Zháňate darček na poslednú chvíľu? Máme pre vás skvelý tip! Stavebnica Robobloq Qoopers je skvelým darčekom pre malých i veľkých zvedavcov a konštruktérov.

Zabavia sa aj oteckovia, to vám zaručujeme (osobná skúsenosť 🙂 ). Robobloq Qoopers je pokročilá stavebnica pre deti, teenagerov a dospelých, ktorí radi konštruujú a vymýšľajú nové prvky, pričom sa radi vzdelávajú. Tento robot je totiž plne programovateľný, čo je veľkým bonusom. Programovanie je budúcnosť a toto môžu byť zaujímavé a zároveň hodnotné základy pre deti rôznej vekovej kategórie.

Robot je v dodávanom balení rozložený, rovnako ako všetky stavebnice. Skladá sa z ľahkých a precízne vyhotovených hliníkových dielov, ktoré sa spájajú pomocou dodávaných skrutiek a matíc. Skvelá zábava už počas stavby! Okrem toho je v balení aj hlavná riadiaca jednotka s rôznymi konektormi na pripojenie dodávaných senzorov, ktoré budú pracovať podľa vášho nastavenia. Samozrejmosťou sú aj dva silné elektromotory, ktoré robota vo výsledku uvádzajú do pohybu – celkom slušne lieta. Zostava Robobloq Qoopers obsahuje 174 dielov, z ktorých je možné vytvoriť 6 rôznych transformácií – robotov. Aký sa vám páči, takého postavíte. My sme vyskúšali dva modely a pokračujeme ďalej, už samotná stavba je skutočnou zábavou.

Aby ste robota postavili správne – budete potrebovať návod alebo veľa času a výbornú predstavivosť. My sme išli podľa návodu, ktorý nájdete v aplikácii Robobloq (dostupná pre Android a iOS zdarma). Robot komunikuje s aplikáciou prostredníctvom Bluetooth konektivity. Už stavba začína pomocou smartfónu, takže je jasné, že ide o technologicko-náučnú hračku. Po úspešnom zložení môžete váš výtvor ovládať prostredníctvom aplikácie ako klasického robota, resp. autíčko na ovládanie, pričom si môžete prehrávať rôzne zvuky alebo si zahrať na virtuálny klavír – hlavný modul má integrovaný reproduktor (nečakajte extra zvuk).

K tejto stavebnici je aj LED panel, ktorý ak zakomponujete, tak cez neho môžete zobrazovať rôzne logá, ale aj vami zostavené nápisy a pod. Tu sa predstavivosti medze nekladú, je to zábava J. My máme aktuálne postavený model Li’l Guardian, ktorý sme jemne prispôsobili podľa predstáv, rozumej – „pimp my ride“.

Ak máte všetko hotové a chcete prejsť z klasického ovládania na automatizáciu pohybu, teda programovanie, tak stačí „skočiť“ na základnú plochu aplikácie a zvoliť položku – My Application. Tu máte dve možnosti – základné programovanie (Primary programming) a stredne pokročilé programovanie (Intermediate programming). V prípade oboch možností ide programovanie, resp. skladanie príkazových blokov do požadovaného reťazca. Tento spôsob je jednoduchý, dobre čitateľný a v podvedomý dieťaťa zanecháva programové myslenie. Základné bloky sú extra jednoduché a ľahko pochopiteľné aj pre menšie deti. Skladá sa smer jazdy, nastavuje rýchlosť, spúšťanie svetiel, opakovanie a pod. Vymýšľať môžete do nekonečna.

Pokročilé programovanie je určené pre staršie deti, ktoré majú základy angličtiny, pričom spájajú a prepájajú pokročilé bloky, pričom je možné zapájať aj rôzne senzory, ktoré sa budú správať tak, ako ich naprogramujete. V tomto prípade je v ponuke podstatne viac „stavebných“ blokov a možností, s ktorými môžete vymýšľať rôzne scény, jazdy a pod.

Stavebnica obsahuje dva ultrazvukové moduly, LED panel a riadiacu jednotku, ale dokúpiť si toho môžete omnoho viac a rozširovať tak možnosti robota a svoje schopnosti v programovaní. V ponuke sú senzory na sledovanie čiar, programovanie hlasových pokynov, vyhýbanie sa prekážkam a pod. Ak by sa vám pokročilé skladanie blokov zdalo jednoduché, tak nezúfajte. Robobloq Qoopers môžete naprogramovať aj prostredníctvom programovacích jazykov Arduino a Python.

Robota a motory uvádzajú do činnosti klasické AA batérie (6 kusov), ktoré sa naskladajú do špeciálneho rámu. Výdrž záleží od typu stavby a intenzity „jazdenia“. Klasické alkalické batérie vydržia cca 10 minút, čo je dosť málo. Nabíjateľné AA batérie majú výdrž približne 3 až 4h, čo je lepšie. Ideálne riešenie je samostatná batéria Li-ion, ktorá je určená priamo pre tohoto robota a má výdrž približne 5 hodín – závisí to na rôznych okolnostiach. Túto batériu si môžete zakúpiť – TU, za cenu 36 eur. Výhodou je, že táto batéria je nabíjateľná prostredníctvom microUSB kábla.

Dvomi vetami: Výborná hračka, ktorá nás bavila od prvého momentu a to nie sme deti J, teda minimálne vekom nie. Robobloq Qoopers je zábavná a zároveň náučná stavebnica, ktorá môže mať veľmi pozitívny vplyv na ďalší vývoj a zameranie dieťaťa/teenagera – za nás veľmi dobrá investícia.

Robobloq Qoopers môžete zakúpiť – TU – ešte dnes a zajtra doobeda.

Technické parametre: Robobloq Qoopers

  • Typ: stavebnica
  • Počet dielov: 174
  • Počet transformácií: 6
  • Ovládanie: Aplikácia pre Android, iOS + PC
  • Napájanie: 6 x AA batéria
  • Rozmery: 214 x 248 x 166 mm
  • Hmotnosť: 1,8 kg

Zapožičal: Datacomp.sk

Cena zariadenia: 199 Eur

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE