Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši dnes v Ríme otvoril odborný seminár o digitálnej transformácii Digital Dynamic Visegrad. Seminár o digitálnej transformácii zorganizovalo slovenské veľvyslanectvo v Ríme v rámci slovenského predsedníctva vo V4 v spolupráci s veľvyslanectvami Poľska, Maďarska a Českej republiky.

Vicepremiér Richard Raši prezentoval partnerom hlavné piliere digitálnej transformácie Slovenska. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) totiž ukončil prípravu Stratégie digitálnej transformácie Slovenskej republiky. „Cieľovou skupinou je občan, ktorý by mal mať jednoduchší každodenný život na pracovisku alebo v súkromí, ako aj podnikateľ, ktorému by mal štát maximálnou možnou mierou znížiť administratívnu záťaž,“ uviedol podpredseda vlády v Ríme s tým, že stratégia bude klásť prvoradý dôraz na aktuálne digitálne technológie. Patria sem umelá inteligencia, technológia 5G, analytické spracovanie dát, či superpočítače, ktoré sa stanú novým motorom ekonomického rastu. „Tvorcovia sa inšpirovali obdobnými stratégiami vyspelých krajín ako sú Francúzsko, Fínsko, Veľká Británia či Singapur,“ dodal podpredseda vlády.

Vicepremiér predstavil aj zákon proti byrokracii, ktorý na Slovensku občanom šetrí ročne viac ako 13 miliónov eur a 620 000 hodín času pri vybavovaní a cestovaní pre potvrdenia. Zároveň prezentoval aj  pokrok Slovenska v oblasti IT vzdelávania, kde významnú úlohu zohráva Digitálna koalícia, ale aj projekty ako IT Fitness test či Aj ty v IT.

Cieľom semináru Digital Dynamic Visegrad bolo podporiť a posilniť existujúce hospodárske vzťahy medzi krajinami V4 a Talianskom. Súčasťou bola aj prezentácia hospodárskej a obchodnej situácie v členských krajinách V4 s dôrazom na proces digitalizácie.

Vicepremiér rokoval aj s generálnym riaditeľom Úradu pre inovácie a digitalizáciu IT Eliom Gullom a s podpredsedom parlamentného výboru pre bezpečnosť Adolfom Ursom. Jednou z tém bola aj kybernetická bezpečnosť a ochrana štátnych dát, na ktorú obe krajiny – Slovensko aj Taliansko kladú veľký dôraz. Talianski partneri ocenili najmä boj proti byrokracii, ktorý Slovensko rozbehlo a budú sa ním inšpirovať.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.