Celiakiou trpí celosvetovo zhruba každý stý človek.

V prípade, že patríte aj vy k tým „nešťastne vyvoleným“, zrejme ste sa už zmierili s tým, že na bežných potravinách, ako je chlieb či rožky, si len tak hocikedy nepochutnáte. Ešteže nájsť potraviny bez lepku už nie je v dnešnej dobe taký problém. No v mnohých prípadoch to ako náhrada chutnej klasiky, proste nie je ono.

Španielskym vedcom sa podarilo vytvoriť prostredníctvom genetickej úpravy úplne nový typ pšenice, ktorý by dokázal imunitné reakcie u pacientov s celiakiou znížiť.

Hlavnú hrozbu v lepku totiž predstavuje proteínová zložka, známa ako gliadín. Práve na túto zložku sa vedci rozhodli zamerať. Pomocou špeciálnej technológie CRISPR pšenicu geneticky modifikujú, čím sa im doposiaľ podarilo odstrániť 35 zo 45 génov obsiahnutých v komponente.

Vyzerá to tak, že technológia CRISPR by mohla v budúcnosti vniesť revolúciu do poľnohospodárstva. S jej pomocou sa vedci snažia vytvárať napríklad plodiny s vyššou odolnosťou voči suchu, škodcom či plesniam.

Ak sa bude vývoj uberať aj naďalej tým správnym smerom, technológia by sa mohla začať využívať na výrobu ďalších druhov potravín s nízkym obsahom lepku.

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Kľúčenka, ktorá vás upozorní na prítomnosť alergénov v jedle

Značky: