Najnovšie kosačky Husqvarna Automower® NERA už na svoje fungovanie nevyžadujú pomocný obvodový drôt.

Husqvarna vyrába robotické kosačky už takmer 30 rokov a s viac ako 2 miliónmi predaných kusov ide o lídra na trhu. Robotické kosačky si za toto obdobie našli množstvo spokojných zákazníkov, ktorí vďaka ich kúpe získali voľný čas na rodinu, priateľov alebo koníčky a zároveň majú neustále kvalitne pokosený trávnik.

Za tri dekády prišlo na trh niekoľko technológií, pričom prvé kosačky fungovali na solárny pohon. Neskôr sa prešlo na kosačky s pomocným obvodovým drôtom a táto technológia je vám asi najlepšie známa, pokiaľ ste už v minulosti používali nejakú kosačku alebo zvažovali jej kúpu. Obvodový drôt ohraničuje pozemok a vymedzuje plochu, kde má kosačka kosiť.

Kosačky série Husqvarna Automower® NERA disponujú aktuálne najnovšou technológiou, ktorú môžete vidieť aj v našom redakčnom videu – konkrétne ide o model Husqvarna Automower® 450X NERA.

Kosačka, ktorá funguje bez obvodového drôtu

Tieto kosačky už dokážu fungovať aj bez pomocného drôtu. Na presné určenie polohy využívajú pomocnú referenčnú stanicu a satelitnú technológiu EPOS, ktorá zabezpečuje presnosť na úrovni 2 až 3 cm.

Ak by ste chceli používať satelitnú technológiu, referenčnú stanicu si musíte dokúpiť samostatne. V opačnom prípade bude kosačka využívať drôtovú technológiu. Platí to aj pre model Husqvarna Automower® 450X NERA, ktorý sme v našom redakčnom videu natočili už v bezdrôtovej verzii. Referenčná stanica sa umiestni niekam do výšky a zabezpečuje komunikáciu so satelitmi.

Výhodou satelitnej technológie je, okrem výbornej presnosti, aj to, že kosačka si poradí s nerovnomerným terénom alebo svahmi na veľkých, stredne veľkých a členitých trávnikoch so sklonom až 50 % alebo s úzkymi priechodmi.

Husqvarna Automower 450X NERAZdroj: TOUCHIT
Husqvarna Automower® 450X NERA

Môžete ju ovládať cez mobilnú aplikáciu

Bez ohľadu na technológiu, výhodou kosačiek Husqvarna Automower® NERA je ich flexibilita a jednoduché a pohodlné ovládanie v mobilnej aplikácii. Môžete si v nej pozrieť vašu záhradu, rozdelenú na virtuálne štvorce. Viete si označiť plochy, ktoré má kosačka kosiť, alebo si nastaviť zakázané zóny.

Tieto plochy si môžete podľa potreby prispôsobiť. Keď sa napríklad rozhodnete, že si chcete na pár týždňov v roku vysadiť tulipány, tak kosačke jednoducho v aplikácii zakážete, aby počas daného obdobia kosila časť záhrady. A rovnakým spôsobom si môžete na záhrade vytvoriť aj biodiverzné plochy.

Husqvarna Automower 450X NERAZdroj: TOUCHIT
Husqvarna Automower® 450X NERA

Dokonalo pokosený trávnik

Hlavná výhoda robotických kosačiek, a to bez ohľadu na použitú technológiu, je, že sa starajú o to, aby ste mali trávnik v ideálnom stave. Nemusíte ho kosiť ručne a, kým ste napríklad v práci, tak vám ho kosačka pokosí. Vy potom prídete domov a užívate si záhradu s pokoseným a udržiavaným trávnikom.

V prípade robotickej kosačky sa odporúča, aby kosila každý deň a neustále udržiavala váš trávnik v optimálnom stave. Výhodou je tiež to, že pokosená tráva sa vracia spať do zeme a funguje ako prirodzené zelené hnojivo.

Výška trávy, ktorú vie kosačka pokosiť, sa líši v závislosti od konkrétneho modelu. V prípade modelu Husqvarna Automower® 450X NERA si môžete tento parameter nastaviť v rozmedzí 2 až 6 cm. V aplikácii si viete nastaviť aj režim kosenia. V prípade testovaného modelu je to náhodný výber, rovnobežne, šachovnica a do trojuholníka.

Husqvarna Automower 450X NERAZdroj: TOUCHIT
Husqvarna Automower® 450X NERA

Dĺžka kosenia, hlučnosť a bezpečnosť

Dĺžka kosenia závisí od plochy záhrady a jej členitosti. Toto je teda vec, ktorá bude individuálna pre každú záhradu. Keď sa kosačka potrebuje nabiť počas kosenia, tak sa vráti do nabíjacej stanice. V prípade satelitnej navigácie využíva na tento účel virtuálnu transportnú cestu. Netreba teda ťahať pomocný navádzací kábel, ako v prípade drôtovej verzie.

Výborné je, že robotické kosačky Husqvarna Automower® NERA sú tiché. Nerušia majiteľov záhrady ani susedov. A nakoľko neprodukujú žiadne priame emisie, neznečisťujú ani životné prostredie.

Robotické kosačky Husqvarna Automower® NERA sú tiež bezpečné pre deti aj zvieratá. Sú vyrobené tak, že sa znižuje riziko kontaktu s čepeľami. Keď sa kosačka zdvihne, nože sa automaticky zastavia. Kosačky Husqvarna Automower® NERA zároveň majú funkciu na rozpoznávanie prekážok a vedia sa im vyhnúť.

Husqvarna Automower 450X NERAZdroj: TOUCHIT
Husqvarna Automower® 450X NERA

Ako si vybrať tú správnu kosačku?

Pri výbere kosačky odporúčam kontaktovať vášho lokálneho dílera kosačiek Husqvarna. Ten bude vedieť najlepšie zhodnotiť, aká technológia a aký model budú najlepšie pre vaše potreby. Napríklad, v prípade kosačiek Husqvarna Automower® NERA so satelitnou navigáciou môžu spôsobiť určité komplikácie stromy, ktoré majú veľa listov a môžu tieniť satelitom.

Do úvahy sa berie aj veľkosť a komplexnosť trávnika a ďalšie faktory. V tomto smere je teda naozaj najlepšie riešenie nechať si odborne poradiť dílerom Husqvarna. Kosačka Husqvarna Automower®450X NERA, ktorú som mal možnosť vyskúšať, zvládne trávniky s plochou do 5 000 m².

V portfóliu výrobcu nájdete aj kosačky Husqvarna Automower® NERA, ktoré sú vhodné do menších záhrad s plochou do 1 000 m². Najlacnejší model Husqvarna Automower® 310E NERA začína na cene 2149 eur, kosačka Husqvarna Automower® 450X NERA stojí 4899 eur. Referenčná stanica pre satelitný systém EPOS sa kupuje samostatne a stojí 999,90 eura.

Díler vám tiež vie poskytnúť starostlivosť o vašu kosačku – na konci sezóny spraví servis, uskladní ju, aby sa počas zimy neznehodnotil akumulátor v nej. V marci vám ju následne vráti vyčistenú a pripravenú na novú sezónu, takže sa nemusíte o nič starať.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Husqvarna.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit