Opatrenie prijali reštaurácie za účelom posilnenia klasickej konverzácie „človeka s človekom“, ktorá sa začína čoraz väčšmi vytrácať.

Pokrok v oblasti moderných technológií má aj svoje tienisté stránky. V oblasti medziľudskej komunikácie medzi ne patrí známy neduh, kedy sa vo fyzickej prítomnosti ľudí venujeme viac virtuálnemu svetu, ako tomu reálnemu. Či už ide o rodinný obed, pracovnú poradu, alebo posedenie pri pive s priateľmi, mnohí z nás (autora tohto článku nevynímajúc) počas týchto aktivít až netaktne veľa času venujú svojmu smartfónu.

Zdroj: Dametripper

Čeliť tomuto problému sa dá rôzne. Majiteľ známej siete pohostinstiev Samuel Smith’s  v Spojenom kráľovstve Humprey Smith, sa odhodlal k pomerne radikálnemu kroku a rozhodol sa používanie smartfónov, tabletov i laptopov zakázať úplne. V nariadení, ktoré len pred pár dňami adresoval manažérom svojich viac ako 200 podnikov píše o tom, že pokiaľ si bude chcieť zákazník zavolať, bude tak musieť spraviť pred vchodom do podniku. Reťazec pivární Samuel Smith’s teda pri uplatňovaní nových pravidiel nebude robiť rozdiel v tom, či si budete chcieť zapáliť cigaretu, alebo zavolať. Jedno aj druhé je proste vo vnútorných priestoroch zakázané, pretože „našou politikou je, že naše puby sú stavané pre spoločenskú konverzáciu človeka s človekom„.

Zdroj: Samuel Smith’s Old Brewery Bitter

Treba dodať, že v dotknutých podnikoch nebude platiť absolútny zákaz používania smartfónov, tabletov a laptopov. Zákaznící budú mať dovolené prijímanie aj odosielanie elektronickej pošty a tiež sms správ. Zároveň je potrebné doplniť, že sieť pivární Samuel Smith’s je v Anglicku svojimi nekonvenčnými pravidlami známa. V hostincoch tohto známeho reťazca nenájdete televízory ani žiadne hudobné automaty. Platí v nich dokonca aj prísny zákaz vulgárneho nadávania. Celá politika, ale aj architektúra a vybavenie pubov sú postavené s dôrazom na zachovanie tradičnej viktoriánskej estetiky.

Interiér jedného z viac ako 200 podnikov

Zdroj: The Lady Ottoline

Aký je váš názor na takýto zákaz? Myslíte, že by mal šancu na úspech aj v slovenských podnikoch? Dajte nám vedieť v komentároch pod článkom.

 

Zdroj: Manchester Evening News