V redakcii pravidelne testujeme pomocníkov do domácnosti, od robotických vysávačov až po inteligentné rúry. Tentokrát sa ku nám na test dostal užitočný poloautomatický pomocník – Roborock Dyad.

Ide o poloautomatický hybridný mopovač, ktorý v sebe kombinuje dva kroky upratovania – suché vysávanie a mokré umývanie. V recenzii ho ďalej budem označovať ako mopovač. Na začiatok treba ešte spomenúť, že ide o zariadenie, ktoré je určené na tvrdé podlahy – dlažbu, parkety či iný umývateľný povrch. Ak máte domácnosť v ktorej prevládajú koberce, potom u vás nenájde uplatnenie.

Dizajn a konštrukcia

Roborock Dyad pripomína na prvý pohľad klasický tyčový vysávač. Nejde o robotický čistič, bez vašej pomoci mopovač sám nepoupratuje.

Má minimalistický dizajn s futuristickými prvkami. Pri zaobchádzaní s ním na mňa pôsobil robustným a konštrukčne stabilným dojmom v pozitívnom význame.

V spodnej časti mopovača je čistiaca jednotka, v ktorej sú osadené tri valce s mikrovláknami. Jeden veľký po celej šírke vpredu a dva polovičné valčeky. Všetky sú motoricky poháňané oproti sebe, aby mopovač pri čistení dosiahol čo najlepší efekt. Valčeky siahajú od okraja po okraj, aby bola pri umývaní využitá celá šírka čistiacej jednotky.

Telo mopovača tvorí centrálna jednotka, ktorá je rozdelená na dve časti. V hornej časti je nádrž na čistú studenú vodu (850 ml). Pod ňou je umiestnený motor s výkonom 260 W, ktorý je poháňaný 5000 mAh batériou. Pod motorom sa nachádza zberná nádoba na špinavú vodu a vysaté nečistoty (620 ml). Súčasťou tejto nádoby je aj mechanický filter v podobe sitka na hrubšie nečistoty a vzduchový filter na mikročastice.

V hornej časti centrálnej jednotky sa nachádza displej, ktorý zobrazuje dôležité informácie o stave nabitia batérie, úrovni znečistenia, aktivovaného módu čistenia a iné dôležité hlásenia. Hliníková rúčka mopovača je zakončená trojuholníkovou plastovou rukoväťou s troma tlačidlami na ovládanie.

Súčasťou balenia je tiež plastová dokovacia stanica s napájacím káblom. Mopovač by ste v nej mali uchovávať, aby sa vám nepoškodil drevený povrch podlahy a zároveň v stanici prebieha aj program samočistenia valcov. V balení nájdete aj kefku na vyčistenie filtrov, prípadne na odstránenie namotaných vlasov z čistiacich valcov.

Roborock DyadZdroj: TOUCHIT
Roborock Dyad

Čistiace režimy pre každodenné využitie

Mopovač v funguje tak, že na textilné čistiace valce rozptyľuje čistú vodu. Počas rotácie valce čistia podlahu a sací výkon motora po celý čas vysáva nečistoty a prebytočnú vodu. Čistiaca hlavica je konštruovaná tak, že počas rotácie sa vždy z jednej strany valce čistia a z druhej sa na očistenú stranu rozptyľuje čistá voda z nádrže, aby sa dosiahol optimálny výsledok čistenia.

Vy sa ako používateľ o tento proces nestaráte, o všetko sa postará mopovač. Ten má tri čistiace režimy. Automatický, režim s maximálnym výkonom a režim vysušenia podlahy.

Automatický režim neustále monitoruje stupeň znečistenia podlahy a podľa toho prispôsobuje výkon mopovača. V tomto režime dokáže čistiť približne 35 minút. Ak máte silno znečistenú podlahu, alebo menšiu metráž čistenej plochy, môžete mopovač pokojne používať v režime maximálneho výkonu. V tom vydrží približne 25 minút.

Režim vysušenia podláh je efektívny najmä vtedy, ak niečo rozlejete. Vodu, nápoje, červené víno či kečup a potrebujete tekutinu čo najskôr odsať z podlahy. V tomto režime totiž robot nenanáša čistú vodu z nádrže, aby valce do seba nasali čo najviac tekutiny, ktorú treba rýchlo odstrániť. Režim je vhodný aj pri utieraní kúpeľne po sprchovaní.

Čistenie a údržba

Ako každé zariadenie, aj tento mopovač potrebuje pravidelnú údržbu. Po každom čistení je nutné vyliať nádobu so špinavou vodou a podľa potreby doplniť vodu do nádrže na čistú vodu. Pozor, nepoužívajte nikdy horúcu vodu a ani žiadne čistiace prostriedky.

Mopovač je konštruovaný na použitie čistej vody. Pri použití čistiacich prostriedkov by ste si skôr vyrobili problémy – zbytočne by počas čistenia penil, zanechával šmuhy a vysatá pena by mohla preniknúť do motora.

Počas samotného umývania podláh je potrebné sledovať naplnenie nádrže na špinavú vodu. Hoci vás mopovač upozorní na naplnenie nádoby, robí to pomerne neskoro a pri neopatrnej manipulácii by voda mohla zatiecť do motora.

Roborock Dyad nemôžete počas čistenia nakláňať do horizontálnej polohy, hoci niekedy by si to situácia vyžadovala, aby ste zašli hlbšie pod sedačku či skrinku. Aj keď je v nádobe na špinavú vodu bezpečnostná poistka vo forme jednoduchého plaváku, ktorá by mala zabrániť preniknutiu vody, výrobca sám upozorňuje na to, že mopovač nemáte nakláňať.

Po skončení umývania môžete spustiť samočistiaci režim čistiacich valcov. Po každom umývaní ho vložíte do dokovacej stanice a stlačíte tlačidlo Clean. Spustí sa samočistiaci režim valcov, ktorý trvá približne dve minúty. Spúšťajte ho však vždy až po tom, ako vyprázdnite nádobu so špinavou vodou a následne nádobu vyprázdnite aj po samočistení.

Menej príjemné je týždenné čistenie mopovača a vyberanie mechanických nečistôt z hrubého filtra – vysaté vlasy, chlpy od domácich zvierat a ostatné nečistoty sa zbierajú v plastovom košíku. Rovnako je nevyhnutné  vybrať valce zo spodnej čistiacej jednotky, ručne ich umyť, opláchnuť a nechať dobre vysušiť.

Moje praktické skúsenosti

Roborock Dyad som testoval v troch domácnostiach s rôznymi tvrdými podlahami a metrážou. Konkrétne šlo o plávajúce podlahy, staré lakované drevené parkety, morené dubové parkety, a keramické podlahy v kúpeľniach. Na testovaných podlahách, ktoré mali rôznu povrchovú štruktúru mopovač fungoval veľmi dobre.

Účinne dokázal odstrániť aj staršie, zaschnuté škvrny z podláh. Treba však počítať s tým, že ak je škvrna staršia, prejdete po nej opakovane dvakrát, alebo jednoducho dlhšie na danom mieste s mopovačom postojíte.

Počas testovania som zistil, že je určite lepšie častejšie vylievať špinavú vodu, aby ste s robotom mohli manipulovať a nakláňať ho aj viac horizontálne, keď to budete potrebovať, no veľmi opatrne.

Pri niekoľkodňovom nepoužívaní čistiace valce zosmradli. Ak mopovač dlhšie nepoužívate, odporúčam pred umývaním zapnúť samočistiaci režim. Ak však viete, že mopovač nebudete dlhšie používať, napríklad keď idete na dovolenku, tak valce jednoducho vyberte a nechajte ich vysušiť.

Páči sa nám

  • pohodlné používanie
  • jednoduché ovládanie
  • efektívne a účinné čistenie tvrdých podláh
  • skvelý pomocník, ak máte domáce zvieratá
  • užitočný režim vysatia vody v prípade rozliatia tekutiny či vysušení kúpeľne

Nepáči sa nám

  • pri dlhšom nepoužívaní čistiace valce zosmradnú
  • kvôli veľkosti čistiacej hlavice nezájde tam, kam bežný mop

Verdikt

Roborock Dyad je účinný mopovač, ktorý vám doma môže ušetriť kopu práce. Odporúčame ho najmä do domácností s tvrdými, umývateľnými podlahami bez kobercov. Ak dokážete rutinne dodržiavať týždennú údržbu mopu, získate doma nenahraditeľného pomocníka, ktorý vám bude šetriť čas. Ja osobne umývanie podláh vyslovene nemám rád a s týmto mopovačom to pre mňa bola skôr zábava, ako práca.

Cena: 459 eur

Zapožičal: WESTech

  • Roborock DyadZdroj: TOUCHIT
  • Roborock DyadZdroj: TOUCHIT
  • Roborock DyadZdroj: TOUCHIT
  • Roborock DyadZdroj: TOUCHIT
  • Roborock DyadZdroj: TOUCHIT
  • Roborock DyadZdroj: TOUCHIT
  • Roborock DyadZdroj: TOUCHIT
  • Roborock DyadZdroj: TOUCHIT
  • Roborock DyadZdroj: TOUCHIT
  • Roborock DyadZdroj: TOUCHIT

Prečítajte si aj:

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.