť vedený s úplným vypnutím a následne s ďalším reštartom. Tento proces zaberie len niekoľko minút. Niektoré smartfóny majú funkciu automatického vypnutia a zapnutia priamo v sebe.

Nejde o všeliek a reštartovanie nepomôže proti malvéru, ktorý je naprogramovaný tak, aby sa po zapnutí systému aktivoval. Nielen NSA, ale aj všeobecne sa odporúča vypnúť Bluetooth, keď ho nepoužívate. Podobne je to aj s Wi-Fi modulom. Ideálne sa nepripájať na neznáme Wi-Fi siete. Takisto odporúčame používať na nabíjanie vlastné zariadenia, napríklad notebook na nabitie smartfónu cez USB konektor. Ideálne je použiť sieťový adaptér. Isté riziko by mohlo byť aj pripájanie smartfónu k neznámym USB konektorom.

Reštart smartfónu môže ale pomôcť proti hrozbám, ktoré sa zobrazujú ponad iné aplikácie. Na to je síce treba povolenie zo strany používateľa, avšak mnohí si nemusia upozornenie pozorne prečítať. Tiež možno v dobre viere povolia neznámej aplikácii prístup hlbšie do systémových oprávnení. Riziko môže byť pri tzv. jail breakových iPhonoch, nad ktorými síce nemá Apple takú silnú kontrolu, no ani používateľ. Inštalovaním aplikácií z rôznych zdrojov mimo oficiálneho obchodu, sa zvyšuje riziko.

Zdroj: Forbes

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.