Výrobca poľnohospodárskych zariadení Case IH ukázal svetu veľmi netradičný traktor na výstave v americkej Iowe. Ovláda sa tabletom.

Nový traktor zatiaľ volajú Autonomous Concept Vehicle, nemá žiadny kokpit a vďaka tomu vyzerá poriadne futuristicky. Vďaka kamerám, radaru a GPS umožňuje farmárovi vzdialene ovládať a sledovať traktor pomocou aplikácie v tablete. Môže fungovať vo dne v noci a zvládne väčšinu vecí ako bežný traktor – sadenie, kosenie, žatie, atď.

Tento traktor, ktorý je v princípe podobný vášmu robotickému vysávaču alebo robotickej kosačke, len je podstatne viac pôsobivý, zvládne sám vyštartovať zo svojho parkovacieho miesta, prejsť po obslužnej ceste na pole a robiť si svoju prácu. Všetko bez zásahu človeka. ACV má aj všetky funkcie, ako detekciu prekážok, aby niekoho alebo niečo nezrazil. Je navrhnutý tak, aby zvládol aj prácu v tandeme s ľudsky obsluhovanými vozidlami.

twuz6xcff6zcomztllxs_vyd2016_5_nowat

Robotický traktor má 419 koňový motor a môže ísť rýchlosťou do 50km/h. Cena ani výrobné náklady nie sú známe, ale lacné to určite nebude. A ani tak skoro – firma musí vyriešiť ešte množstvo právnych detailov, ako napríklad či takýto traktor môže vôbec prekročiť bežnú verejnú cestu pri presune na vedľajšie pole.

Zdroj: gizmodo.com
Autor: Pavol Ondruška

Značky: