Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Samsung vysvetľuje, aké zmeny prichádzajú s novými energetickými štítkami Európskej únie. Produkty značky Samsung sú na zmenu pripravené – už dnes sú v kategórii s najvyššou energetickou účinnosťou.

Ak sa chystáte v dohľadnej dobe nakupovať domáce spotrebiče alebo elektroniku, stretnete sa v obchodoch a e-shopoch s novými energetickými štítkami, ktoré od 1. marca 2021 začali platiť vo všetkých krajinách Európskej únie vrátane Slovenskej republiky. Zmena sa týka vybraných prístrojov – chladničiek, práčok, sušičiek, umývačiek riadu, televízorov, a pod. – a je priamo vyžadovaná novou legislatívou schválenou Európskou komisiou. Doterajšie energetické triedy A +, A ++ a A +++ strácajú platnosť a namiesto nich prichádzajú nové triedy A-G, pričom najúspornejšia trieda spotrebičov ponesie označenie „A“ najmenej úsporná „G“ (podrobnejšie tu).

Vôbec po prvýkrát sa tiež na štítkoch objavujú QR kódy s ďalšími oficiálnymi (teda nie komerčnými) informáciami z databázy EPREL (European Product Database for Energy Labelling). Informácie na QR kóde je možné prečítať ľubovoľným smartfónom. Nové pravidlá pre európskych zákazníkov navyše platia aj v niektorých krajinách mimo EÚ (napr. v Nórsku a vo Švajčiarsku). Samsung túto zmenu víta, je na ňu dobre pripravený a sám chce ísť ešte ďalej v rámci vlastnej stratégie trvalo udržateľného rozvoja a koncepcie ekodizajnu, kedy sa vedľa klasických vlastností, ako sú funkčnosť, ekonomickosť, bezpečnosť, ergonomickosť, technická uskutočniteľnosť či estetika, kladie veľký dôraz na dosiahnutie minimálneho negatívneho vplyvu výrobku na životné prostredie, a to z hľadiska jeho celého životného cyklu.

Prechodné obdobie do 19. marca 2021

Na preštítkovanie spotrebičov mali predajcovia elektroniky čas do 19. marca 2021. Mohlo sa teda stať, že do 18. marca 2021 ešte boli v niektorých predajniach a e-shopoch u niektorých výrobkov ešte staré energetické štítky. Nové spotrebitelia rozoznajú od starých jednoducho: obsahujú totiž spomínaný QR kód a žiadna energetická trieda nepoužíva vedľa písmena znamienko „+“. Jednotlivé triedy spotrebičov sú rozdelené podľa energetickej náročnosti, ale aj hlučnosti alebo napríklad aj skladovacej kapacity.

Od marca 2021 sa táto zmena týka piatich kategórií domácich spotrebičov: umývačiek riadu, práčok a sušičiek, chladničiek a mrazničiek (vrátane vinoték), elektronických displejov (televízorov, monitorov a informačných displejov) a chladiacich spotrebičov s priamou predajnou funkciou, čo sú napríklad predajné automaty s nápojmi. Od 1. septembra 2021 sa budú nové energetické štítky vzťahovať aj na kategóriu svietidiel. Samsung snahu Európskej únie o urýchlenie inovácií a o produkciu elektronických zariadení s vysokou energetickou účinnosťou víta. Výrobcovia sa v dôsledku tohto úsilia musia prispôsobiť vyšším štandardom, výhodou pre zákazníkov je lepšia transparentnosť, ľahšie pochopenie energetickej problematiky a lepšia možnosť výberu.

Vplyvy nových energetický štítkov na výrobcov elektroniky: Samsung rozvíja vlastnú koncepciu ekodizajnu

K hlavným stratégiám Samsungu patrí vyvíjať a vyrábať energeticky účinné produkty a využívať recyklované a ekologické materiály, aby sa znížil vplyv inovačného procesu na životné prostredie. Snažíme sa neustále vylepšovať udržateľné vlastnosti našich produktov a v celom výrobnom cykle od samého začiatku využívame koncepciu ekodizajnu (Eco-design Process).

Táto koncepcia Samsungu umožňuje navrhovať a vyvíjať produkty s vyššou energetickou účinnosťou, využívať menšie množstvo surovín a ďalších zdrojov a úplne vylúčiť použitie nebezpečných látok. Výsledkom je fakt, že už v roku 2019 malo status ekologického výrobku 97 % nami vyvíjaných produktov. A nespoliehame sa len na oficiálne globálne predpisy a nariadenia – celý proces počíta s našou vlastnou iniciatívou a dobrovoľnými krokmi, vďaka ktorým zákazníkom ponúkame ekologickejšie produkty.

Vďaka úsporným technológiám sú chladničky s mrazničkou od Samsungu zaradené aj v novej triede C, ktorá je nadpriemerná. Podobne došlo k zaradeniu amerických chladničiek do triedy E.

Práčky s umelou inteligenciou (AI Control) zostávajú v energetickej triede A

Čo sa týka práčok, Samsung spĺňa prísne štandardy nových energetických štítkov, predovšetkým modely s AI Control (modely s označením /S7 na konci kódu). Vďaka umelej inteligencii tieto práčky prispôsobujú prací proces preferenciám a potrebám užívateľov a sú zárukou špičkovej kvality a vysokej energetickej účinnosti. Práčky AI Control ponúkajú unikátne benefity: QuickDrive™, AddWash™ a Auto Dose. Využívajú technológiu aktívnej peny EcoBubble®, ktorá zvyšuje účinok pracieho prostriedku aj v studenej vode a šetrí tak energiu. Vďaka aktívnej pene má Samsung jednu z najširších ponúk práčok v novej triede A. Parný program Hygiene Steam odstraňuje špinu, roztoče, alergény a 99,9 % baktérií, čím zaručuje dôkladné čistenie bez použitia chemických prostriedkov. Digitálny invertorový motor má nižšiu spotrebu energie ako motory predchádzajúcej generácie, ale zachováva si vysoký výkon a tichý chod.

Práčky s technológiou QuickDrive sa navyše vyznačujú duálnym pohybom bubna, ktorý skracuje pracie cykly až o 50 %, čo znamená úsporu energie až o 20 %. Funkcia AI Wash využíva systém senzorov, vďaka ktorému práčka zistí presnú váhu bielizne a úroveň znečistenia a podľa toho nastaví optimálne množstvo vody aj pracieho prostriedku. Technológia AddWash má v štandardných dvierkach ešte jeden menší otvor, ktorým je možné do práčky prihodiť čokoľvek, na čo ste pôvodne zabudli, bez toho aby sa prerušil prací cyklus. Práčky s technológiou Auto Dose sú vybavené automatickým dávkovačom, ktorý pridáva prací prostriedok v presne odmeranom množstve podľa množstva bielizne a tvrdosti vody.

Ekologické chladničky šetria životné prostredie

Modulárne prevedenie chladničiek od Samsungu triedy Bespoke (uvedenie na trh v roku 2021) umožňuje používateľom prispôsobiť si vnútorný priestor na mieru pridaním ďalších jednotiek alebo výmenou dverných panelov. Dôsledkom je predĺžená životnosť, vyššia kapacita a nižšia produkcia zbytočného odpadu. Bespoke má rad rôznych podôb (vysoká jednodverová chladnička s mrazničkou, Slim jednodverová chladnička, klasická chladnička s oddelenou mrazničkou typu BMF), ktoré užívateľom umožňujú dosiahnuť ideálne využitie priestoru bez zbytočne prázdnych miest. Vďaka tomuto flexibilnému dizajnu a kapacite dosahujú dlhšiu životnosť a znižujú tak zbytočný obeh elektronického odpadu.

Okrem ekologicky prívetivého modulárneho dizajnu sa môžu modely Bespoke pochváliť funkciami, ktoré minimalizujú energetickú náročnosť aj plytvanie s potravinami. Chladnička Bespoke BMF sa pýši energetickou triedou A podľa nových energetických smerníc EÚ, a je tak považovaná za najlepšiu vo svojej triede, pretože umožňuje až o 50 % nižšiu spotrebu energie v porovnaní s konvenčnými modelmi so starým energetickým štítkom A+++.

Medzi funkcie, ktoré umožňujú Samsung chladničkám s mrazničkou dole aj americkým chladničkám úsporu energie, patrí technológia SpaceMax, ktorá dosahuje až o 10 % menší prienik tepla zvonku. Nová technológia digitálneho invertora zlepšila energetickú účinnosť vďaka inteligentnému riadeniu jeho rýchlosti, ktorá poskytuje iba toľko chladenia, koľko je potrebné, zatiaľ čo bežný kompresor beží vždy na maximálny výkon. Twin Cooling ochladzuje chladničku a mrazničku dvoma samostatnými beznámrazovými obehmi chladenia / mrazenia a presným elektronickým ovládaním. Pomáha tak udržiavať požadovanú teplotu v chladničke aj mrazničke, čo uchováva jedlo dlhšie čerstvé, a minimalizuje plytvanie potravinami.

Ochladenie kovovej výstuže Metal Cooling udržuje jedlo čerstvé, aj keď užívatelia často otvárajú a zatvárajú dvere chladničky. Kovová doska v zadnej stene pomáha udržiavať optimálnu vnútornú teplotu tým, že udržuje chlad a zabraňuje strate chladného vzduchu vo chvíli, keď sú dvierka chladničky otvorené. Okrem inovatívnych technológií šetrných k životnému prostrediu sú Samsung chladničky vybavené aj ďalšími funkciami, ktoré zlepšujú využitie vnútorných úložných priestorov.

Ďalšie informácie o produktovom portfóliu Samsung a nových energetických štítkoch nájdete na týchto stránkach. 

Značky: