V redakcii som otestoval už množstvo tyčových vysávačov či mopovačov a vždy som špekuloval nad tým, kedy už príde výrobca, ktorý predstaví kombináciu plnohodnotného tyčového vysávača aj s plnohodnotným rotačným mopovačom.

Netrvalo to dlho, a tak sa v tejto recenzii pozrieme na môj splnený sen, Roborock Dyad Pro Combo.

Ide o tyčový vysávač na mokré a suché vysávanie. Doterajšie produkty boli vždy buď alebo, tzn. buď ste nimi iba umývali podlahy a nemohli ste napríklad povysávať sedačku či koberec, alebo ste nimi mohli vysávať povrchy od výmyslu sveta, no nevedeli ste poumývať podlahu. Tomu je však koniec, moje prosby boli vyslyšané a Roborock uviedol na trh kombináciu vysávača s mopovačom, ktorý obe tieto činnosti robí plnohodnotne.

Balenie obsahuje všetko potrebné

Roborock Dyad Pro Combo v sebe kombinuje dve samostatné zariadenia. Tyčový vysávač a mopovač. Zodpovedá tomu aj obsah balenia. V balení je stojan, hlavná mopovacia jednotka, výmenná jednotka pre tyčový vysávač, tyč s rotačnou kefou, rotačná kefa na čalúnenia, štrbinový nadstavec a kefka na čistenie zariadenia.

Roborock Dyad Pro Combo
Roborock Dyad Pro Combo

Zaujímavosťou je práve hlavná mopovacia jednotka. Tá v sebe totiž skrýva vysávací modul, ktorý sa používa ako pri mopovaní, tak aj pri vysávaní. Jednoduchým stlačením tlačidla tento vysávací modul vyberiete a pridaním zbernej nádoby na prach a vhodného nadstavca premeníte mopovač na klasický tyčový vysávač. K tomu sa však ešte dostaneme neskôr.

Hlavná vysávacia jednotka má integrovanú Li-Ion batériu s kapacitou 4000 mAh, ktorá poskytuje napájanie pre celé zariadenia.

TIP REDAKCIE

Roborock Dyad Pro Combo získal tip redakcie pomer cena/výkon.

Plnohodnotné mopovanie, ako sa patrí

Mopovacia jednotka svojím dizajnom pripomína mopovač, na aký sme už od tohto výrobcu zvyknutí. V redakcii som už testoval mopovač Roborock Dyad. Roborock Dyad Pro Combo má však niekoľko konštrukčných odlišností. Zásobník na čistú vodu nájdete v zadnej časti mopovacej jednotky. Odtiaľto sa čistá voda dostáva do spodnej mopovacej hlavice, ktorá má šírku 27 cm. V jej spodnej časti sú až tri čistiace rotačné valce. Špinavú vodu mopovač odsáva do prednej zbernej nádoby s kapacitou až 0,77 litra.

Vychytávkou tohto modelu je aj čistiaci prostriedok. Pri doterajších mopovačoch výrobcovia zakazovali používať čistiace prostriedky a mopovať sa dalo iba čistou vodou. Roborock Dyad Pro Combo má však v hornej časti mopovacej hlavice zásobník na čistiaci prostriedok. Nemali by ste v ňom používať hocijaké čistiace prostriedky, ale iba tie, ktoré odporúča výrobca. Rôzne dezinfekčné prostriedky by mohli spôsobiť koróziu a poškodenie zariadenia. 

Mopovanie s čistiacim prostriedkom považujem za príjemnú inováciu, pretože okrem čistej podlahy som mal po umývaní aj príjemne prevoňanú domácnosť. 

Roborock Dyad Pro Combo
Roborock Dyad Pro Combo

Režimy mopovania pre každé použitie

Pri mopovaní máte na výber až zo štyroch režimov mopovania. Režim Eco – ktorý zabezpečí dlhšiu výdrž na batériu – až 60 minút, režim sušenia podlahy – ten poslúži, ak rozlejete tekutinu na podlahu, alebo potrebujete vysušiť sprchovací kút. Automatický režim prispôsobuje výkon mopovania úrovni znečistenia podlahy  a režim Max zase zvýši sací výkon na maximum.

Zvolený režim mopovania a tiež úroveň znečistenia podlahy vidíte na displeji v hornej časti mopovacej jednotky. O výbere čistiaceho režimu vás informujú aj zvukové hlášky – ktoré sú aspoň v čase písania tejto recenzie zatiaľ iba v angličtine a iných cudzích jazykoch. Češtinu ani slovenčinu tam nenájdete.

Ak máte podlahy zašpinené iba mierne, môžete podľa mojich skúseností použiť priamo mopovač, ktorý zvládne vysať aj stredne veľké nečistoty a tiež vlasy či psie chlpy. Pre ešte lepší výsledok môžete najskôr povysávať a až následne poumývať podlahu mopovačom.

Roborock Dyad Pro Combo
Roborock Dyad Pro Combo

Pripojenie s mobilnou aplikáciou

Novinkou je tiež spárovanie zariadenia s mobilnou aplikáciou. Tá je tiež v angličtine a nájdete v nej všetky potrebné nastavenia. Okrem základných informácií o potrebe výmeny filtra či rotačných valcov, má aplikácia množstvo ďalších užitočných nastavení.

Asi to najdôležitejšie je, že si môžete prispôsobiť samotné mopovanie – napríklad silu odsávania, množstvo použitej vody, rýchlosť otáčania rotačných valcov či množstvo dávkovaného čistiaceho prostriedku. Rovnako dokážete nastaviť, ako sa má mopovač správať po vložení do dokovacej stanice – či sa má vyčistiť a vysušiť, alebo všetky tieto procesy spustíte ručne.

Samočistenie mopovača je jednou z ďalších vychytávok. Po mopovaní by totiž mohlo dôjsť k nepríjemnému zatuchnutiu čistiacich valcov a preto výrobca myslel aj na údržbu mopovača. Ten dokáže po každom umývaní spustiť proces samočistenia, valce sa prepláchnu čistou vodou a spustí sa proces sušenia. Ten môžete nastaviť v trvaní od jednej hodiny až po šesťhodinové sušenie.

Sušenie prebieha naozaj potichu, nebude vás rušiť ani v prípade, ak máte mopovač umiestnený napríklad v blízkosti obývacej izby. Sušenie prebieha cez perforácie v dokovacej stanici, v ktorej je integrovaný tichý ventilátor so zahrievaním vzduchu. V kombinácii s otáčaním valcov a suchým vzduchom dochádza k úplnému presušeniu valcov. Treba však poznamenať, že celý proces sušenia musí bežať s hlavným vysávacím modulom.

Roborock Dyad Pro Combo
Roborock Dyad Pro Combo

Moje skúsenosti s mopovaním

Mopovač som testoval na tvrdých laminátových podlahách. Dokáže však vyčistiť aj drevené parkety či dlažbu s reliéfom. Výsledky mopovania ma príjemne prekvapili. Odstránil aj silnejšie, niekoľkodňové zaschnuté škvrny a poradil si aj s mastnotou či kávou. Samotné zariadenie sa veľmi ľahko používa, pretože je poháňané motorom a nemusíte ho ťažkopádne tlačiť, upratovanie s ním zvládnu aj ľudia, ktorým sa bežne zle pracuje aj s obyčajným mopom.

Ocenil som aj to, že mopovač dokáže samostatne stáť bez použitia dokovacej stanice. Keď si napríklad potrebujete dať pauzu, alebo doplniť vodu či vyliať zásobník so špinavou vodou, nemusíte s ním utekať do dokovacej stanice či rozmýšľať, o čo ho opriete. Jednoducho vzpriamite rukoväť a mopovač stabilne stojí. Nenechávajte ho však takto dlho na drevenom povrchu, vlhké rotačné valce by mohli znehodnotiť vašu podlahu.  

Jedným stlačením je z mopovača tyčový vysávač

A prejdime k vysávaniu. Z mopovacej jednotky, môžete stlačením jedného tlačidla vysunúť hlavný vysávací modul a pridaním odpadovej nádoby tak máte okamžite kompaktný tyčový vysávač. Príslušenstvo k vysávaču má svoje miesto na prídavnom module k dokovacej stanici. Ak by sa vám však nevošiel tam, kam potrebujete, môžete si tento prídavný modul umiestniť zvlášť.

Vysávač má tri nadstavce. Klasický štrbinový s možnosťou vysávania prachu z nábytku a iných povrchov a dve hlavice so vstavaným motorickým pohonom – hlavnú najmä na tvrdé podlahy a malú na odstraňovanie špiny, prachu či zvieracích chlpov napríklad z čalúnenia. Pri vysávaní máte na výber z dvoch režimov vysávania – automatický a režim max, ktorý zvýši sací výkon na maximum.

Výsledky vysávania sú veľmi dobré a s týmito dvoma režimami si podľa mojich skúseností určite vystačíte. To čo by možno potešilo mňa, je ešte prídavné osvetlenie v hlavnej rotačnej kefe, aby som lepšie videl na vysávaný povrch, prípade predlžovacia flexibilná hadica, aby som mohol pohodlne povysávať prach aj z vyššie a ťažšie dostupných miest. So šírkou hlavnej vysávacej hlavice, ktorá má 25 cm sa dostanete na väčšinu miest v domácnosti. Na ťažšie dostupné miesta môžete použiť štrbinový nadstavec.

Roborock Dyad Pro Combo
Roborock Dyad Pro Combo

Myslite aj na základnú údržbu

Ako pri každom zariadení, aj pri tomto treba myslieť na základnú údržbu, aby vám mopovač spoľahlivo slúžil dlhé roky. Netreba sa však obávať, nejde o nič zložité. 

Výrobca odporúča v závislosti od intenzity používania ručne vyčistiť rotačné valce. Pod nimi sa totiž môžu nahromadiť drobné nečistoty, ktoré môžu mať vplyv na výslednú kvalitu mopovania. Raz mesačne by ste mali ručne vyčistiť aj nádobu na špinavú vodu, filter v odpadovej nádobe na prach a prípadne prečistiť vysávacie kefy od vlasov a drobných nečistôt. Na to môžete využiť čistiacu kefku, ktorá má svoje špeciálne miesto v dokovacej stanici.

Páči sa nám

  • univerzálnosť a jednoduchosť použitia
  • výkon a výsledky mopovania
  • automatické samočistenie
  • mobilná aplikácia s nastavením
  • čistenie aj s čistiacim prostriedkom

Nepáči sa nám

  • nič podstatné

Verdikt

Roborock Dyad Pro Combo je výborný pomocník pri upratovaní každej domácnosti. V jednom zariadení totiž kombinuje mopovač, tyčový vysávač a malý príručný vysávač, ktorý využijete na každú príležitosť. Vďaka jednoduchosti použitia a pomeru cena/výkon si od nás zaslúžil aj tip redakcie.

Cena: 540 €
Zapožičal: WESTech – autorizovaný distribútor značky Roborock

Prečítajte si aj:

Značky:

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.