Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Až 15 percent vodičov si odkúpi auto po skončení operatívneho lízingu. Hovoria o tom najnovšie dáta spoločnosti Arval Slovakia, ktorá je u nás jedným z lídrov v poskytovaní operatívneho lízingu. Platí, že ďalších zruba 10 percent vozidiel smeruje do komisného predaja a až 75 percent odkúpia B2B partneri spoločnosti, teda autobazáre. Takto každoročne skončí približne 1 200 až 2 000 áut, ktoré Arval Slovakia vyradí zo svojho vozového parku. Priemerný vek vozidiel sa pohybuje na úrovni 48 mesiacov.

Vozový park Arval Slovakia sa pritom neustále rozširuje. „Ak chceme na trhu rásť, inej cesty niet. Na jednej strane musíme každý rok predať viac áut, na strane druhej zaradíme do nášho fleetu každoročne medzi dvomi až dva a pol tisícami nových vozidiel,“ tvrdí Michal Duška, obchodný riaditeľ Arval Slovakia. Ďalších zhruba 1 200 až 2 000 vozidiel po uplynutí zmluvy k operatívnemu lízingu zo svojho aktívneho fleetu Arval vyradí a – čo je mimoriadne zaujímavé – aj do jedného predá. „Vždy je to o cene. Ešte sa nám nestalo, že by nám vyradené vozidlo zostalo vo firme. Predajú sa všetky do jedného, či už pôvodným vodičom, cez komisný predaj, alebo našim partnerom,“ tvrdí obchodný riaditeľ. 1

Podľa Michala Dušku dáva operatívny lízing najväčší zmysel vtedy, keď vozidlo, v závislosti od kategórie, zákazník využíva niekde medzi troma až piatimi rokmi. „To je taký ten štandardný čas. No ak máte nižší nájazd kilometrov na vozidle, viete ho využívať aj dlhšie. Vozidlo totiž potrebuje aj menej servisu,“ vysvetľuje. V rámci štandardného scenára je priemerný vek vozidiel, pri ktorých sa končí zmluva k operatívnemu lízingu, 48 mesiacov. O tom, čo sa bude diať ďalej s autom, sa už rozhodujú vodiči tesne pred vypršaním zmluvy. „Vo chvíli, kedy vodič vie, že chce tento automobil od nás odkúpiť, kontaktuje nás ešte pred skončením zmluvy. My mu auto oceníme a v prípade že s návrhom súhlasí, pristúpime k podpisu zmluvy na odkúpenie auta. Zaregistruje si ho na seba, vozidlo si rovno ponechá a hneď využíva,“ opisuje Michal Duška.

Arval Slovakia takto predá pôvodným vodičom približne 15 percent vozidiel. Výhody sú pritom jasné. Majiteľ si kupuje automobil, ktorý sám využíval, vie ako sa oň staral a vie aj to, aké sú na ňom skryté vady. „Ak si vozidlo po skončení operatívneho lízingu kupuje pôvodný vodič, nie je potrebné robiť ani výstupnú obhliadku vozidla,“ uzatvára Michal Duška.

Viac informácií nájdete na www.arval.sk.

Značky: