Dočkáme sa aj na Slovensku?

Litovské hlavné mesto Vilnius je prvé európske mesto, v ktorom sa môžete na verejných cestách stretnúť s robotickými kuriérmi. Na tému upozornil portál thenextweb.

Prevádzkovateľom troch robotických kuriérov je startup Clevon. V podstate ide o autonómne elektrické vozidlá, ktoré jazdia maximálnou rýchlosťou 25 km/h. Vo výbave majú 360-stupňové kamery a radary, vďaka ktorým dokážu bezpečne a spoľahlivo jazdiť po meste. Vybavené sú tiež vzdialeným prístupom, takže ich operátori môžu v reálnom čase kontrolovať a ovládať na diaľku, ak je to potrebné.

Roboty aktuálne doručujú objednávky iba zo supermarketu IKI. Po naložení objednávky odošlú zákazníkovi SMS správu s informáciou o čase príchodu a kódom, ktorý je potrebné zadať na odomknutie úložného priestoru. Doručenie je bezplatné, pričom roboty dokážu v rámci jedného výjazdu doručiť až sedem objednávok.

Clevon testoval robotických kuriérov už minulý rok v rámci pilotného projektu v Balsiai. Roboty počas troch mesiacov najazdili viac ako 2000 km a demonštrovali schopnosť fungovať v rozličných poveternostných podmienkach a na rôznych cestách.

Robotickí kuriériZdroj: Clevon
Robotickí kuriéri

Zdroj: thenextweb

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit