Na nový robotický vysávač od iRobot sa čakalo s napätím.

Týchto pomocníkov si totiž ľudia obľúbili, reálne im totiž pomáhajú udržať čistotu v domácnosti. Viacero firiem prišlo so svojimi robotickými vysávačmi, ale značka iRobot je stále jednotkou. Pritom neustále inovuje, čo najlepšie dokazuje model iRobot Roomba 980. My sme si ho detailne vyskúšali na viacerých povrchoch a u viacerých používateľov. Čo z našich testov vyplýva? V krátkosti, iRobot Roomba 980 je najlepší robotický vysávač do domácnosti, aký sme doteraz mali v rukách. Vďačí za to svojmu výkonu s prispôsobením rôznym podlahám, ďalej jednoduchému ovládaniu s prepojením na mobilnú aplikáciu a robustnosti vyhotovenia.

Hlavné vylepšenia

Voči predchádzajúcim verziám zo série 600 a 700 zvýšil iRobot v prípade modelu 980 sací výkon až 10-násobne a je to vidieť. Prejavuje sa to hlavne na kobercoch, kde je požiadavka na to, aby sa prach a nečistoty uložené hlboko v koberci naozaj vysali. Roomba 980 pritom vie, čo vysáva a mení svoj výkon podľa toho, či je na hladkej (napr. laminátovej) podlahe alebo sa pohybuje po koberci. Evidentne počuť, ako zvýši svoj výkon a vysáva intenzívnejšie, len čo prejde na koberec. Pri vysávaní na pevných podlahách využíva bežný výkon, aby sa dosiahlo predĺženie výdrže vysávania na batériu.

Pri pohybe na koberci Roomba 980 zvýši saciu silu

Pri pohybe na koberci Roomba 980 zvýši saciu silu

Novinkou je aj zabudovaná kamera v hornej časti vysávača. Tá doplňuje pôvodný ultrazvukový navigačný systém a umožňuje tomuto robotovi lepšie „vidieť“, aký priestor vysáva. Robot kamerou sníma strop a podľa toho vie, aký je pôdorys miestnosti a kde presne sa nachádza. Pri vysávaní môže byť šero, nemala by byť však úplná tma.

Robot kamerou sníma strop a podľa toho vie, aký je pôdorys miestnosti a kde presne sa nachádza.

Mierne sa zmenil aj zásobník na prach, ktorý je teraz prispôsobený vyššiemu saciemu výkonu. V jeho hornej časti je HEPA filter, ktorý zabraňuje spätnému prenikaniu čiastočiek prachu do povysávaného priestoru. Li-Ion batéria má dlhšiu životnosť a vydrží niekoľkonásobne viac nabíjacích cyklov ako predchádzajúca generácia.

Mobilná aplikácia

Nám sa, prirodzene, najviac páčilo spojenie s mobilnou aplikáciou, čo dáva možnosť zbaviť sa staromódneho diaľkového ovládača a mať možnosť prehľadného naplánovania činnosti Roomba 980. Rovnako sa dá vysávač z aplikácie spustiť a zistiť aktuálny stav batérie. Na použitie tejto aplikácie musíte mať doma Wi-Fi sieť, lebo to je spôsob prepojenia medzi vysávačom a smartfónom (Android 4.0 a iOS 7). Ak nechcete používať aplikáciu, stačí použiť zapínacie tlačidlo Clean na vysávači. V prípade plánovania vysávania však iná cesta ako mobilná aplikácia neexistuje. Rovnako nastavenie detailných vlastností vysávania sa dá realizovať len cez aplikáciu.

Mobilná aplikácia bude aj v slovenčine a predstavuje jednoduchý spôsob na ovládanie robota

Mobilná aplikácia bude aj v slovenčine a predstavuje jednoduchý spôsob na ovládanie robota

V aplikácii je totiž možné nastaviť, aby sa používala funkcia zvýšeného výkonu pri vysávaní koberca (Carpet Boost) na úplne všetkých typoch podláh. Rovnako si môžete priať, aby každý priestor v miestnosti prešiel robot dvakrát a nie len raz.

Cez aplikáciu môžete spustiť proces vysávania z ľubovoľného miesta na svete s prístupom na internet, rovnako tak aj upraviť plán vysávania (napr. z dovolenky). Ak nastane problém s robotom, priamo v aplikácii nájdete riešenie. Z jednej aplikácie je pritom možné naraz ovládať až 10 robotov.

Ako pracuje Roomba 980?

Na rozoznávanie prekážok používa Roomba 980 stále nárazník s jemným dotykom, teda nie kameru. Keď sa Roomba priblíži k prekážke, spomalí a len jemne sa jej dotkne. Takto dokáže rozoznať aj prekážky, za ktorými môže ďalej vysávať (napríklad záclony alebo prikrývku na posteli) od pevných prekážok, okolo ktorých môže vysávať (napr. okraje stien alebo nohy na stoličkách). Aj keď počas vysávania preložíte napr. stoličku, robot to zaznamená, aktualizuje svoju mapu a povysáva vo voľnom priestranstve. Rovnako môžete počas vysávania premiestniť robot do inej miestnosti. Robot si mapu miestnosti zaktualizuje a pokračuje vo vysávaní. Tiež môžete vysávať v inej domácnosti, tu je však potrebné nastaviť novú Wi-Fi sieť, ak chcete používať mobilnú aplikáciu. Na zmenu Wi-Fi siete je aplikácia pripravená.

Roomba 980 mení svoj sací výkon podľa toho, či je na hladkej podlahe alebo sa pohybuje po koberci.

V prípade Roomba 980 nie sú potrebné „majáky“, ktoré používala predchádzajúca verzia robotických vysávačov iRobot. Roomba 980 sa sama orientuje v priestore. Po povysávaní jednej miestnosti prejde do druhej. Ak sa vybije, sama si nájde cestu k dokovacej stanici, nabije sa (asi 3 hodiny na úplné nabitie) a pokračuje ďalej vo vysávaní. Takto pokračuje vo vysávaní celého bytu/domu. Cez schody neprejde, ale poradí si aj s vyššími prahmi dverí (do výšky 1,6 cm).

roomba_dual_mode_web20160_3_nowat

Takto môžete napr. zakázať vysávanie v „chránenej“ časti miestnosti

Ak sa batéria počas vysávania vybije, Roomba si sama nájde cestu k dokovacej stanici a začne sa nabíjať

Ak sa batéria počas vysávania vybije, Roomba si sama nájde cestu k dokovacej stanici a začne sa nabíjať

Virtuálne steny sú v modernom dizajne a umožňujú niektoré plochy z vysávania vylúčiť – napr. misky s potravou pre domáce zvieratá. V balení dostávate dve takéto steny, pričom môžete aj zakázať pohyb robota do vyhradenej miestnosti.

Ovládací panel na vysávači

Na hornom paneli vysávača je okrem tlačidla Clean aj tlačidlo Dock na okamžitý návrat k dokovacej stanici. Tlačidlo Spot spustí intenzívne vysávanie na mieste, kde je práve položený vysávač. Robí to špirálovým pohybom od vybraného bodu smerom von do priemeru asi 1,5 metra a zase späť k centrálnemu bodu. Akékoľvek upozornenia na problémy sú tiež viditeľné pomocou indikátorov na ovládacom paneli.

Takto sa vysávajú nečistoty len na konkrétnom mieste

Takto sa vysávajú nečistoty len na konkrétnom mieste

Takto vyzerá predný panel iRobot Roomba 980. Umožňuje ovládanie bez aplikácie

Takto vyzerá predný panel iRobot Roomba 980. Umožňuje ovládanie bez aplikácie

Spôsob vysávania

Najdôležitejšie na testoch však bolo to, ako vysávač reálne vysáva. A to robí naozaj poctivo. Pomáha mu v tom 3-stupňový systém čistenia a bočná kefka. Ľahko tak povysáva prach, vlasy, zvieracie chlpy, ale aj väčšie nečistoty, ako sú popadané listy či lupene kvetov.

Inteligentný systém navigácie plus kamera odvádzajú dobrú prácu a Roomba 980 sa orientuje presne po miestnosti. Pamätá si, kde už bola a jej pohyb po miestnosti je premyslený. Spracovaním informácií zo všetkých senzorov zostaví mapu a podľa nej vysáva celú dostupnú plochu.

Povysáva celú miestnosť a potom sa presunie do ďalšej

Povysáva celú miestnosť a potom sa presunie do ďalšej

Rovnako vždy nájde dobíjaciu stanicu a nerobí to tak, že by sa pohybovala popri stene a nabíjačku našla skôr náhodou. Plne nabitá zvládne vysávať na pevných podlahách takmer 2 hodiny, na koberci je to asi o polovicu menej. Pri našich testoch sa Roomba 980 vždy vrátila k nabíjacej stanici a začala sa dobíjať, pričom v predchádzajúcej generácii bol s tým niekedy problém.

Prejde aj cez takéto prekážky a povysáva priestor pod posteľou

Prejde aj cez takéto prekážky a povysáva priestor pod posteľou

Verdikt touchIT

iRobot Roomba 980 je veľmi dobrý robotický vysávač. Z koberca nám vytiahol aj jemný prach a povysáva relatívne rýchlo. Ideálne je vysávať vtedy, keď nie ste doma, aby ste jednak pri vysávaní nezavadzali, ale zároveň aby vás vysávač pri práci nerušil. Roomba 980 sa dokáže dobre pohybovať aj v úzkych priestoroch, dobre vysáva popri stenách a zmestí sa aj pod nábytok. Tým, že jemne narazí na prekážku, zistí, či sa dá ďalej vysávať, a teda nevynechá napr. okraj deky prehodený cez posteľ.

Priali by sme si ešte viac funkcií v mobilnej aplikácii, ako je napr. tlačidlo Spot z predného panelu alebo možnosť pomenovania miestností v dome. V každom prípade, ak chcete preniesť vysávanie na robotický vysávač, lepšie riešenie ako je iRobot Roomba 980 na našom trhu v súčasnosti nenájdete. Od manuálneho vysávania vás celkom neoslobodí, ale dokáže udržať poriadok v domácnosti počas veľmi dlhej doby.

Špecifikácie:

Rozmery: 35,1 × 9,5 cm
Hmotnosť: 4,0 kg
Doba nabíjania: 3 hodiny
Filter: HEPA-Style
Výdrž batérie: 2 hodiny na hladkom povrchu
Typ batérie: Lithium
Objem zásobníka: 0,6 litra
Maximálne pokrytie: do 185 m2
Maximálna výška prahu: 1,6 cm
Hlučnosť: 58 dB pri vysávaní na hladkom povrchu

Obsah balenia

Vysávač iRobot Roomba 980
Nabíjacia stanica Home Base
Sieťový kábel
2 virtuálne steny Dual Mode Virtual Wall
4 alkalické AA batérie pribalené
1 extra filter
1 extra bočná kefka

Cena: 999 eur
Zapožičal: Play Electronics

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.