Malé robotické drony majú konečne lepšie vyhliadky do budúcnosti.

Do nedávna sa stretávali s problémami, ktoré boli spôsobené letovými obmedzeniami. Bolo to spôsobené zdrojmi energie, ktoré boli v pomere k telu veľké a ťažké, a tak malé krídla nedokázali vyvinúť dostatok energie k vzlietnutiu.

Výskumníci z univerzity vo Washingtone vyvinuli spôsob prenosu energie na robotický hmyz (RoboFly) pomocou lasera. Takto sa mohla odstrániť značná časť hmotnosti „mini-drona„, ktorá patrila práve zdroju energie.

Predstavenie tejto prelomovej technológie prenosu energie sa oficiálne uskutoční 23. mája v Austrálii.

Malé drony sú poháňané neviditeľným laserovým lúčom, ktorý sa prenáša na fotovoltaickú bunku. Tá následne mení svetlo na elektrickú energiu. Takto vzniknutá energia bola nedostatočná, a tak vedci pridali obvod, ktorý zvyšuje výkon zo 7 na 240 Voltov.

Vedci dokonca dokázali pridať mikroregulátor, tzv. mozog, do rovnakého okruhu. Ten pôsobí rovnako na umelé krídla, ako tomu je aj pri skutočnom hmyze.

Vďaka tomuto pokroku môže vznikať úplne nový rozmer lietajúcich dronov s krídlami a využívať sa všade tam, kde sa s klasickým dronom neviete priblížiť. Čoskoro nebudete ani vedieť, že čo vám práve bzučí pri ušiach. Strašidelná predstava.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Chcete byť súčasťou robo-apokalypsy? Kúpte si robota od Boston Dynamics

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.