Doteraz sme venovali najmä projektorom, ktoré sú určené do domácností alebo malých zasadačiek. Model Ricoh PJ WX6181N patrí do úplne iného segmentu a jeho potenciál najlepšie využijete vo veľkých prednáškových miestnostiach.

Projektor Ricoh PJ WX6181N je podľa výrobcu ideálny na prezentovanie až 100 ľuďom v jednej miestnosti. V takýchto podmienkach sme nemali možnosť projektor otestovať, avšak aj u nás v redakcii sme boli s jeho funkcionalitou spokojní. Projektor dokáže vytvoriť obraz s uhlopriečkou až 500 palcov, čo je pre niekoho nepredstaviteľná veľkosť, avšak vo veľkých prednáškových sálach to dáva zmysel. Projekčná vzdialenosť je až 32 metrov.

Model PJ WX6181N ponúka rozlíšenie 1280 × 800. Papierovo sa to môže máliť, avšak faktom je, že kvalita obrazu je výborná a takisto aj jeho ostrosť. Projektor sme testovali pri rôznych činnostiach, ako sú prezentácie, prezeranie internetových stránok a dokumentov a taktiež aj sledovanie videa.

Boli sme spokojní s intenzitou jasu, a to aj v prípade stredného nastavenia. V takomto prípade dokázal projektor vytvoriť jasný a dobre viditeľný obraz aj v miestnosti, ktorá bola osvetlená denným svetlom. Maximálna svietivosť projektora je 6700 lúmenov, takže by ste nemali mať problém premietať dobre čitateľný obraz v hocakých podmienkach.

Bočný ovládací panel

Ricoh PJ WX6181N využíva ortuťovú lampu so životnosťou 3000 hodín v štandardnom režime a až 4000 hodín v prípade ekologického režimu. Projektor poteší bohatou výbavou portov, môžete k nemu pripojiť prakticky akékoľvek zariadenie. Modernú konektivitu vo forme dvoch HDMI vstupov a DisplayPortu dopĺňa aj VGA port a analógové BNC konektory.

Projektor tiež obsahuje HDMI výstup, Wi-Fi konektivitu a možnosť vzdialeného ovládania a zapínania/vypínania pomocou priloženého diaľkového ovládača alebo cez softvér. Ricoh PJ WX6181N podporuje aj zobrazenie 3D obsahu, v takom prípade budete potrebovať 3D okuliare.

Projektor ponúka skutočne bohatú výbavu portov

Projektor má rozmery 499 × 359 × 142 mm a hmotnosť 8,4 kg. Úvodné nastavenie je rýchle a jednoduché. Pomocou ovládacích prvkov na prednej strane si môžete prispôsobiť horizontálne a vertikálne umiestnenie obrazu ako aj jeho veľkosť a zaostrenie. Na prednej strane sa nachádza 10 W mono reproduktor, ktorý dokáže vytvoriť hlasnú reprodukciu zvuku. Výsledná kvalita je však priemerná, podľa potreby môžete k projektoru pripojiť externé reproduktory. Na ľavom boku sa nachádzajú základné ovládacie prvky a napájacie tlačidlo.

Ricoh PJ WX6181N umožňuje používanie v štandardnom režime na šírku alebo v režime na výšku, čo sa môže hodiť napr. pre reklamné účely alebo špecifické prezentácie. Projektor poteší aj bohatými možnosťami nastavení. Môžete si prispôsobiť prakticky všetky aspekty obrazu od korekcie obrazu, rohového skreslenia až po podrobné nastavenie kontrastu a jasu pre jednotlivé farebné zložky a korekcie gammy.

Samozrejmosťou je nastavenie ostrosti, farieb a odtieňa. Projektor ponúka niekoľko nastavení obrazu, ako je prezentácia, film, video, grafický režim či sRGB. V určitých situáciách sa môže hodiť režim vysoký lesk, ktorý vytvorí jasnejší obraz. Ekologický režim je možné aktivovať cez samostatné nastavenie. Takisto si môžete nastaviť dynamický kontrast, projektor má výborný kontrastný pomer na úrovni 6000 : 1. Praktickou funkciou je obraz v obraze a funkcia digitálneho zoomu.

Súčasťou balenia je diaľkový ovládač

Verdikt

Ricoh PJ WX6181N je výborný projektor, ktorý je určený pre špecifické využitie. Jeho funkcionalitu najlepšie využijete vo veľkých prednáškových miestnostiach, kde dokáže vytvoriť jasný a veľký obraz. Počas testovania sme ocenili flexibilitu projektora a množstvo nastavení.

Projektor umožňuje výmenu objektívu, k dispozícii je šesť rôznych typov na optimálne prispôsobenie projektora. Kvalita a ostrosť obrazu je výborná aj napriek papierovo nižšiemu rozlíšeniu 1280 × 800. Ricoh ponúka aj projektor s Full HD rozlíšením, ten má maximálnu svietivosť na úrovni 6200 lúmenov.

Cena: 4400 EUR

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit