S robotickým exoskeletonom HAL sme sa zoznámili v neurorehabilitačnom centre ADELI Medical Center v Piešťanoch.

Pohyb je pre mnohých z nás akousi samozrejmosťou, nad ktorou bežne ani nepremýšľame. Pre niekoho je to však vzácnosť, ktorú sa musí po vážnej udalosti opäť naučiť. S rehabilitáciami pohybového ústrojenstva má dlhoročnú skúsenosť aj neurorehabilitačné centrum ADELI Medical Center v kúpeľnom meste Piešťany. Toto centrum sme navštívili aj my, aby sme sa zoznámili s robotickým exoskeletonom HAL, ktorý pochádza z Japonska.

HAL je značkou pre Hybrid Assistive Limb a ten, ktorý sa aktuálne nachádza v Piešťanoch pochádza od spoločnosti Cyberdyne. Slúži pre ľudí s poraneniami chrbtice, po cievnych mozgových príhodách či infarktoch miechy alebo ľudí s rozvinutým neuromuskulárnym ochorením.

Čo HAL vlastne je?

HAL je hybridnou asistentnou končatinou, ktorá je unikátnou v oblasti medicíny. Jeho úlohou je pomoc minimalizovať poškodenie nervovej sústavy a zlepšovať život pacientov. Vníma aj najjemnejšie bioelektrické signály, ktoré sa prenášajú na kožu. Tieto signály sú následne spracované a využité na podporu želaného pohybu pomocou motorov, ktoré sa umiestnia na každé bedrový a tiež kolenný kĺb. Mozog pritom dostane spätnú väzbu od svalu cez zmyslový systém. Výsledkom je následne lepšie uvedomenie si polohy tela, jeho pohybov a kontroly nad nimi. V konečnom dôsledku sa teda končatiny lepšie ovládajú.

Robotický exoskeleton HALZdroj: TOUCHIT
Robotický exoskeleton HAL

HAL vyskúšal aj pán Dušan

Počas našej návštevy ADELI Medical Center sme mali možnosť pozorovať robotický exoskeleton HAL priamo v akcii. Spoznali sme sa tak aj s pánom Dušanom spolu s jeho manželkou, ktorí sú skutočnými bojovníkmi. Pán Dušan pred niekoľkými rokmi prekonal akútny infarkt miechy, po ktorom takmer úplne ochrnul. Počas jeho pobytu v nemocnici pritom ochorel aj na zápal pľúc, ktorý jeho stav ešte zhoršil. Pán Dušan sa však nevzdával a vďaka jeho odhodlaniu absolvoval niekoľko liečebných pobytov aj v zahraničí. Celú jeho cestu sprevádzala aj jeho manželka, ktorá mu stojí po boku takmer celý život.

Pán Dušan tak vyskúšal mnoho terapií a už 5 rokov cvičí každý deň približne 3 a pol hodiny. Robotický exoskeleton HAL skúsil v rámci jeho uvedenia v neurorehabilitačnom centre v Piešťanoch a podarilo sa mu s ním prejsť za pomoci opory dlhšiu vzdialenosť. V rámci svojej rehabilitácie cvičí aj inými spôsobami a aj napriek väčšiemu ochrnutiu v jednej nohe robí pôsobivé pokroky.

Robotický exoskeleton HALZdroj: TOUCHIT
Pán Dušan testuje robotický exoskeleton HAL

Exoskeleton HAL však treba skúšať a nastavovať dlhšie. Jeho prvé stretnutie s HALom teda prebehlo skúšobne a rehabilitačný tím verí, že po viacerých návštevách by jeho pohyb mohol byť ešte lepší.

Okrem pána Dušana však v rámci testovania robotického exoskeletonu HAL vyskúšali unikátnu metódu rehabilitácie aj ďalší pacienti, medzi ktorými bola pani Michaela s priestrelom 12. stavca, pani Janette s diagnózou Stiff-person symdróm po covide a študentka Romana po náhlej mozgovej príhode. Diagnózy, ktorých následky teda môže HAL pomôcť riešiť, sú viaceré.

Spolupráca medzi ADELI a Cyberdyne môže pomôcť mnohým

Rehabilitácia s technikou a technológiami ide ruka v ruke, čo sme si overili aj počas našej návštevy v ADELI Medical Center v Piešťanoch. Spolupráca tohto neurorehabilitačného centra so spoločnosťou Cyberdyne môže priniesť výrazný pokrok v úrovni poskytovania pomoci imobilným ľuďom. Ľudia po vážnom úraze či s iným neuromuskulárnym ochorením tak dostávajú novú nádej v tom, že sa postavia na vlastné nohy a vrátia sa späť do života.

Robotický exoskeleton HALZdroj: Tlačová správa
Robotický exoskeleton HAL

Na záver by sme však radi spomenuli, že naša návšteva neurorehabilitačného centra ADELI Medical Center sa niesla v duchu nádeje, sily a vytrvalosti, ktorú pacienti bezpochyby potrebujú. HAL môže síce znamenať jedinečnú príležitosť na zlepšenie výsledkov neurorehabilitácie, no dôležitá je aj vytrvalosť a odvaha pacientov.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.