To o čom sa diskutovalo v Poprade koncom minulého týždňa (20.-21.6.2024) ovplyvní mnohých. Nie len na Slovensku, ale i v zahraničí.

O zmene paradigmy spôsobu bývania a prístupu k budovaniu mestských štvrtí sa zhodli viacerí. O tom ako sa v najbližších rokoch bude meniť energetická, mobilná, či komunikačná infraštruktúra v budovách a mestách, padli jasné predstavy.

„Zásadná zmena ktorá pozitívne zasiahne planétu musí prísť skokovo, nie postupným vylepšovaním už vymysleného.“ Touto myšlienkou oslovil Arash Azami viac ako 550 účastníkov konferencie, ktorá podľa organizátorov má budúci rok ambíciu pokoriť čísla z roku 2019. Tej sa vtedy zúčastnilo viac ako 1300 účastníkov. Komunity ktoré prepojí, budú stále výraznejšie zastúpené aj zahraničnými účastníkmi.

Panelová diskusia na tému Najefektívnejšia energetická infraštruktúra v našich podmienkachZdroj: Metro ON/ROCK Line 2024
Panelová diskusia na tému Najefektívnejšia energetická infraštruktúra v našich podmienkach

Tak ako telekomunikačný operátor Slovanet – generálny partner konferencie bezpečne prepája ľudí, budovy, nemocnice, fabriky a celé korporácie, táto konferencia prepojí významných zástupcov rôznorodých oblastí priemyslu, ktoré si majú čo navzájom ponúknuť. „Špecializácia v samostatných technických workshopoch je aj naďalej veľmi potrebná, no práve interdisciplinárna rôznorodosť hlavného formátu je niečo, čo dáva účastníkom nové impulzy pre potenciálne skokové zmeny k lepšiemu.“, dodáva organizátor Ján Michlík.

Zastúpenie mladých študentov v publiku, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou konferencieZdroj: Metro ON/ROCK Line 2024
Zastúpenie mladých študentov v publiku, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou konferencie

Preto často technologicky sofistikovaným inováciám, kde chýba v centre pozornosti človek, uniká hlavná myšlienka prínosu pre lepší život ľudí na tejto planéte. To sa často prejaví vysokými investíciami do digitalizácie a automatizácie, ktorá však mnohokrát neprinesie želané výsledky. O tom ako to robiť s citom a čo najefektívnejšie pre následné nasadenie umelej inteligencie, priblížil vo svojej prednáške inovátor roku 2023 v ČR Libor Bešenyi.

A práve na výskume jedného z rečníkov konferencie pakistanského pôvodu Farhada Nazira sa ukazuje, že Slovensko je ideálnou krajinou pre turizmus, ktorý vie byť zároveň digitálnou očistou pre dušu človeka. Paradoxne tí istí IT špecialisti sa v Poprade jednohlasne zhodli, že tento potenciál našej krajiny je potrebné naplno rozvíjať. A ako turizmus potrebuje správne využiť dáta a digitálne technológie na jeho maximálnu podporu (marketing, targeting, monitoring..), predstavil vo svojom vystúpení štátny tajomník pre cestovný ruch Marek Harbuľák.

Štátny tajomník pre cestovný ruch, pán Mgr. Marek HarbuľákZdroj: Metro ON/ROCK Line 2024
Štátny tajomník pre cestovný ruch, pán Mgr. Marek Harbuľák

Je potrebné si uvedomiť, že dnes je na planéte online takmer všetko. Slovensko môže v tomto digitálnom prostredí preraziť ako vzácna perla, po ktorej bude túžiť väčšina sveta. Treba sa však na to dobre pripraviť.“, dodáva Ján Michlík.

Kompletný program technologickej konferencie Metro ON/ROCK Line 2024, ďalšie dôležité informácie a fotky nájdete na odkaze www.metroonline.sk.

Článok bol uverejnený v rámci mediálnej spolupráce.

Prečítajte si aj:

Značky: