Trápi vás alergia na rozličné druhy potravín? Vždy s obavami vkladáte do úst prvé sústo jedla, ktoré vám pripravil niekto iný?

Vaše starosti môžu ísť bokom. iEAT je integrovaný exogénny systém na testovanie antigénov, ktorý vyvinuli výskumníci na Harvardskej lekárskej škole.

Zjednodušene ide o detektor alergénov vo veľkosti kľúčenky, ktorý „ochutná“ prvú lyžicu jedla za vás. V prípade, že pokrm obsahuje bežné alergény, toto zariadenie vás na ne upozorní.

iEAT pozostáva z troch hlavných častí. Prvou je samotné vreckové zariadenie, ktoré má za cieľ zozbierať alergény z jedla, druhou je malý elektronický analyzátor, ktorý zhromaždené alergény identifikuje a nakoniec je to príslušná mobilná aplikácia, ktorá vás o dosiahnutých výsledkoch informuje.

Samotný proces analýzy funguje nasledovne. Na jednorazové sklíčko položíte vzorku potravy, ktorej vhodnosť chcete preveriť a následne sklíčko vložíte do detektora. Ten obsahuje všetku potrebnú elektroniku na vykonanie detailnej analýzy. Počas nasledujúcich 10 minút vám iEAT zistí, či sa vo vašom jedle nachádzajú nejaké alergény a ak áno, tak koľko.

Nejde o super rýchle zariadenie avšak oproti iným iEAT vyniká malými rozmermi a ľahkou hmotnosťou. Na trhu existuje viacero podobných detektorov – Nima, ktorý rozpozná prítomnosť lepku v jedle, no je oveľa drahší a Ally, ktorý zasa deteguje laktózu a momentálne existuje len ako prototyp.

Detektor iEAT je momentálne nastavený na detekciu piatich hlavných potravinových alergénov, ktoré sa nachádzajú v arašidoch, lieskových orechoch, pšenici, mlieku a vajciach. Na druhú stranu môže byť ľahko konfigurovaný na to, aby rozpoznal akýkoľvek iný alergén, napríklad aj na detekciu toxických zlúčenín, ako sú pesticídy.

Zariadenie iEAT by malo byť dostupné za cenu 40 USD.

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Ste alergik? Na „peľové“ hrozby vás upozorní samotný Google

Značky: